Siófok: kupagyőztes kontinuitás? • SportTV

Siófok: kupagyőztes kontinuitás?

2021. 05. 09. 13:16    
Olvasási idő: 2 perc

Az „jogelőd” EHF-kupa utolsó győztese a Siófok volt, az új Európa-liga első döntőjében is ott lesz a Balaton-parti együttes. Adva van a sportágtörténeti esély: a kupagyőztes csapat kiléte (is) teremthet folyamatosságot a két sorozat között – ha a Siófok KC a fináléban legyőzi a francia Nantes együttesét.

Hasonló örömképet szívesen elnézegetnénk vasárnap este is (Fotó:siofokkc.hu)

HERNING-IKAST–CSM BAIA MARE

Mindkét csapat 36–34-re vesztette el szombaton a maga elődöntőjét, csak míg a rendező nagybányaiak a normál 60 perces játékidőben maradtak alul ennyire a Nantes-tól, addig a dán klassziscsapat hosszabbításban veszített az SKC-től. Mindkét csapat csupán két mérkőzést veszített ebben az idényben, egyet a csoportkörben, egyet az elődöntőben.
A Herning-Ikast a egész El-mezőny legeredményesebb csapata, a szombati 34-gyel együtt 291 gólt lőtt az ellenfelek kapujába. A Baia Mare egyik legjobbja, a jobbátlövő Jelena Lavko roppant balszerencsés játékos, éppen hogy visszatért az elődöntőre térdsérüléséből, de a dánok ellen rásérült az eredetire, így ki kell hagynia a bronzmérkőzést.

SIÓFOK–NANTES

A Siófoké az európai kupák második leghosszabb veretlenségi sorozata, a Balaton parti együttes már 17 mérkőzésnél tart, ennél hosszabb csak a Győri Audi ETO-nak van, amely már 55-re rúg. A francia csapat fennállása első eurokupa-fináléját játssza, nyolc évvel azután, hogy feljutott saját nemzeti bajnoksága élvonalába. Éppen a Nantes volt, amely legutóbb legyőzte nemzetközi kupamérkőzésen a Siófokot, 34–29-re, még 2019 októberében. Mindkét csapat megdöntötte saját idénycsúcsát a 36 gólos elődöntőben, persze az SKC hosszabbításban jutott el addig. A mieink négy legjobb elődöntős góllövője közül három francia nemzetiségű, az átlövő Tamara Horacek és Gnonsione Niombla, valamint a balszélső Camille Aoustin, utóbbi egy idényen át (2014–15) a Nantes mezét is viselte. A franciák brazil átlövője, Bruna De Paula az El-sorozat góllövőlistájának másodikja 54 találattal, csak az Ikast norvégja, Helene Fauske lőtt eggyel több gólt nála.
A sorozat jogelődjében, az EHF-kupában csak egyetlen csapatnak sikerült megvédenie a címét, az magyar klub volt, a Debrecen, amely az 1994–95-ös győzelmét ismételte meg egy évre rá. Egyetlen francia csapat sem nyerte el a korábbi második számú eurokupát, a legtovább, a döntőig a Metz és a Dijon is eljutott egy-egy alkalommal, de mindketten elbukták a maguk döntőjét. A Siófok mindkét meccsét megnyerte francia ellenfél ellen az idényben, a csoportkörben a Fleuryt verte meg 35–34-re és 29–28-re.
A két csapat mindössze két meccset váltott az eurokupákban, megosztoztak a győzelmeken a 2018–19. évi EHF-kupa 3. selejtezőköréban, az összesítés a mieinknek volt kedvező (61–58), akik meg sem álltak a kupagyőzelemig. Ahhoz most – éppen a Nantes-ot kellene ismét legyőzni.

A műsort követő kézilabda-talkshow a négyes döntő mellet „férfias” témákat is érint, fő vendége Máthé Dominik, a férfiválogatott egyik erőssége lesz.

NŐI EURÓPA LIGA, négyes döntő. Sport1 14:30 Herning-Ikast Handbold–CS Minaur Baia Mare a 3. helyért (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Deli Rita és Tóth Tímea); Sport1 17:15 Siófok KC–Nantes-Atlantique Handball (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Deli Rita és Tóth Tímea).
Sport1 20:00 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)