Pillantás a Serie A középmezőnyére, a kiesésre kacsintva • SportTV

Pillantás a Serie A középmezőnyére, a kiesésre kacsintva

2023. 04. 28. 16:06    
Olvasási idő: 3 perc

A 32. játéknap sajátos meccselosztást kapott: 2-2-6 a játéknapok között. A pénteki két mérkőzés jelenlegi legjobbja a 9., a leggyengébb a 17. helyen áll a tabellán, azaz középmezőnybeli csatákat mutatunk. Persze, a kieséselkerülés szempontjából sem mindegy a két eredmény, hiszen a Spezia és a Lecce egy győzelmen belül van a már (még?) kieső helyen lévő Hellas Veronától. Mi a kettő közül az Udinese leccei vendégjátékát választottuk kissé bővebb beharangozásra.

Beto vezeti az Udinese támadósorát Liguriában is (Fotó: Getty Images)

A Leccének nehéz lett volna elkerülnie a kiesés elleni csatát, tavaly jutott fel az élvonalba és a fogadóirodák egyik legfőbb esélyesének számított végig az idényben a másodvonalba alázuhanásra. A november ls február között 11 meccsen elszenvedett csupán két vereség reményt adott Marco Baroni tanítványainak, hogy megússzák a kiesést, ám a sárga-pirosaknak azóta nem sikerült újabb meccset nyerniük. A csapat egyévként legutóbbi 8 meccséből 7-et elvesztett, hatszor gólt sem szerzett, a legutóbci, Milan elleni 0–2 után csupán két ponttal áll a kiesést jelző vonal felett. Az előző 15 bajnokiból csupán kettőt sikerült megnyernie – 9-szer kikapott közben – , sürgősen meg kellene fordítania ezt a tendenciát, mert a Spezia és a Verona nyomulna felfelé. Baroni embereinek a harmadik legrosszabb a hazai mérlegük, 15-ből csupán kettőt sikerült megnyerniük a Via del Maréban vívott meccseikből, pénteken tehát valóságos „újjáélesztő” találkozón kell részt venniük.

Az Udinese viszont úgy tűnik, kezdi megtalálni újra a felfelé vivő utat, miután a szezon közepén 17 meccsből mindössze egyet (!) sikerült megnyernie, előtte viszont 7 meccsből 6 győzelemmel indította az idényét. A fehér-fekete együttes pénteken este kényelmes 3–0-s győzelmet aratott a márkisőnek tekinthető Cremonese felettm Szamardzsics, Nehuen Pérez és Success góljával már a félidő előtt lezárta a mérkőzést. Ezzel 8 bajnokiból hatszor nem kapott ki, az Empoli és a Milan elleni siker pedig megelőzte a Cremonese tönkreverését. Megjegyzendő: az Udniese ligaelső a döntetleneket tekintve (12), és csak a Napoli, a Lazio, a Juventus és a Milan szenvedett kevesebb vereséget nála (9).  Mivel a 6. Inter 12 ponttal vezet a  9. Udinese előtt, Andrea Sottil fiainak kisebb csodára lenne szükségük az európai porondra kijutásra, de mindent megtesznek a sikeresebb  szezonbefejezéshez.

A Lecce továbbra is nélkülözi Dermaku és Pongracsics szolgálatait sérülés miatt, Colombo szereplése is bizonytalan, miután kihagyta a múlt heti milánói mérkőzést. A Barca kölcsönjátékosa Umtiti továbbra is Baschirotto partnere lesz a védelem közepén Hjulmand helye is biztos a középpályán. A csatársort alighanem  Assan Ceesay vezeti, két szélen Banda és Di Francesco rohamoz.
Az Udinese sérültjei Deulofeu és Ebosse, Pafundi és Success szereplése is kérdéses.  Az idényben 4 gólt és 8 gólpasszt jegyző játékmester Pereyra első számú feladata Beto helyzetbe hozása, acsatár 10 gólt szerzett a 2022–23-as idényben.

 Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Udinese 42 pontot szerzett eddig az idényben; legutóbb a fehér-feketék ennél több pontot 31 játéknap alatt a 2012–13-as idényben gyűjtöttek, amelynek a végén az 5. helyet szerezték meg. 2. Lorenzo Colombo a legutóbbi meccsen gólt szerzett az Udinese ellen, a Lecce csatára még egyetlen klub kapujába sem talált be egynél többször. 3. A legutóbbi két Serie A-idényben az Udinese lőtte a legtöbb gólt (19) a 16-oson kívülről, Szamardzsics ebből 5-ször tüzelt sikeresen, csak Dybalának (7), Malinovszkijnak és Fabián Ruíznak (6-6) sikerült nála többször sikerrel jól céloznia ez idő alatt az élvonalban.

KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉG A NAP MÁSIK MÉRKŐZÉSÉRŐL

SPEZIA–MONZA

+ A Spezia ötször döntetlent játszott legutóbbi 7 újonc elleni csatájából (1 gy., 1 v.), ám csak egyszer ikszelt az azt megelőző hatból (4 gy., 1 v.). = Semelyik csapat sem szerzett kevesebb gólt a Speziánál (12, ugyanennyi van a Leccének is) a Serie A-ban,  az öt nagy topbajnokságban is csak az Ajacciónak (11) van több szerzett gól nélküli mérkőzése a naptári évben a fehér-feketéknél (8). o Daniele Verde (Spezia), aki gólt szerzett legutóbb a Sampdoria ellen, első ízben lehet eredményes két egymást követő találkozón 2022 májusa óta, amikor az Udinese és az Atalanta kapujába talált be – legutóbbi három találatát egyformán idegenben érte el. + A Monza Gianluca Caprarija három gólt szerzett legutóbbi négy Spezia elleni mérkőzésén, csak három klub ellen (Fiorentina, Roma, Sampdoria) van többje; legutóbbi meccsén duplázott a liguriaiak ellen 2022. január 6-án, még a Hellas Verona színeiben.

SERIE A, 32. forduló. Sport1 18:30  Lecce Calcio–Udinese Calcio (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport 20:30  Spezia Calcio–AC Monza (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter);