Kupaelőkészületek – kiválóságokkal • SportTV

Kupaelőkészületek – kiválóságokkal

2023. 03. 03. 17:41    
Olvasási idő: 3 perc

Az olasz szövetség és liga szokás szerint törődik kupacsapataival. Bár az első számú bajnokjelölt Napoli csak másfél hét múlva lép pályára a BL-ben, a Laziónak már jövő csütörtökön fellépése lesz a holland AZ ellen, ezért a rómaiak kezdhetnek a forduló pénteki nyitó mérkőzésén. Hogy aztán ez egy nappal hosszabb szomorkodást is jelent-e a pihenés mellett, az majd eldől este a Stadio Maradona rangadóján

Giovanni Simeone a szupercsere. Mindegy, kezdőként vagy csereként beállva, bajnokin és kupameccseken is ontja a gólokat (Fotó: Getty Images)

A Napoli sorozatban hetedik bajnoki mérkőzését is megnyerte a Sassuolo ellen – közben azért megverte az Eintrachtot is Frankfurtban a BL-ben – , bő egy hát alatt háromszor is sikerrel véve egy-egy részakadályt. A góllövőlistán az élen álló  Victor Osimhen nyolcmeccses gólsorozatban van, tovább növelve előnyét az Inter világbajnoka, Lautaro Martínez előtt; a Napoli nigériai csatára ezzel Cristiano Ronaldo több mint három évvel ezelőtti szériáját ismételte meg ezzel. A Partnopei ezzel véglegesítette 2–0-s győzelmét a Castellaniban, annak ellenére, hogy Mario Ruít hosszas VAR-elemzés után kiállították a Caputo elleni szabálytalanság miatt.
Alighanem a régóta vágyott bajnoki diadalt egy-kép hónap – de lehet, hogy csak hetek – alatt eléri a nápolyi gárda, amely 24 eddigi bajnokijából 21-et megnyert, 58 gólt szerzett és csupán 15-öt kapott – mindhárom természetesen idénybeli ligarekord.
Az Inter múlt heti bolognai vereségét követően Spalletti emberei szinte hihetetlen nagyságúra növelik előnyüket a táblázaton, a liga többedzője már fix bajnokként emlegeti a kékeket. Megróbálják elérni az idényduplát a Lazio ellen, miután a fordított párosításban szeptemberben 2–1-re nyertek az Olimpicóban, s azóta a különbség a két csapat között csak egyre nőtt.
A Lazio ebben az idényben idegenben jól teljesített – csupán 7 gólt kapott, mint pénteki házigazdája, a bajnokjelölt – , viszont a nápolyiak otthon meccsenként három gólt szereznek!
A Sarrira váró feladat nagysága jól látható, ám a csapat elsődlegesen a BL-t érő négy hely valamelyikére szeretne beérni, s a Napoli miatt az a négy hely már csak három, a konkurencia meg a tavalyi és a tavalyelőtti bajnok, no meg az örök városi rivális.
Luis Alberto győztes gólja a 80. percben hétfőn három ponttal növelte az össztermést, a fehér-égszínkékek már csak két ponttal vannak lemaradva a két milánói óriástól. A Lazio nem mellesleg másolná Roma friss kupasikerét is, amely megnyerte az első Konferencialigát tavaly, a Lazio meg bejutott az idei nyolcaddöntőbe, búcsúztatva a kolozsvári CFR-t. A legutóbbi szeptemberi vereség előtt az előző idényben oda-vissza nyert a Napol a két csapat meccsein, ezt a negatív sorozatot is megállítanák a rómaiak. Hogy mekkora feladat vár Maurizio Sarrira, aki exklubjához látogat, világos, de mostani tanítványaival az első számú cél továbbra is az első négybe jutás.
Sarri csapatánál csak a Juventus játszott több kapott nélküli mérkőzést, némileg kompenzálva a védelem hatékonyágával az elmaradt gólokat, amelyeket a kapitány Immobilétől reméltek az elmúlt esztendők gólátlagai alapján. Ám kevés góllal is jól lehet őrizni az előnyt, ebben másolnák a Juvét a rómaiak, csak nem szívesen futnának bele mondjuk egy 1–5-be, ami a rekordbajnokkal megtörtént a nápolyiak otthonában.

Szombati kiállítása után Mario Ruinak kétmeccses eltiltása elsőjét kell letöltenie, helyére Mathias Oliveira kerül a balhátvéd posztjára. Egyedül Raspadori nem áll rendelkezésre, de Spalletti azért egy-két helyen még hozzányúlhat szokott kezdőjéhez. A folyamatos többmeccses sorozat közepette Eljif Elmasz bekerülhet a középpályára és esetleg Politano is váthatja Hirving Lozanót a támadótrió jobb oldalán.

Amúgy a Lazio is teljesített európai kupafeladatot, hétfőn vissza is kapták Milinkovics Szavicsot és Zaccagnit az orvosoktól, betegségükből felgyógyulva. Mindkeltő elvileg alkalmas lehet 90 perces játékra is. Pedro továbbra is védőmaszkot visel törött orra miatt és annak ellenére, hogy apróbb kézsérülést is szenvedett, harcban áll Zaccagnival az egyik csatárhelyért.
Sarrinak szorítania kell, hogy Romagnolit visszatehesse a csapatba, mivel Casali sárga lapos eltiltását tölti pénteken.

 Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli megnyerte négy legutóbbi bajnoki mérkőzését anélkül, hogy egyetlen gólt kapott volna; a legutóbbi öt kapott gól nélküli meccssorozatát még Carlo Ancelotti irányításával produkálta 2019 feburárjában, de ilyen nyerő sorozata korábban még sosem volt. 2. A Lazio (4) és a Napoli (7) kapta az első félidőben a legkevesebb gólt a ligában – a Lazióé egyszersmind a legjobb az öt európai topligát figyelembe véve is. 3. Hét idénybeli kupaszereplése (BL és Coppa Italia) során Giovanni Simeone 6 gólt szerzett, ez kettővel több mint amennyit 14 Serie A-találkozóján elért; amúgy eddig 8-szor talált be a Lazio kapujába, többször mint bármelyik más ellenfélébe az első osztályban.

SERIE A, 25. forduló. Sport1 20:30 SSC Napoli–SS Lazio (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)