A két sokszoros Grand Slam-bajnok is beszáll • SportTV

A két sokszoros Grand Slam-bajnok is beszáll

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 01. 02:20    
Olvasási idő: 2 perc

A tokiói 500-as versenyt történetes során már az elmúlt két évtized csaknem nagy formátumú teniszezője megnyerte. Az ezredforduló óta Hewitt, Ferderer, Ferrer, Badal, Berdych, Tsonga, Murray, Nisikori, Wawrinka, Del Potro, Kyrgios és Medvegyev is elnyerte a trófeát, csak egyetlen igazi nagyság hiányzik – Novak Djokovics. A világelső most látta elérkezni az időt a nevezésre, s kedden, magyar idő szerint úgy reggel 8 körül egyesben is a centerpálya, a Colosseum talajára lép. Pekingben ugyancsak megkezdi szereplését a „nagy négyes” másik tagja, Andy Murray is, aki a korábbi hírek ellenére mégis megpróbálja folytatni karrierjét egyesben is.

Boval Djokovics még nem játszott Tokióban. Most nekikezd… (Fotó: Getty Images) .

TOKIÓBAN…

… az első találkozót, magyar idő szerint hajnali 4 után néhány perccel egy újabb hazai játékos, Ucsijama Jaszutaka (a világranglistán: 136.) vívja a 4. kiemelt francia Benoit Paire-rel (vlr.: 23.). A szapporói születésű, Tokióban élő 27 éves játékos a selejtezőből került a főtáblára, a kvalifikációban az amerikai Steve Johnsont és a veterán spanyol Marcel Granollerst is szettveszteség nélkül győzte le. Paire is jól teszi, ha komolyan koncentrál, ellenkező esetben akár pórul is járhat.
A második párban is lesz hazai játékos – a legjobb 150-ben 7 japán teniszező is van –, Daniel Taro (vlr.: 127.), aki szabad kártyával indulhatott. Ő próbálja megnehezíteni a 2. kiemelt Borna Coric (vlr.: 14.) dolgát. A horvát remek, technikáa teniszező, de hiányzik belőle az igazi győztes mentalitás. Számos negyed-, elődöntője és fináléja van, de tornagyőzelme csupán kettő. (Igaz, abból az egyiket Federer legyőzésével szerezte meg, a svájci maestro egyi kedvenc tornáján, Halléban.)

Harmadikként lép pályára Djoko. Ha akárki azt hinné, véletlen az időpont – nem az. Egyik még el nem ért célja az olimpiai bajnoki cím, karrierje során három olimpiai tornán írd és mondd, egyetlen bronzérmet szerzett csak, még Athénban. Egy évvel az ötkarikás játékok előtt felmérni, tapasztalatot szerezni, pályát megismerni jött; hiszen a Colosseum már az olimpiai játékokra elkészült és más is afféle „próbaversenyként” tekint erre a viadalra. A szerb zseni bemelegítő ellenfele az ausztrál színekben induló Alexei Popyrin lesz (vlr.: 84.), akinek csak a szülei oroszok, ő maga már Sydneyben született. A selejtezőból érkezett a főtáblára, ahol persze minimális az esélye a továbblépésre.

A nap negyedik mérkőzésére is jut egy szerb játékos, Milos Kecmanovics (vlr.: 51.) aki párosban is elindult Djokóval (olimpiai próba!), de kiestek az első körben a Pavic, Soares (horvát, brazil) duótól.  A szerb fiú egyeben sem számíthat több sikerre, mert Denis Shapovalov (vlr. 23.) vár rá, akitől touron belül és kívül is már kikapott egy-egy alkalommal. 2016-ban egy floridai future tornán még csak döntő szett, tie-breakben nyert a kanadai, idén Winston-Salemben a 2. fordulóban már szettveszteség nélkül volt jobb (6:2, 6:3).

 PEKINGBŐL…

A legjobb visszatérési kísérlet is csak két győzelmet hozott az idén Murraynak a Nadal Openen (Fotó: Getty Images)

… három mérkőzést tervezünk közvetíteni, az elsőt 7 órai kezdettel. Rögvest az elsőn a négyszeres Grand Slam-győztes Andy Murray játszik, aki védett ranglistával indul, de azonnal kiemelttel kell meccselnie, az olasz Matteo Berrettinivel (vlr.: 13.). A jelenleg csupán a világ 503. teniszezőjének számító skót zseni idei „visszatérő dealje” számszakilag  elég siralmas: hat tornán indult, ebből öt volt az ATP égisze alatti, plusz a Nadalról elnevezett nyílt verseny Mallorcán. Ezeken összesen 10 mérkőzést vívott, 3-7-es győzelem-vereség mutatóval. Az olasz játékos éppen jó erőfelmérő lesz, megmutathatja, érdemes-e tényleg nekirugaszkodnia jövőre az újabb idénynek.

A második meccs a verseny élkiemeltjéé, Dominic Thiemé (vlr.: 5.). Az eléggé vegyes évet záró osztrák mumusai egyikével kezd, a veterán Richard Gasquet-vel (vlr.: 42.), akivel eddig kétszer játszott az ATP touron . A két meccs négy és két esztendeje zajlott, mindkettő 500-as tornán, fedett pályán. 2015-ben Bázelben két, tavalyelőtt Bécsben három szettben nyert a francia.

A nap záró csatáját a 3. kiemelt Sztefanosz Cicipasz (vlr.: 7.) vívja a szerb Dusan Lajoviccsal (vlr.: 29.). Eddig kétszer találkoztak. A kevésbé fontosat a tavalyi római mesterverseny  selejtezőjében (!) játszották, azt a görög nyerte két játszmában. A másikat viszont, a sokkal lényegesebbet az idén Wimbledonban a szerb, három, egyformán 6:4-es szettben, az első fordulóban. Van miért visszavágni!

Sport1 4:00 ATP 500-es verseny, Tokió, második nap (kommentátor: Kaplár F. József); Sport2 7:00 ATP 500-es verseny, Peking, első forduló (kommentátor: Fülöp László)