Firenzei igény: döntő kilenc év után • SportTV

Firenzei igény: döntő kilenc év után

2023. 04. 27. 11:37    
Olvasási idő: 2 perc

Míg a Coppa Italia szerdai elődöntő-visszavágója igencsak szorosnak ígérkezett, a csütörtökinek megvan a maga nagy favoritja. A Fiorentina már Cremonában kétgólos előnybe került a Serie A sereghajtójával szemben. De mindenki tudja: néha a papírforma igazolása is igen kemény feladat, főleg ha az ellenfél korábban idegenben búcsúztatta az ország az idényben bajnokikon messze legjobb csapatát.

Arthur Mendonca Cabral, a brazil sztár lehet csütörtökön a Franchiban a violák legfőbb gólvárományosa (Fotó: Getty Images)

A hónap első meccse előtt a Fiorentina megfordította az addigi tendenciákat: az előző tíz meccséből 9-et megnyert és frissen legyőzte az Intert is a San Siróban. Ezért magabiztosan utazott a Stadio Giovanni Zinibe, ahol jelentősen dominálta a mérkőzést, s kétgólos előnybe is került Cabral első félidei jó befejezésének és Nico González sikeres tizenegyesének köszönhetően. Vagyis a kupákban is folytatták remek sorozatukat a violák, mert nemcsak a Coppa Italia elődöntőjébe jutottak be, hanem az Európa-konferencialiga legjobb négy együttese közé is. A negyeddöntős ellenfél Lech Poznan 6–4-es kiütése közben Italiano csapata egy kisebb összeomlást is átvészelt, ám végül továbbjutott, igaz, a 2–3-mal búcsút kellett mondania 14 mérkőzéses veretlen sorozatának. S a folytatás sem a legjobban alakult a hét végén, ugyanis Monzában 14 perc alatt kétgólos előnyhöz jutott, a végére mégis 3–2-re elbukta a találkozót. Egy ilyen vereség némi aggodalomra is adhat okot a Franchiban, de a remény reális a döntőbe jutásra annak ellenére, hogy két egymás utáni meccsen is három gólt szedett be a korábban igen stabilnak mondható védelem – ez a  tendencia aligha folytatódhat csütörtökön.
A violák legutóbb 22 esztendeje szereztek trófeát a Coppa Italia elnyerésével, igaz, 9 éve is döntőztek, ám akkor a Napoli 3–1-re megnyerte a végső csatát az Olimpicóban. Tavaly meg a Juve verte meg őket az elődöntőben, de most meg akarják szerezni a serleget, hiszen az is lehetőséget jelent tovább folytani Európában ősszel akkor is, ha nem sikerülne megnyerni a Konferencialigát. (Annak győzelme automatikusan Európa-liga-csoportkörös helyet jelentene.)

Míg a Fiorentina a Sampdoria és a Torino legyőzésével jutott az elődöntőbe, a Cremonesének jóval nehezebb volt az útja, a két déli óriáson, a Napolin és a Román kellett átverekednia magát, ráadásul mindkettő ellen idegenben kellett felvennie a küzdelmet. Ám a kupasikereknek még a közelébe sem jutott a bajnokságban, a vasárnapi Udinese elleni vereséget követően már nyolcpontnyira van a bentmaradástól 7 fordulóval az idény vége előtt, azaz több mint húszéves távollét után úgy tűnik, csak átszállójegyet váltott a  Serie A-ba. Bár az első meccses kupavereség után sikerült két másik kiesőjelölt társát megvernie, a visszatérés a B-osztláyba szinte elkerülhetetlennek tűnik. Ám egy csúcsbravúros kupagyőzelem bőven kárpótolná a szurkolókat, hiszem a cremonai együttesnek már ez az elődöntős szereplése is klubtörténeti rekordnak számít. A hátrány behozása az idény eddigi történéseire tekintve is fogas feladat: a kupameccset is beszámítva a szezonban háromból háromszor a Fiorentina bizonyult jobbnak. Ráadásul az egygólos siker sem lenne elég: minimum kétszer be kellene találniuk a violák kapujába, miközben sajátjukat meg kellene őrizniük a góltól…

Italiano mester továbbra sem számolhat Bonaventurával és Brekalóval, akik csatlakoztak a szintén bevethetetlen tartalékkapushoz, Siriguhoz a pálya szélén, viszont a keret többi tagja a tréner rendelkezésére állhat. Venuti célja a betegsége után a visszatérés, de lehet, hogy továbbra is Dodo marad a jobbhátvéd. Martínez Quarta és Igor csatázik a másik belsővédő-helyért a biztos pont Milenkovics mellett. Cabral marad az első számú csatárjelölt, Jovics inkább a brazil cseréjeként jöhet számításba.
Mivel Aiwut kiállították az első meccsen kezezésért, a Cremonese az osztrák védő nélkül áll ki, és egy másik hátvédje, Chiriches sem szerepelhet. Sernicola, Okereke és Afana-Gyan egyarént kétgólos a kupasorozatban, de várhatólag csak az előbbi kezd majd a középpályássor jobb oldalán.

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2 20:45  ACF Fiorentina–US Cremonese (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hajdu Attila)