Murray a hetvenediken a 47. sikerre hajt • SportTV

Murray a hetvenediken a 47. sikerre hajt

2022. 06. 12. 09:35    
Olvasási idő: < 1 perc

Egyetlen kiemelt jutott a négy közé, majd a döntőbe is a stuttgarti Boss Open 250-es tenisztornán, a másodikként rangsorolt Matteo Berrettini, de nem ő a finálé favoritja. Hanem egy nála 9 évvel idősebb, korábbi háromszoros Grand Slam-bajnok.

Andy Murray e heti ötödik sikere egyszersmind 47- ATP-tornagyőzelmét is jelentené (Fotó: Getty Images)

Az illetőt Andy Murray-nek hívják, három GS-győzelme közül kettőt – no és egyesben olimpiai bajnoki címét – füves pályán szerezte, a talaj ikonikus színhelyén, Wimbledonban. A 35 esztendős skót már többször is hivatalosan visszavonult, de mindanyiszor visszatért. Legutóbbi nekirugaszkodás kezdetén 2019 szeptemberében – fél évvel a Covid európai „kirobbanása” előtt az 503. helyről indult, jelenleg a 68., a most esetleg megszerzendő 250 ponttal (tavaly nem versenyzett a héten) akár az 52-54. helyre ugorhat előre. Első fináléját 17 esztendeje, Bangkokban játszotta, szombaton az indolens fenegyerek, Nick Kyrgios kétjátszmás legyőzésével 70. alkalommal jutott be egy ATP-torna végküzdelmébe. Az eddigi 69-ből 46-ot nyert meg, ez lehet a 47. győzelme, csaknem három évvel legutóbbi, Brüsszelben aratott sikere után.
Ellenfele, az olasz Matteo Berrettini könnyebb ágon jutott el a döntőig Stuttgartban, ő még csak a 9. fináléjánál tart, eddig 5–3 a győzelem-vereség mutatója.
A két teniszező eddig kétszer találkozott ATP-viadalon, mindkétszer az elmúlt három évben, azaz messze Murray fénykorán túl. 2019-ben Pekingben, az 1000-es torna második körében két rövidített szettben a skót nyert (2-re és 7-re), tavaly a Queen’s Club versenyén  Londonban Berrettini két, egyformán 6:3-as szettben. (Az egyébként Murray egyik kedvenc versenye, korábban ötször nyerte meg, Berrettini viszont tavaly a skót után még három ellenfelét legyőzte. Elnyerte a trófeát, majd Wimbledonban is bejutott a döntőbe, amely ellentmond a „babonának”,  mely szerint a queensi győztes rendre pórul jár a füves pályás tenisz Mekkájában.)
Mindent egybevetve, ha a skót „veterán” ötödször is képes lesz ugyanarra a megbízható játékra, mint az első négy meccsén, meglehet a 47. tornasikere.

Sport2 15:00 ATP 250-es tenisztorna, Stuttgart, Andy Murray–Matteo Berrettini döntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakértő: Köves Gábor)