Rajt a World Series of Darts trófeájáért • SportTV

Rajt a World Series of Darts trófeájáért

2022. 09. 16. 09:58    
Olvasási idő: 2 perc

A 2013-ban útnak indított World Series of Darts nemzetközi sorozatnak most rendezik a nyolcadik döntőjét, ezúttal háromnapos torna formájában, a tavalyi finálé helyszínén, az AFAS Live csarnokban.

A címvédő Jonny Clayton szombaton kezd majd a péntek esti fő mérkőzés győztesével (Fotó: Getty Images)

Idén végre sikerült ismét teljes programot lebonyolítani a sportág szélesebb körű elterjesztésnek szándékával létrehozott szériából, az amerikai, északi, holland és a három ausztráliai-óceániai mestertorna után tarthatják meg az amszterdami döntőt.
A torna részben meghívásos, a 24-es mezőny három csoportból tevődik össze: a sorozat hat tornája rangsorának első nyolc helyezettjéből – ez adja meg a kiemelési sorrendet is – , nyolc meghívottból és egy augusztus 6-ai selejtező torna nyolc legjobbjából. (Utóbbin csak tour-kártyabirtokosok vehettek részt.)
Pénteken este az első fordulóban a meghívottak csatáznak a selejtezősökkel, a győztesek szombaton mérkőznek meg a kiemeltekkel, a vasárnap délelőtt a negyed-, az este az elődöntőé és a fináléé. Az első két napon hat nyert legig játszanak, vasárnap délelőtt 10, este 11 leget kell nyernie az egyik játékosnak, hogy övé legyen a mérkőzés.
A pénzdíjak méltók egy major tornához: a győztes 70 ezer, a második 30, a két elődöntős 20, a negyeddöntősök 15 ezer, a nyolcaddöntősök 7500, de még a péntek esti vesztesek is 5000 fontos utalást kapnak a számlájukra.
A legnagyobb esélyesek egyike Michael van Gerwen, a holland dartszseni eddig 47 World Series of Darts részversenyéből 25-ször döntőzött, 17-szer ebből a tornagyőzelem is az övé lett. A 7 eddigi döntőből többet nyert (4), mint a többiek összesen (Wade, Price és Clayton 1-1). A mostani döntőben ugyan „csak” a 4. kiemelési hely az övé, de a hazai tornákra mindig nagyon odafigyel, plusz számíthat a közönség támogatására is.
A címvédő – most 5. kiemelt – Jonny Clayton sokat vár a tornától és önmagától is. A walesi klasszis szombaton este a csapatvilágbajnok Simon Whitlock vagy az idei UK Open-győztes Danny Noppert ellen kezdi a versenyt a nyolcaddöntőben. „Nincsenek könnyű meccsek. Somin lés Danny is jól játszik, de elsősorban magamra kell figyelnem, hogy mindent megtegyek a lehető legjobb szereplésért. Ha nem jövök fel, és nem játszom a legjobb szintemen, nem fogom megnyerni a meccset. Eddig fent és lent is voltam a szezonban, ám remélhetőleg kezdenek a dolgok a helyükre kerülni. Nem nyertem annyi trófeát, mint tavaly, de másfajta nyomás is volt rajtam. A többiek üldöznek téged, s nem te üldözöd a többieket. Gyengébbként sokkal könnyebb a játék, de ha jól megy, akkor boldog vagyok. Bármilyen trófea, amit megszerzel, fantasztikus eredmény, most alig várom, hogy visszatérhessek, hogy megvédjem a címemet.”
A péntek esti elő-nyolcaddöntőből kiemelkedik a már említett Whitlock–Noppert csata, de érdekesnek ígérkezik a Gordon Mathers–Damon Heta ausztrál házi ütközet is, amelynek a győztese „jutalmul” szombaton MVG-vel küzdhet meg. Nyilván nagy kuriózum – mint szinte mindig – Fallon Sherrock fellépése, amely egyszersmind a világranglista-második és a regnáló egyéni világbajnok játéka is, az angol hölgy és a skót úriember ugyanis egymással mérkőzik meg, a győztes Michael Smith ellenfele lesz a nyolcaddöntőben.

Kapcsolódó

WSOD-DÖNTŐ, AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA

Danny BAGGISH (amerikai)–Ryan JOYCE (angol)
Jamie HUGHES (angol)–Dave CHISNALL (angol)
Gordon MATHERS (ausztrál)–Damon HETA (ausztrál)
Haupai PUHA (ausztrál)–Dirk van DUIJVENBODE (holland)
Leonard GATES (amerikai)–Devon PETERSEN (dél-afrikai)
Fallon SHERROCK (angol)–Peter WRIGHT (skót)
Matt CAMPBELL (kanadai)–Vincent van der VOORT (holland)
Simon WHITLOCK (ausztrál)–Danny NOPPERT (holland)

WORLD SERIES OF DARTS, döntő torna, Amszterdam. Sport1 19:00 a nyolcaddöntőbe jutásért (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)