A bajnok második csúcsrangadója • SportTV

A bajnok második csúcsrangadója

2022. 09. 18. 09:49    
Olvasási idő: 4 perc

A 7. forduló nagyobb része, hét találkozó vasárnapra maradt a Serie A-ban, a játéknap előtt a táblázaton első nyolc csapat mindegyike a hét utolsó napján lép pályára. Mi két mérkőzést a Sport2-n élőben közvetítünk, kettőt az AMC Mikro alkalmazáson nézhetnek ugyancsak élőben (késő este, kora éjszaka ezeket megismételjük), további két találkozót pedig felvételről mutatunk meg hétfőn a Sport1-en. A legrészletesebben természetesen a nap csúcsmeccsével, a Milan–Napoli rangadóval foglalkozunk.

A nyáron igazolt Giacomo Raspadori múlt szombaton győztes gólt szerzett a Maradonában a Spezia ellen, majd a hét közben az Ibrox Parkban is betalált (Fotó: Getty Images)

A pillanatnyi állás ellenére a szakértők három „nehézsúlyúval” számolnak a Serie A ezen idényének esélyeseiként, a két milánói órással és a Napolival. (A jelenleg élen haladó Udinese, Atalanta duó előbb-utóbb „letörik” – legalábbis az értők szerint…). A három favorit között a Derbi della Madonnina már lezajlott az idényben (aki nem emlékezne: a Milan óriási meccsen 3–2-re verte meg az Intert), a másodikat is a San Siróban rendezik, ahol a nagy déli rivális vendégszerepel.
A vörös-feketék 22 mérkőzés óta veretlenek a Serie A-ban, amelyet elsősorban egyre kiválóbban működő védekező játékuknak köszönhetnek. Egyelőre nem vezetnek a bajnoki táblázaton, de csak kevésbé jól gólkülönbségükkel szorulnak a vezető Atalanta mögé. A múlt héten Genovában ismét győztes mentalitásukat mutatták, vezetés után elvesztették idénybeli leggólerősebb emberüket, Rafael Leaót, aki buta módon két sárgával „kiállíttatta magát”, a Samp egyenlíteni tudott, de Giroud sikeres 11-esével mégis megnyerték a csatát az ördögök.  A hét közben Pioli csapata megszerezte első BL-győzelmét is Zágrábban, gyakorlatilag problémamentes meccsen, Giroud újabb 11-esével, valamint Saelemaekers és Pobega találataival (3–1).
A csapat legutóbbi hat hazai bajnokiját megnyerte, ebből négyszer gólt sem kapott – ugyanakkor a nápolyiaktól a legutóbbi két alkalommal egyaránt kikapott a San Siróban.
Vasárnap a Napoli szeretné elkerülni, hogy 2010–11 óta először kétszer egymás után kikapjon a vörös-feketéktől. Az együttes és híveinek önbizalma egyre növekszik, jót tett ennek a sima 3–0-s hétközi győzelem az Ibrox Parkban a Rangers ellen a BL-ben.  Politano, Raspadori és Ndombele szerezték a gólokat a 10 főre olvadó skótok ellen, így a kékek két meccs után már 7 góllal állnak a milliomos elitligában. Négy nappal korábban a nyáron érkezett  Raspadori győzelmet jelentő gólt szerzett a 89. percben a Spezia ellen otthon, az volt az idény eddigi legnehezebb győzelme Spalletti fiainak. A kiválóan támadó Napoli  a legutóbbi 9 bajnokiján – beleértve az előző idény utolsó három meccsét is,  6-szor gólt sem kapott, annyiszor mint 25 azt megelőző találkozóján összesen. Pedig át kellett alakítani a csapatot, mert néhány, korábban meghatározónak számító játékos is elhagyta nyáron a klubot. Az új emberek, Raspadori, Kim Min Dzse és nem utolsósorban Hvicsa Kvarachelia – aki már Kvaradonának is becéznek Nápolyban – hozzásegített, hogy ismét versenyképes legyen az együttes a scudettóért. Leao hiánya előnyükre válhat (ld. kis statisztikánkat alant).
A Milannak a portugál válogatotton kívül Ibra, Rebic és Origi hiányával is számolnia kell, Saelemaekers mellett a másik belga, az ifjú De Ketelaere első számú feladata lesz az egyetlen ék, Giroud minél hatékonyabb támogatása. Esetleg Junior Messis és Krunic – akik Zágrábban a cserepadon kezdtek – is szóba jöhetnek a támadóegységben, a védelem és a középpálya védekező egysége változatlan maradhat.
A Napoli sem számolhat egy fontos csatárával, Victor Osimhen továbbra is sérült. Jobb hír Spalletti mester számára – akit múltkor kiállítottak, emiatt „távvezérléssel” irányítja csapatát – , hogy a mexikói szélső Hirving Lozano a héten már társaival gyakorolhatott és közeleg Diego Demme visszatérése is, amely a válogatott szünet után megtörténhet. Osimhen távollétében Raspadori és Simeone verseng egy támadó helyért, a balhátvéd poszton pedig a mester az utolsó órákban fog dönteni Mathias Ruit vagy Mathias Oliverát állítsa a kezdőcsapatba.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Milan elvesztette két legutóbbi hazai meccsét a Napoli ellen, mindkettőt 1–0-ra. Csak 1979-ben vesztett egymás után három hazai mérkőzést a nápolyiak ellen, és sosem játszott három egymás elleni bajnokit egymás után szerzett gól nélkül.  2. A Napoli 7 pontot szerzett idegenben eddig az idényben, még veretlen, ha ismét nem kap ki, a harmadik egymás utáni idényét kezdi négy veretlen mérkőzéssel, ez korábban semmikor sem történt meg. 3. A múlt idény kezdete óta Rafael Leao csak négy meccset mulasztott, csak Saelemaekers és Tonali (41) játszott több meccset nála a vörös-feketéknél (40 van a portugálnak). Leao nélkül 50%-os a csapat győzelmi rátája, meccsenként 1.8 pontot szerzett, ez az adat 70 %-os  2.3 pont, amikor a csapat tagja volt.

