Kupadöntővel készülnek a kupadöntőkre • SportTV

Kupadöntővel készülnek a kupadöntőkre

2023. 05. 24. 08:26    
Olvasási idő: 2 perc

Ritka eset, hogy két futballklub úgy játszik egymással nemzeti kupafinálét, hogy mindkettőnek hátravan még az idényből egy másik döntője egy európai trófeáért. Most ez az eset következett be Csizmaországban: a Coppa Italia végküzdelmét két olyan Serie A-együttes vívja, amelyeknek június első teljes hetében csatája lesz egy-egy kontinentális trófeáért egy-egy Premier League-csapattal.

Edin Dzeko (balról) vagy Lautaro Martínez is képes lehet arra, hogy eldöntsön egy kupadöntőt. Ha sikerül, az idén már a második trófeája lehet az Internek (Fotó: Getty Images)

Az Olasz Kupa szokásos római fináléjában az egyik oldalon a Fiorentina lép fel, amelynek június 7-én  a West Ham Uniteddel kell megküzdenie a legifjabb európai kupasorozat, az Európa-konferencialiga prágai döntőjében a trófeáért. Ellenfele az Inter lesz, amely három nappal később még rangosabb serlegért, a Bajnokok Ligája győzelméért járó BEK-trófeáért mérkőzik egy még nagyobb jelenbeli presztízsű angol gárdával, a Manchester Cityvel.
Mindkét együttes a távoli és a közelmúltban is afféle kupacsapattá nőtte ki magát. A lombard óriás a Coppa Italia örökranglistájának 3. helyezettje, 8-szoros győztes, emellett volt még 7 vesztes döntője is. A violák hat végső sikerükkel az ötödikek ezen a ranglistán, az összes finálét tekintve (11) meg a 6. helyen állnak.
Mindketten ott voltak a tavalyi elődöntőben is. A firenzeiek akkor kettős vereséget szenvedtek a kuparekorder Juventustól (0–1, 0–2), az Inter viszont egyetlen góllal a 180 perc alatt felülkerekedett az akkor aktuális dupla Derby della Madonninán a Milanon. (A döntőt aztán az Inter hosszabbításban Perisic duplájával nyerte meg 4–2-re.)
A csapatok Coppa-múltja elég gazdag, 1960 óta 13-szor csaptak össze, a mérleg kiegyenlített: 5-5 győzelem mindkét oldalon, 3 remi mellett. A szerdai lesz a legnagyobb tétű kupacsatájuk, eddig háromszor küzdöttek meg elődöntőben. 1966-ban a violák hazai pályán 2:1-re nyertek a győztes gólt a 90. percben szerezte Kurt Hamrin, a svédek vb-ezüstérmese, a kupasorozat gólkirálya, aki a Catanzaro ellen hosszabbításban megnyert döntőben (2:1) is vezető gólt szerzett. A mások két elődöntőjük már oda-vissza rendszerű volt, 1996-ban a Fiorentina, 2010-ben, a „tripletta” évében az Inter volt a jobb, egyaránt kettős győzelemmel (3–1, 1–0, illetve kétszer 1–0). Az elmúlt három évben sűrűbben botlanak egymásba. A 2020-as negyed- és a 2021-es nyolcaddöntőben  egyaránt a neroazzurri volt a jobb, előbb Milánóban, utóbb Firenzében egyformán 2–1-re, csak előbb 90, utóbb 120 percben. A tavalyi találkozást kihagyták (ellentétes ágon elődöntőztek, ld. fent), most viszont a trófeáért csapnak össze.
Vessünk egy pillantást idei kupaútjukra is, amely a sorozat sajátos versenykiírása miatt rövidke volt (az előző Serie A-idény legjobb 8 csapata csak a nyolcaddöntőben csatlakozik be)! A Fiorentina a Sampdoriát 1–0-ra győzte le (gól: Barák), a Torinót 2–1-gyel ejtette ki (Jovics, Ikoné), az elődöntőben Cremonában 2–0-ra (Cabral, González – 11-es) nyert, otthon gól nélkül végzett. Érdekesség, hogy három ellenfeléből kettő elbúcsúzott az élvonaltól az elmúlt hetekben. Az Inter útja az ellenfelek renoméját tekintve nehezebbnek mondható: Parma 2–1 hosszabbításban (L. Martínez, Acerbi), Atalanta 1–0 (Darmián), Juventus Torinóban 1–1 (Lukaku-11-es), Milánóban 1–0 (Dimarco).
Legutóbbi két összecsapásuk mérlege iksz, a bajnokságban Firenzében az Inter győzött 4–3-ra még októberben, januárban a nagy neroazzurri-blamasorozat idején viszont a Fiorentina volt jobb a San Siróban, 1–0-ra.
Azóta mindkét csapat remekelt a nemzetközi és a hazai kupában is, szerdán este az Olimpicóban kiderül, melyiküknek lesz lehetősége júniusban összehozni esetleg egy jó kis „kupaduplát”…

COPPA ITALIA. Sport1 20:15 ACF Fiorentina–FC Internazionale döntő (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter)