A Juve folytatná a felzárkózó hadjáratot • SportTV

A Juve folytatná a felzárkózó hadjáratot

2023. 02. 12. 12:01    
Olvasási idő: 4 perc

Bár a vasárnapi négy meccs egyikén fellép az utcahosszal vezető Napoli is, a nap legérdekesebb meccsének a lélektani válságból kilábalni vágyó rekordbajnok és a szakmai gödörben lévő Fiorentina összecsapása.

Dusan Vlahoviocs (jobbról) nemrég volt klubtársai ellen bizonyíthat újólag (Fotó: Getty Images)

A tizenöt pontos büntetés okozta kábulatból lassan-lassan kezd magához térni a Juve, bár a döntés körüli bizonytalanságok nyilván tovább gátolják a szakmai munkát. A ligán keresztül a BL-be jutást azért még nem engedte el teljesen Allegri és együttese, amely a Monza ellent további fájdalmakat okozó Monza előtti 0–2 után a kupanegyeddöntőben legalább visszatért a győzelem ösvényére a Lazio elleni 1–0-val. Kedden Vlahovics duplájával a Salernitana ellen végre magabiztosan nyert a rekordbajnok, amely a végére 3–0-ra növelte a győzelem különbségét az Arechiben. Allegrit mind a taktika, mind a csapatösszeállítások miatt kritikák sora éri az idényben, de a maestro azzal érvelhet, hogy a pályán kívüli negatív történések ellenére a gárda még két fronton harcban áll, az Európa-ligában maradásért a Nantes, a Coppa Italia kétmeccses elődöntőjében a címvédő Inter ellen kell helytállnia.
Most viszont az Allianzban kell produkálni, a hazai pályán, amelyben a legutóbbi két meccsen csupán egy pontot sikerült szerezni – legutóbb 2015-ben maradtak három egymást követő mérkőzésen győzelem nélkül – , sőt az elmúlt öt találkozón is összesen csak egyszer sikerült otthon tartani mindhárom pontot a violák ellen úgy, hogy előtte 11 meccsből 9-szer nyerni tudtak. Allegri saját személyes rekordjából meríthet – féltucatból mindannyiszor legyőzte edzőkét otthon a Fiorentinát – , kérdés, ezt a „győztes erőt” képes lesz-e átadni tanítványainak vasárnap…
Megfordítva a lilák oldalára: a csapat a legutóbbi 11-ből tízszer alulmaradt Torinóban (a kivétel a minden juvést sokkoló 3–0 volt még 2020  decemberében), azaz nem gondolkodhat egyértelmű sikerben. Az aktuális forma sem sugall győzelmet: Italiano csapatának az egyik leggyengébb az eredménysora ebben a naptári évben. Legutóbb is otthon kapott ki egy másik középcsapattól, a Bolognától, s csupán a 13. helyen áll. A feladatok azonban sorjáznak a toszkánok előtt: közeleg az Olasz Kupa-elődöntő a meglepetéscsapat Cremonese ellen, és a jövő héten már Konferenciakupa-megméretés Bragában a sorozat nyolcaddöntőjébe jutásért menő párharc első találkozóján. A cél: két évtized után végre valamelyikben egy trófeanyerés…

Míg a Juve több játékosa visszatért az elmúlt napokban, a fiatal középpályás Fabio Miretti meg kiesett legalább egy hónapra a keddi, Salernitana elleni mérkőzésen szerzett sérülése miatt. Emellett Bonucci, Milik és Pogba továbbra sem bevethető, s Rabiot is a csapattól külön edzett a héten, játéka erősen kérdéses. Ándgekl Di María és Federico Chiesa személyében egy világ- és egy Európa-bajnok küzd egy kezdő helyért a középpályán, a Fiorentina korábbi szélsője ugyanúgy a kezdőbe vágyik, mint a szintén exfirenzei Dusan Vlahovucs, (Utóbbi elengedését azóta is sérelmezik a violák ultrái…) A szerb csatár azóta egyébként gól és gólpassz nélkül játszott exklubja ellen 186 percen át. Előtte firenzeiként 108 mérkőzésen 49-szer volt eredményes…
A vendégek helyzetét fegyelmezetlenség nehezíti: Igornak és a Juve exközéppályásának, Mandragorának eltiltását kell letöltenie a mérkőzéssel, előbbit Martínez Quarta helyettesíti. Sottil és Barák sérülés miatt kimarad, míg a vb-fős Szofjan Amrabat szerepelhet, de törött orra miatt védőmaszkot kell viselnie. Elöl középcsatárként Jovics kezdhet Cabral kárára, Kouame viszont csak a pálya széléről szurkolhat társainak, pedig az elefántcsontparti csatár szerezte szeptember elején otthon az egyenlítő gólt az 1–1-es őszi firenzei mérkőzésen.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Massimiliano Allegri a Juve edzőjeként mind a 6 hazai mérkőzését megnyerte a Fiorentina ellen (egyetlen más csapat ellen sem sikerült neki többször, ugyanennyiszer a Roma, az Udinese és a Sassuolo ellen)m, kétszer kapott gól nélkül a legutóbbi három meccsen. 2. 2023-ban a Fiorentina csupán egyetlenegyszer győzött (2 d., 3 v.), a naptári év kezdete óta csak a Cremonese, a Sampdoria és a Salernitana szerzett kevesebb pontot a violáknál. 3. Csak Victor Osimhen (0.94) szerzett több gólt meccsenkénti átlagban Dusan Vlahovicsnál (0.64) az idényben, azok közül, akik legalább 8 gólosak, ő játszotta a legkevesebb meccset (12).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM MECCSÉRŐL

UDINESE–SASSUOLO

+ A Sassuolo Udinese elleni győzelmeinek 75%-át (hármat a négyből) a Friuliban érte el – ám a fehér-feketék megnyerték legutóbbi három mérkőzésüket a fekete-zöldek ellen, minimum két gólt szerezve mindegyik találkozón (8–2-es összgólkülönbséggel) = A Sassuolo a Milan és az Atalanta győzelem után érkezik a mérkőzésre: Alessio Dionisi kinevezése óta csak egyszer sikerült a csapatnak hármas nyerősorozatot produkálnia (2022 februárjában-márciusában). o A Sassuolo az a csapat, amely ellen Beto perc/gól átlaga a legalacsonyabb (egy gól 37 percenként), a két meccsen szerzett három gólnak köszönhetően, amelyből az egyik egy dupla volt tavaly szeptemberben. + Azon 15 csapat ellen, amelyekkel több mint 10-szer játszott, Domenico Berardi csak egy másik csapatnak talált be olyan kevésszer, mint a Sassuolónak (a másik a Juventus), csupán egyetlenegyszer, azt a Dacia Arenában érte el 2021 novemberében, amikor 3–2-re kikapott a csapata.

BOLOGNA–MONZA

+ Amióta Thiago Motta a Bolognával első győzelmét aratta  edzőként (a 11. forduló, a Lecce elleni meccs óta), a csapat 7-et megnyert 11 mérkőzéséből (1 d., 3 v.), 22 pontot gyűjtött, ebben az időszakban csak a Napoli, az Inter és a Juventus szerzett többet. = A Monza veretlen legutóbbi 7 ligameccsén (3 gy., 4 d.), az egyetlen csapat a Serie A-ban  2023-ban, amely még nem vesztett ligameccset (az előző 11 meccsén). o Lewis Ferguson három Serie A-gólja közül az egyik a fordított párosítású meccsen született; mióta először kezdett az élvonalban (2022/10/16) nincs középpályás, aki többször lőtt volna kapuram, mint ő (9, ugyanennyi van Koopmeinersnek és Zaccagninak), és több kapufát talált volna el (2) nála. + Matteo Pessina (Monza) eddig öt gólban volt részes ebben a Serie A-idényben (3 gól, 2 asziszt), ez csak valamivel kevesebb, mint eddigi teljes idényrekordja (7, a Veronával 2019–20-ban), sosem lőtt vagy asszisztált gólhoz a Bologna ellem, pedig 359 percet játszott a piros-kékek ellen.

NAPOLI–CREMONESE

+ A Napoli 4–1-re nyert az fordított párosítású mérkőzésen, de sosem győzött kétszer egymás után a szürkésvörösek ellen. Eddigi összesen 15 meccsükön a Partenopiei 7-szer nyert, 7 reni mellett a cremonaiak csak kétszer nyertek, legutóbb 1994 szeptemberében 2–0-ra, Florijancic duplájával.  =  Csak a Bayern München (1 vereség 29 meccsen) kapott ki kevesebbszer a Napolinál (2 vereség 28 meccsen) ebben az idényben tétmeccsen az öt topbajnokság összes résztvevője közül, ugyanakkor csak a PSC és a ManUnited nyert több mérkőzést nála (23). o A meccs azon két cspat között zajlik, amely a legtöbb gólt szerezte (Napoli – 15), és amelyik a legtöbb gólt kapta (Cremonese – 13) a Serie A-ban rögtzített játékhelyzetből. A Napoli ezen kívül a legtöbb gólt szerezte (10) szöglet után (ez is ligarekord), a Cremonese meg hatot kapott sarokrúgást követően (ez is csúcs, holtversenyben az Empolival).  + Victor Osimhen a kapuba talált legutóbbi öt bajnokija mindegyikén (összesen 7-szer), a legutóbbi Napoli-játékos, akinek hatmeccses folyamatos gólsorozat sikerült Gonzalo Higuaín volt 2016 februárjában. Emellett a nigériai csatár 2023-ban a legtöbb gólt szerezte az öt európai topbajnokságban 7 góllal (azaz átlag 72 percenként volt eredményes ebben a naptári évben).

SERIE A, 22. forduló. Sport2 12:15 Udinese Calcio–Sassuolo Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 14:45 Bologna FC–AC Monza (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 17:45 Juventus FC–ACF Fiorentina (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 21:00 SSC Napoli–Cremonese Calcio (kommentátor: Fülöp László)