Bilbao: Barca után mehet a Real is? • SportTV

Bilbao: Barca után mehet a Real is?

2022. 02. 03. 12:46    
Olvasási idő: 4 perc

A Rayo Vallecano és a Valencia ellenfeleket vár az elődöntőre – csütörtökön befejeződik a Copa del Rey negyeddöntője. Időben elsőként a tavalyi-tavalyelőtti győztes Real Sociedad lép páyára – az AMC Mikrón élőben, a Sport2-n felvételről mutatjuk, késő este pedig jön a „maradék” csúcsderbi: a 23-szoros kupagyőztes Athletic és a 19-szeres trófeabirtokos Real Madrid összecsapása.

Joaquín 18 éve már volt győztes csapat tagja az Anotában. Ez a gólja csak a 2–2-es döntetlenhez való hozzájárulást jelentette, szintén bajnokib (Fotó: Getty Images)

REAL SOCIEDAD–BETIS

Két kupaspecialista – de a baszkok históriája azért több nagy eredményt tartalmaz. A San Sebastian-i kék-fehérek a sorozat történetének örökranglistáján az előkelő10. helyen állnak, 3 győzelemmel, 8 döntővel, s most 22. alkalommal szeretnének eljutni az elődöntőbe.  Vendégük, a Betis közvetlenül követi őket a históriai rangsorban, 2 végső sikerrel, 4 döntővel, most igyekeznek elérni a 13. elődöntőjüket.
Korábban 7 alkalommal találkoztak a kupában, az 1994-es első összecsapás óta a baszkok még sosem győzték le az andalúzokat! 3 döntetlen és 4 Betis-siker szerepel az eredménysorban, mely három oda-vissza összecsapásból és a tavalyi nyolcaddöntőből tevődik össze, ez utóbbin Sevillában a zöld-fehérek 1–1-es 90 perc után, a hosszabbításban Borja Iglesias duplájával verekedték magukat tovább.
Ebben a kiírásban a baszkok 4–0-val kezdtek a 4. osztályú Panaderia del Pulido ellen a Las Palmas-stadionban (gyakori, hogy a kiscsapatok pályáit az RFEF alkalmatlannak találja a rendezésre LaLiga-együttesek ellen, ilyenkor a kicsik egy viszonylag közeli nagyobb pályára viszik az összecsapást), a gólokat Portu, Munoz, Sörloth és Djouahra szerezte. A második körben a harmadosztályú Zamora elleni 3–0 következett (g.: Guridi, Turrientes, Oyarzabal), majd a 32 között a másodvonalbeli Leganés 3–2-vel (g.: Isak, Oyarzabal 2 – egyik 11-es). A nyolcaddöntőben folytatódott az „osztálylépcső”, LaLiga-csapatot, a bajnoki címvédő Atléticót verte ki a „Soci” színvonalas meccsen, Januzaj és Sörloth találatával.
A Betis a most éppen 6. osztályú Alicantével kezdett és 4–0-val (g.: Tello, Lainez, Joaquín, Bartra. A harmadosztályú Talaverával aztán igencsak megizzadt a zöld-fehér alakulat. Ugyan a 89. percben még vezetett 2–1-re, de a lelkes hazaiak kiegyenlítettek és az extra 30 perc kellett újabb két góllal a továbbjutáshoz (g.: Iglesias, Joaquín-11-es, Lainez és Canales). A következő akadályt könnyebben teljesítette a másodosztályú Valladolid ellen (3–0, g.: Carvalho, Fekir, Iglesias), a nyolcaddöntőben meg egy emlékezetes, két részletben lejátszott városi rangadón sikerült nyerni a Sevilla ellen 2–1-re (g.: Januzaj, Sörloth).
A bajnokságban mindkét csapat remekel, a Betis egyenesen dobogós BL-helyen áll 40 ponttal, a hattal kevesebbet gyűjtő Real Sociedad is a 6. A bajnokijukat december 12-én játszották le, a zöld-fehérek 1–0-s félidő után könnyedén győztek 4–0-ra, Álex Moreno duplájával és Juanmi, valamint Fekir találatával.
A kupában ennél szorosabb küzdelem várható. Már csak azért is, mert bár ebben a sorozatban a hazaiak még sosem győzték le a sevillaiakat, de a LaLigában legutóbb 2004-ben, azaz lassan 18 éve nyert legutóbb a vendég, igaz, akkor kiadósan, 4–0-ra. Kissé hihetetlen, de igaz: van „személyes hírmondója” is annak a meccsnek: a most 41 éves Joaqiín – akkor is 17-es számmal – játszott a zöld-fehér együttesben, s ha Pellegrini mesternek úgy tetszik, pályára is küldheti a csütörtök esti csatában is!…

