Péntek esti szuperrangadó a Maradonában • SportTV

Péntek esti szuperrangadó a Maradonában

2023. 01. 13. 19:58    
Olvasási idő: 3 perc

Federico Chiesa hosszú szünet után akár kulcsszereplő is lehet a Stadio Diego Maradonában

A táblázatot továbbra is kényelmes, 7 pontos előnnyel vezeti a Napoli éppen a Juve előtt, miután a múlt héten a Samp ellen visszatért a győzelem ösvényére. Azután persze, hogy az új esztendőt veretlensége elvesztésével kezdte az Inter elleni San Siró-beli 0–1-gyel, amely több csapat előtt is felcsillantotta a scudetto megszerzésének lehetőségét. A Napoli kicsit mintát is szolgáltat Európának, hiszen a legszabadabb játékot játszó listavezető az öt európai topligában. A bajnokság egyetlen csapatának sincs olyan eredményes duója, mint a Partenopeinek Victor Osimhen (12) és Hvicsa Kvarachelia (11) kettősében. A teljes idényben 23 meccsen szerzett 59 góljuk is mutatja, miért vezetik a Serie A-t és jutottak tovább simán a BL-ből a kieséses szakaszba.  Viszont a mérkőzés kiváló teszt lesz, hiszen az Intertől kikaptak, s most gyors egymásutánban a Juvével és a Romával is meg kell küzdeniük a következő két hétben, igaz, velük hazai pályán.
Ahétpontos különbég elégségesnek tűnik, bár Sarri Napolija 2015–16-ban és 2017–18-ban is megbukott ekkora előnyből a Juvéval szemben, Spalletti legfőbb próbatétele tehát még hátravan.
A vendég öreg hölgy viszont figyelemre méltó sorozatban van, nyolc egymást követő mérkőzést nyert meg, kapott gól nélkül, ezzel felzárkózott a táblázat második helyére. Ilyen sorozata legutóbb 2018-ban volt az együttesnek, ugyancsak Allegri irányításával, akkor nyerte meg sorozatban a 8. bajnoki címét. Az Udinese ellen nyögvenyelősen jött össze a nagy széria folytatása, de a visszatérő Chiesa gólpasszából Danilónak sikerült végül betalálnia. A Juve hívei örömmel fogadhatták Chiesát, aki a meccs emberének bizonyult a fruiliaiak  ellen, s akivel a korábban elérhetetlennek tűnő scudetto megszerzése közelít a realitáshoz. Az előtte lévő meccsen a Cremonese ellen még forróbb volt a folytatás, Arkadius Milik csak a hajrában tudott szabadrúgásból betelálni. Csak az 1966–67-es Cagliari volt képes több kapott gólt nélküli meccset vívni a szezon ezen szakaszában, a Juve 17 meccs után 12-nél tart. Az elmúlt 15 évben egyszer fordult csak elő, hogy nem a legkevesebb gólt kapó csapat nyerte meg a bajnokságot.  A hét végén a legnagyobb olasz sportlap, a Gazzetta címlapja „A Juve ijesztő” főcímmel jelent meg… Itáliában úgy fogalmaznak, az öreg hölgy kezdi megtalálni önmagát, csúnyán nyer és kiválóan védekezik.
Spalletti csapatának nincs új sérültje, így ha változtat is, az csak taktikai okokból történhet. A genovai útra Ejif Elmasz vette át Piotr Zielinski helyét, jól játszott, belőtte a 11-esét, azaz a macedón játékos megtarthatja a helyét a kezdőben. A balhátvéd személye azért kérdéses, Mathia Oliveira Mario Ruival küzd meg a helyért, esetleg Amir Rrahmani is visszatérhet Juan Jesus helyére a védelem közepén.
A másik oldalon tekintélyes a hiányzólista, továbbra is. Vlahovics ágyék-, Pogba térd-, Bonucci ín-, korábban Cuadrado térdsérülés miatt bevethetetlen, s kérdéses De Sciglio és Bremer szereplése is. A szélsőhátvédek, Danilo és Alex Sandro is ideiglenesen középen játszottak, Gatti meg a kispadon maradt. A vb-hős Ángel Di María ismét pályára léphet, s Olaszprszág hiánya  a katari csúcstornáról lehetőséget adott, hogy Chiesa végleg felépüljön csúnya térdsérüléséből. Ez lehet az a meccs, amelyen az egyik olasz Eb-hős újra kezdőként léphet a pályára súlyos keresztszalag-szakadását követően.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1.  Juventus ellen vesztette el a legtöbb mérkőzését a Napoli a Serie A-ban (70), s tőle kapta a legtöbb gólt is (224) – ugyanakkor a legutóbbi 5 meccsből csak egyet veszített el ellene.  2. A következő lesz a 450. mérkőzése Massimiliano Allegrinek, aki 1983–84. óta a nyolcadik edző lesz, aki eléri ezt a mérföldkövet.  Az ellenfél mestere, Luciano Spalletti pedig egy győzelemre van Ancelottitól, aki a csúcstartó az elmúlt három évtizedben (Allegrinek 273 sikere van). 3. Giovanni Simeone eddig hat gólt szerzett a Juventus ellen, csak a Laziónak lőtt ennél többet. Ha betalál, Cholito a negyedik csapat (Genoa, Cagliari, Verona, Napoli) színeiben lesz eredményes a rekordbajnok ellen.
SERIE A, 18. forduló. Sport1 20:30 SSC Napoli–Juventus FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)