 

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A MÁSIK HÁROM MÉRKŐZÉSRŐL

ROMA–ATALANTA

Paolo Dybala egyre több gól létrejöttében műküdik közre már Rómában is (Fotó: GETTYIMAGES)

+ A Roma egy ponttal többet szerzett hat forduló alatt, mint tavaly (13 a 12-vel szemben), de kevesebb gólt szerzett (8-at a 14-gyel szemben) és kapott is (6, ill. 8). o Az Atalanta megnyerte három legutóbbi idegenbeli bajnokiját, méghozzá kapott gól nélkül. Négyes ilyen sorozata 2021 decemberében volt (az 6-ig tartott), s mindössze két idényben volt négymeccses idegenbeli kapott gól nélküli szériája (1997-ben és 2016-ban). + Paolo Dybala öt gólnak volt közvetlen részese a Roma 8-ából (3 gól, 2 assziszt). Csak a bolognai Marko Arnautovic (6/7, 86%) és a sampdoriás Tomás Rincon (2/3, 67%) vállalt magasabb részarányt csapata találataiból az argentinnál (63%). o Luis Muriel 7 Serie A-gólt szerzett a Roma ellen, csak a Torino (8) és az Udinese (11) ellen szerzett többet. Az Atalanta csatára négy mérkőzés óta vár egy újabb találatra, csak 2014–15-ben az Udinese játékosaként volt ennél hosszabb góltalan sorozata.

UDINESE–INTER

+ Az Udinese 2014 óta először kezd mérkőzést úgy az Interrel, hogy fölötte áll a táblázaton, kétszer nyertek a friluliaiak meccset a milánói nagycsapat ellen ilyen helyzetből,  2014. december 7-én 2–1-re és 2013. május 19-én 5–2-re. o Az Inter a legutóbbi 19 udinei Serie A-meccséből csupán kettőt vesztett el, a legutóbbit 2013 januárjában (3–0-ra, Di Natale duplájával és Muriel góljával), 11-szer nyertek és 6-szor ikszeltek a fekete-kékek ezen időszakban. + Beto a második külföldi játékos, aki legalább négy gólt szerzett az Udinese első 6 bajnokiján a legutóbbi 20 idényben, az első Rodrigo De Paul volt, 2018–19-ben. o Lautaro Martínez három gól közvetlen részese volt (2 gól, 1 assziszt) legutóbbi három Udinese elleni találkozóján, előtte viszont négy meccsen csupán egyszer talált be a fehér-feketék kapujába. .

MONZA–JUVENTUS

+ A Monza első pontját a múlt fordulóban szerezte meg a Lecce ellen. A legutóbbi négy csapatból, amelynel csupán egy pontja volt az első hat meccs után, egyedül a Saéernitana úszta meg a kiesést a 2021–22-es idényben, a másik három kiesett (Benevento 2017–18, Frosinone 2018–19 és Crotone 2020–21). o A Juventus veretlen első hat bajnokija után, de négyszer remizett. A fehér-feketék még sosem ikszeltek ötször első 7 bajnokijukon a hárompontos bajnoki érában, előtte az 1972–73-as idényben fordult elő legutóbb velük.akkor viszont elnyerték a scudettót a bajnokság végén. + Gianluca Caprari eddig két gólt szerzett a Juventus ellen, de a legutóbbi három meccsükön ez nem sikerült neki. A Monza csatára 9 bajnoki óta nem szerzett gólt, ilyen rossz sorozata legutóbb 2021 szeptemberéig volt, akkor 13-szor egymás után nem talált a kapuba. o Dusan Vlahovics legutóbbi néógy hazai bajnokiján egyaránt gólt ért el. Viszont legutóbbi idegenbeli gólját április 8-én Cagliariban szerezte. A Juve csatára 4 idegenbeli mérkőzésén maradt góltalan, ennél hosszabb ilyen sorozata 10 mérkőzésesre nyúlt, 2020 decemberében szakadt vége, akkor még a Fiorentinában játszott.

SERIE A, 7. forduló. AMC Mikro 12:30 (Sport2 23:00, felv.) Udinese Calcio–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László); AMC Mikro 15:00 (Sport2 1:00, felv.) Monza Calcio–Juventus FC (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 17:45 AS Roma–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:30 AC Milan–SSC Napoli (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:30 Torino FC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)