Clayton „másolná” Van Gerwent és Price-t • SportTV

Clayton „másolná” Van Gerwent és Price-t

2023. 04. 06. 12:33    
Olvasási idő: 3 perc

Jonny Clayton pazar győzelmet aratott a múlt héten Berlinben, s most szeretné lemásolni MVG-t és a Jégembert: csak a tar holland és a csupaizom walesi volt képes ebben az idényben legalább két egymást követő minitornát megnyerni…

Jonny Clayton is szeretne egymás után két éjszakát megnyerni az idei PL-ben (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A walesi sorban egymás után három világbajnokot, Wrightot, Van Gerwent és Smitht legyőzve nyerte meg az emlékezetes németországi estet a Mercedes Benz Arenában. Miután a 9. fordulót a 7. helyen kezdte, győzelmével az ötödikre ugrott előre, most már azt a célt tűzte ki, hogy harmadszor egymás után eljusson a playoffba, a legjobb négy közé.
„Micsoda érzés! Jó visszatérni…” – viccelődött a népszerű walesi bajnok, aki 2021-es végső győzelme után tavaly megnyerte az alapszakaszt.
„A dolgok nem úgy alakultak, ahogy én akartam. Ha tudod, hogy tudsz nagyszerű dartsot is játszani, és az nem történik meg, az fájdalmas érzés. Mindannyian átesünk rajta, ezért a múlt heti visszakapaszkodás fantasztikus érzés volt. Ha be akarok jutni a legjobb négybe, mindent bele kell adnom, és ehhez a múlt hét jól indult. A világ pillanatnyilag legjobb három játékosát győztem le, szóval remélhetőleg ez csak az út kezdete.”
Clayton pillanatnyilag három ponttal van lemaradva a 4. Nathan Aspinalltól, ők ketten már a negyeddöntőben összekerülnek Birminghamben. Az angol az eddigi 9 első fordulós csatájából hetet megnyert, bár a két veresége egyikét éppen Claytontól szenvedte el Dublinban a negyedik napon. Birmingham volt a walesi játékos négy tornagyőzelmének a színhelye tavaly, 111 feletti meccsátlaggal sikerült győznie az Utilita Arenában.

Eközben Clayton honfitársa, Gerwyn Price arra törekszik, hogy csökkentse Van Gerwen tetemes, ötpontos előnyét az élen, amelyet azzal halmozott fel, hogy négy minitormából hármat megnyert egymás után. Price néhány hete kimagasló formában, van. Egymás után megnyerte a két németországi Europe Tour viadalt Leverkusenben és Riesában, miközben Norringhamben és Newcastle-ban is Premier League-sikert ünnepelhetett. A 23021-es világbajnok öt sikertelen kísérlet után először pályázik a négyes döntőbe jutásra, de nem akarja elragadtatni magát a 7. helyet elfoglaló Dimitri Van den Bergh elleni birminghami mérkőzés előtt. „A játék kulcsa az önbizalom megléte. Todom, hogy jól játszom” – mondta a Jégember, aki megnyerte VDB elleni mindkét mérkőzését az idei PL-sorozaton. „Az a forma, amit mutatok, végre lekerül az edzőtábláról és felkerül a nagyszínpadra, s nem tudnak legyőzni, ha magabiztosan indulok a versenyeken. Csak folytatnom kell, amit csinálok. A formám már elég jó, de még mindig úgy gondolom, hogy több van bennem. Dimitri jó játékos, de a saját játékomra fogok koncentrálni. Nem számít, mennyire jól játszok, a döntő pillanatokban kell klinikai pontossággal dobnod.”

A kétszeres világbajnok Peter Wright is tartja, nem kell még feladnia a reményt a négybe jutásra annak ellenére, hogy 13 pont az elmaradása a negyedik helyezettől. Egyetlen oka az ünneplésre a hatodik napon volt, amikor a negyeddöntőben meg tudta verni Price-t, de a bomba formában lévő Van Gerwentől már simán kikapott.  Így 7 ponttal van az utolsó előtti helyen álló Van den Bergh mögött. A minden tekintetben színes skót most teljes fordulatban reménykedik, amelynek első kis lépése a regnáló világbajnok Michael Smith legyőzése lehetne, aki nem mellesleg a múlt héten döntőzött Berlinben. „A gyakorló táblán megfelelő a formám, csak a színpadon nem produkálok megfelelően. Biztos vagyok benne, hogy az is megjön. Nehéz időszakon vagyok túl. Azt gondoltam, ha pihenek eleget, frissen tudok versenyezni a PL-ben. De az ötlet fordítva sült el, lehet, hogy vissza kell térnem a Pro Tourra, hogy folyamatosan versenyben legyek. Még hét hetem van, hogy megpróbáljak bejutni a rájátszásba. Tudom, ha egyszer csak bekattan, megcsinálom. Még mindig azt hiszem, megfelelek a továbbjutás követelményeinek. A Premier League több nagy dartsjátékos karrierjét tönkretette már, de az enyémet nem fogja, mert tudom, hogy kell nagy címeket nyerni és megfordítom a szerencsémet” – mondta a 2017-es döntős.

Az estet megnyitó negyeddöntőben a regnáló bajnok Michael van Gerwen a Masters-győztes újonc Chris Dobey-val mérkőzik meg azért, hogy győzelem esetén megmérkőzzön Aspinall-lal vagy Claytonnal az elődöntőben. Ez lesz kettejük első találkozója három hét óta, amikor a nottinghamiéjszakán a fináléban az angol tudott nyerni, megszakítva a Green Machine háromfordulós győztes szériájáank tovább folytatását. Ennek ellenére a holland továbbra is pole pozíciós a táblázaton, 11 szezonon belül kilencedik alkalommal vezeti az alapszakaszt, míg Dobey az Aspinall elleni vesztes negyeddöntőjével a hatodik helyre esett vissza a táblázaton.

ÁLLÁS A 9. FORDULÓ UTÁN

PREMIER LEAGUE 2023, A TIZEDIK VERSENYNAP PROGRAMJA

DARTS PREMIER LEAGUE, Birmingham, Utilita Arena. Sport1 20:00 a tizedik játéknap mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)