Tenisznap a Rómairól és Newportból • SportTV

Tenisznap a Rómairól és Newportból

2022. 07. 14. 10:08    
Olvasási idő: 3 perc

Folytatódik a budapesti Hungarian GP WTA 250-es torna és bekapcsolódunk a hasonló szintű férfitornába is, amelyet Hall of Fame néven rendeztek az egyesült államokbeli Newportban.

Julija Putyinceva, a címvédő csötörtökön negyeddöntőért játszik a Római Teniszakadémián (Fotó: huntennisgp.com)

Ma magyar nélküli nap lesz a Római Teniszakadémia centerpályáján, az egyesben egyedül maradó magyar éljátékos, Bondár Anna csak pénteken lép fel legközelebb a második kiemelt olasz Martina Trevisan ellen, már a negyeddüntóben. Ám csütörtökön még a 2. forduló, azaz a nyolcaddöntő mérkőzései zajlanak.
A napot a moszkvai születésű, amúgy szerb Alekszandra Krunics (a világranglistán 100.) és a kínai Csang Suaj (vlr.: 37.) találkozójával kezdjük, utóbbi a verseny 6. kiemeltje. Eddig kétszer mérték össze tudásukat, mindkétszer az ázsiai versenyző győzött, 2017-ben Kvangcsouban a tornadöntőben három, két évre rá Nankingban az első körben két játszmában.  Csang Wimbledonban három kört is ment és csak a francia Caroline Garcia állította meg,, nagy csatában, két rövidítéses szettben. Párosban pedig finalista volt a tenisz Mekkájában, de veszített partnerével.

A következő párban ismét lesz kínai teniszező, Vang Csi-jü (vlr.: 102.) csatázik a román Ana Bogdannal (vlr.: 108.), ők az idén játszottak egyszer a WTA Touron, júniusban Valenciában, az első fordulóban Vang két szettben, egy szorosban és egy simában bizonyult jobbnak.
A harmadik párban a címvédőt mutatjuk, az idén harmadik kiemeltként induló  Jelena Putyinceva (vlr.: 32.) most éppen tengerentúli versenyzővel, a brazil Laura Pigossival (vlr.: 125.), nekik ez lesz az első találkozójuk. A kazah bajnoknő az első körben a cseh Schmiedlovát verte ki szettveszteség nélkül, a brazil lánynak viszont ez már a negyedik mérkőzése a Római-parton, a selejtezőben az orosz Ansbát legyőzte, a cseh Maleckovától kikapott, de szerencsés vesztesként mégis elindulhatott a főtáblán, ahol a svéd Rebecca Petersont múlta felül 7:5, 6:3-ra.
A centerpálya mai utolsó összecsapására az olasz Elisabetta Cocciorettót (vlr.: 118.) szólítják pályára a cseh Katerina Siniaková (vlr.: 93.) társaságában.  Az olasz lány Jani Rékát győzte le az első fordulóban, az első szettet rövidítésben  9-7-re megnyerve, a cseh lányt mutattuk is az esélysebb ukrán Kalinina ellen győzni az első körben. A két játékos először játszik egymással.

Este 7 óra körül nemet és kontinenst is váltunk, kapcsolunk az amerikai Newportba, ahol a Hall of Fame ATP 250-es tornán, a nem hivatalos füves pályás US-bajnokságon már a negyeddöntőnél jrnak a versenyzől. Először egy amerikai házi mérkőzést mutatunk, a világrangsorban 95. Steve Johnson a 41. Maxime Cressyvel meccsel az elődöntőért, utóbbi a viadal 4. kiemeltje. Jonson 7 évvel idősebb honfitársánál, négy évvel ezelőtt ő nyerte a tornát, azaz korábbi címvédő. (Csak érdelkességként: John Isner négyszeres Hall of Fame-bajnok, de megnyerte a tornát Nicolas Mahut is, aki annak idején Isnerrel a tenisztörténelem leghosszabb Gransd Slam-meccsét játszotta Wimbledonben.)  Johnson az előző körben a cseh Jíri Novotnyt győzte le, Cressy viszont másik amerikait, Kruegert  győzött le a 16 között.
Utána egy nyolcaddöntőről áthúzódott „maradék meccs” befejezése következik, az első számú kiemelt kanadai Roger Auger-Aliassime a döntő szettben 6:5-re vezet az ausztrál Jason Kubler ellen, még az is lehet, hogy csupán egy játéknyi finis következik, A vékony kanadai fiúnak amúgy ez az első meccs csak, hiszen az első körben nem kellett játszania.
A harmadik – gyakorlatilag második teljes – találkozó gyik részese a veterán ameikai szervagép, John Isner (2. kiemelt, 37 esztendős és mint már említetettük, négyszeres itteni bajnok, vlr.: 22)  játszik a francia 11 évvel fiatalabb és 26 hellyel lejjebb helyezkedő francia Benjamin Bonzival. Az amerikai négy győzelméből az elsőt 2011-ben, a legutóbbit három éve érte el Newportban, természetesen ez a kdvenc versenye. Nyilván mindent megtesz, hogy az örök ranglistén tovább növele előnyét a háromszoros bajnmok indiai Vijay Amritraj és a kanadai, később brit színekben nyerte  Greg Rusedski előtt. Utóbbi első és harmadik sikere közt 12 év telt el, Isner 11 éven belül aratná az ötödiket.

HUNGARIAN GRAND PRIX, WTA 250-es torna, Budapest. Sport2 11:00  a nyolcaddöntő mérkőzései (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor és Machán Róbert)
HALL OF FAME OPEN, ATP 250-es torna, Newport. Sport2, kb. 19 órától a negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor: Machán Róbert)