Három magyar két döntőért a Rómain • SportTV

Három magyar két döntőért a Rómain

2022. 07. 16. 10:30    
Olvasási idő: 2 perc

Stollár Fanny tavaly a román Buzarnescu oldalán megnyerte a párost, most Babos Tímeával küzd, hogy a vasárnapi döntőben mgkísérelhesse a címvédést (Fotó: wikipedia)

Először a második női páros elődöntő következik – az elsőt ugyanis a Jekatyerina Gorgodze, Okszana Kalasnyikova grúz duó már szombaton megnyerte, két 6:4-es szettben felülmúlva a Laura Siegemund, Csang Suaj német, kínai kettőst. A grúzok várják tehát ellenfelüket, amely vagy a Babos Tímea, Stollár Fanny kettős lesz, vagy a lengyel Katarzyna Piter és a belga Kimberley Zimmermann alkotta egység. Babosék az első körben a 2. kiemelt Danyilina, Krunics kazah, szerb kettőst verték meg „bajnoki” tie-breakben, 10-8-ra, majd a tiszta magyar negyeddöntőben Bondár Annát és Udvardy Pannát győzték le – a változatosság kedvéért ismét döntő rövidítésben 10-5-re. Ellenfelük hasonlóan két döntő tiebreakben jutott el az elődöntőig, előbb a Carla, Cocciaretto olasz, majd a Neel, Voracová amerikai, cseh kettőst felülmúlva.

A délután fél 2-kor kezdődő egyes elődöntő első találkozóját a címvédő, harmadik kiemelt Julija Putyinceva (a világranglistán: 32.) játssza a szerb Alekszandra Kruniccsal (vlr.: 105.). Ők ugyan kétszer már megmérkőztek a WTA Touron, de meglehetősen régen., 2011 májusában egy moszkvai ITF-rorna negyeddöntőjében két szettben, négy évre rá a Roland Garros első fordulójában háromban nyert a moszkvai születésű, de kazah színeket képviselő lány, aki tavaly megnyerte a budapesti versenyt. Putyinceva a cseh Schmiedlovát két, a brazil Pigossit egy elkütyvetyált első játékrész után három szettben verte meg, a negyeddöntőben viszont csak nyolc játékot játszott: 6:0, 2:0-s vezetésénél az ukrán Curenko sérülés miatt feladta a meccset. Ellenfele, Krunics a német Siegemund, és a két kínai, Csang Suaj és Vang Csi-jün ellen még játszmát sem vesztett, mi több, három ellenfele együttesen 9 játékot nyert ellene.

Az elődöntő második mérkőzésén lesz több izgulni valója a magyar teniszrajongóknak. Azt a meccset ugyanis a horvát születésű, amerikai Bernarda Pera (vlr.: 130.) vívja éljátékosunk, Bondár Anna (vlr.: 53.) ellen. Perának ez már a hatodik meccselesz a tornán, mert selejteznie is kellett a fótábláért. Mind a tíz játszmáját megnyerte, igaz, akadt köztük két 7:5-ös szett is, ez első körben a spanyol Bassols Ribera, a másodikban a fehérorosz Szasznovics ellen nyerte meg. Éljátékosunk, Bondár Anna itt szettveszteség nélkül jutott a legjobb négyig, a legnagyobb skalpja az idei Roland Garros-elődöntős Marina Trevisané volt, akit csütörtökön 6:4, 6:1-re sikerült kiütnie. A két versenyző még nem játszott egymással, ez lesz az első összecsapásuk a WTA Touron. Legutóbb egyébként egy tucat esztendeje, 2010-ben járt magyar a torna egyes döntőjében, akkor Szávay Ágnes meg is nyerte a finálét.

Este a newporti férfi tornáról egy tiszta amerikai (Maxime Cressy játszik John Isnerrel, azaz a 4. kiemelt a másodikkal) és egy „nemzetközi” mérkőzés fontosabb részleteit mutatjuk. Utóbbit a 3. kiemelt, sajátos stílusban teniszező kazah Alekszandr Bublik vívja es elsőnek rangsorolt kanadai Auger-Aliassieme-ot a negyeddöntőben a döntő szett rövidítésében legyőző ausztrál Jason Kublerrel.

HUNGARIAN GP WTA 250-ES TORNA, Budapest. Sport2 11:00 és 13:30 elődöntő mérkőzések (kommentátor: Fazekas Erzsébet és Kaplár F. József, szakkommentátor: Temesvári Andrea és Köves Gábor)
HALL OF FAME OPEN ATP 250-ES TORNA, Newport: Sport2 23:30 az elődöntő összefoglalója (felv., kommentátor: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor: Machán Róbert)