ATHLETIC BILBAO–REAL MADRID

Benzema legutóbbi bajnoki gólja meccsnyerő volt a Bernabéuban. Azóta a Real a dzsiddai Szuperkuópa-döntőben is felülmúlta a baszkokat (Fotó: Getty Images)

Az utóbbi időben a kupaspecialista Athletic rendre összeakad a Clásico két gigászával valamely kupaküzdelemben. Tavaly januárban a Szuperkupa elődöntőjében nyert a Real ellen (2–1), majd döntőben Sevillában megverte a Barcát is (3–2, hosszabbításban). Az idei Szuperkupában a fináléban Realtól kapott ki (2–0). Az országos kupában aztán az előző körben újra a Barcát kapta ellenfélül a Bilbao, és izgalmas, fordulatos csatában hosszabbításban győzött (3–2). S mivel Fortuna úgy akarta, most jön a következő Bilbao–Real, ezúttal a San Mamésben.
Asz Athletic meglepő módon ebben a kompetícióban előzi a Realt, 23 győzelemmel. (Az annalesek feljegyeznek még egy győzelmet, az első még 119 évvel ezelőttől, de azt a kupát felügyelő szövetség az RFEF nem ismeri el hivatalosnak, más kérdés, hogy a bilbaóiak saját fórumaikon ezt is beszámítják a sikereik közé…).  Királyi gárdának viszont vitathatalan 19 győzelme van, s most a „tökéletes” szezonra készül Ancelotti csapata. A „treble-t” – hazai bajnokság és kupa mellé – már öt európai szuperklub is magáénak mondhatja, a fő rivélis Barcának kétszer is megvolt, de ez a speciális „árukapcsolás” a madridi eredménylistából még hiányzik!
Mivel mindkét klub a kezdetektől részese a nemzeti kupaküzdelemnek, nem meglepő, hogy az 1903-as (!) első találkozóval együtt már 21-szer megmérkőztek, az eredménymérleg csekély bilbaói fölényt mutat: 11 győzelem, a 10-zel szemben, s 2 remi született. Érdekesség, hogy ezeknek közel a felét döntőben játszották, az első 8-at a 2. világháború előtt és csak a 9.-et 1958-ban. Azóta nem döntőztek, s most sem fognak, hiszen már az elődöntőbe jutásért összekerültek. (Amúgy a 9 döntőből 6-ot nyertek meg a baszkok, s csak 3-at a királyiak.)
Mivel mindkét együttes, éppen az emlegetett idei dzsiddai Szuperkupa miatt kiemelt volt, csak két-két mérkőzést játszottak. Az Athletic 2–0-ra verte meg a negyedosztályú Mancha Realt (g.: N. Williams 2), majd a San Mamésben a már szintén említett Barcát 3–2-re 120 perc alatt (g.: Muniaín 2, a második győztes találat az hosszabbítás első félidejének rájátszásában és Martínez. A Real szintén idegenben kezdett Alcoyban (3–1, g.: Miltao, Asensio és egy öngól), s ugyancsak idegenben folytatta az Elche ellen. Az is hosszabbításos csata volt, 0–0 után a rájátszásban a hazaiak szereztek vezetést, de Ancelotti csapata Isco és Hazard révén fordítani tudott.
Persze, nem csak a kupá(k)ban futnak össze. A bajnokságban – amelyben a listavezető Real potom 19 ponttal szerzett többet a 9. Athleticnél – december 1-jén játszottak Madridban, egyedül csak Karim Benzema tudott a kapuba találni. A 2014 óta lejátszott 15 csatájukból – minden tétmeccset figyelembe véve – csak egyetlenegyszer tudott győzni az Athletic, az elején emlegetett tavalyi Szuperkupa-elődöntőben a málagai La Rosaledában, semleges pályán, nézők nélkül…
Mivel a hét végén a hazai bajnokságban nem vár megoldhatatlan feladat a csapatokra – Madridba a 13. Granada, Bilbaóba a 14. Espanyol látogat – könnyen elképzelhető, hogy Marcelino és Carlo Ancelotti sem rotálgat, hanem lehetséges legerősebb 11-ét küldi a pályára a csütörtök esti presztízs-kuparangadón…

COPA DEL REY, negyeddöntő. AMC Mikro 20:00 Real Sociedad–Real Betis Balompié (kommentátor: Engyel István, felvételről 23:45 a Sport2-n); Sport2 21:30 Athletic Club de Bilbao–Real Madrid CF (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor)