MVM Dome: hajrá, zöld-fehérek! • SportTV

MVM Dome: hajrá, zöld-fehérek!

2023. 06. 03. 10:34    
Olvasási idő: 2 perc

Először a női kézilabda budapesti final fourok történetében két magyar csapat jutott el a négyes döntőig. Két zöld-fehér magyar csapat, amelyek egyaránt skandináv ellenféllel veszik fel a küzdelmet impozáns sportcsarnokunkban, alighanem az utolsó helyig megtelt lelátók előtt. Időben elsőként az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO KC az elmúlt két esztendő bajnokával, a norvég Vipers Kristiansanddal meccsel, ezt követi az FTC-Rail Cargo Hungaria, amelynek ellenfele a második alkalommal négyes döntős dán Team Esbjerg lesz.

Ana Gros először nyerne címekben gazdag pályafutásában BL-t, de ahhoz előbb az elmúlt két év bajnokát kellene legyőzni (Fotó: ehfcl. eurohandball.com)

GYŐR–VIPERS

Az első elődöntő a tavalyi végküzdelem „visszavágója”. Akkor a Vipers tüneményes játékkal 33–31-es sikert aratott. A norvég együttes lehet az első éppen a Győr után, amely három egymást követő esztendőben elnyeri a trófeát. Emellett a legkevesebb vereséggel érte el a négyes döntőt, az egész BL-idényben mindössze kétszer kapott ki. A címvédőé volt a leghatékonyabb támadójáték 32.9 gólos mérkőzésenkénti átlaggal, viszont a Győré volt a legszilárdabb védekezés, mindössze 25.1 gólt kapott egy meccsre vetítve.  A Vipers hetes győzelmi sorozattal érkezik Budapestre. Ha netán megnyerik mindkét találkozójukat az MVM Dome-ban, beállítják BL-győzelmi sorozatrekordjukat.
Az ETO aratta az idényben a legtöbb győzelmet a mezőnyből: 14 mérkőzéséből 11-et sikerült megnyernie.
Ennek a páros0tásnak a két csapata hatot nyert meg a legutóbbi 8 BL-kiírásból. Eddigi 10 összecsapásukból 7-szer az Audi ETO, 3-szor a Vipers bizonyult jobbnak, de legutóbbi két meccsüket egyaránt a norvég együttes nyerte meg.
„A final fouron apró részletek döntenek majd a győzelemről. Tapasztalatom szerint az a csapat nyer, amely a legjobban viseli a nyomást, és amelynek a leghosszabb a kispadja. Természetesen szeretnénk megnyerni a trófeát, de a másik három együttes is ugyanezzel a céllal lép pályára, így nem lesz könnyű dolgunk” – nyilatkozta Győri-Lukács Viktória, az ETO válogatott szélsője.

FTC–ESBJERG

Márton Gréta fontos láncszeme lesz a Fradi támadójátékának (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

Az FTC lesz a final fourok budapesti históriájának 14. újonca, miután a budapesti zöld-fehér együttes korábbi nyolc próbálkozása nem járt sikerrel. A magyar kupagyőztes bukta el a legtöbb mérkőzést az előcsatározások során, 7-et, azaz összes meccse felét elvesztette. Az Esbjerg egymás után másodszor kvalifikált a legjobb négybe, tavaly mindkét meccsét elvesztve a 4. helyen végzett, azaz első győzelmére hajt a „szupertornán”. A dán együttes minden sorozatot beszámítva legutóbbi 21 mérkőzését egyaránt megnyerte, legutóbb februárban a Győr elleni BL-csoportmeccsen szenvedett vereséget a Rába partján (29–28). Nyert kedden az Odense ellen, a dán bajnoki döntő első mérkőzésén is 26–25-re. A csapat átlövője, a norvég Henny Reistad a BL góllövőlistájának éllovasa is 130 góllal, neki a két meccsen tíz gólra van szüksége ahhoz, hogy a négyes döntők históriájának legjobb gólszerzője is legyen.
A két fél az elmúlt három évben hatszor találkozott egymással, a dánok háromszor, a fradisták kétszer győztek, egy döntetlen mellett, az FTC hárommeccse nyeretlen sorozatban van a skandinávokkal szemben.
„Tudjuk, hogy nagy lesz a nyomás. A magyaroknak sok szurkolójuk lesz a lelátón, akik valószínűleg nagy erőt adnak csapatuknak, szóval nagy élmény lesz. Reméljük, jó kézilabda lesz, és a végén mi nyerünk” – idézte az európai szövetség honlapja Sanna Solberget, az Esbjerg szélsőjét.

Elek Gábor tudja: az esélytelenségnek is megvannak a maga előnyei (Fotó: fradi.hu)

„Talán elmondhatom, hogy a másik három csapat játékoskeretét, tapasztalatát tekintve erősebb, mint mi vagyunk. De így gondoltam a Metzre, a Győrre a kupadöntő előtt és számtalan olyan meccset játszottunk nemcsak ebben az idényben, hanem a korábbi években is, amelyen erősebb csapatot is meg tudtunk verni… Ezt az Esbjerget meg tudtuk verni akkor, amikor hat ifistával mentünk, meg hét felnőtt, egészséges játékossal náluk, az ő pályájukon. Ugyanakkor tejes kerettel is ki tudtunk kapni tőlük, itthon…. Abból, hogy nem a mienk az erősebb csapat, előnyt is tudunk kovácsolni, mert azért láttunk olyan mérkőzéseket, amikor esélyesebb ellenfelünknek nem éppen a szája íze szerint történtek a dolgok, ettől ők befeszültek és ebből mi tudtunk előnyt kovácsolni. Úgyhogy ilyesféle gondolatok járnak a fejünkben, semmiképpen sem a szimpatikus vesztes szerepéért érkeztünk” – ezt pedig Elek Gábor, a négyes döntő után az FTC-től búcsúzó vezetőedző mondta a fradi.hu-nak videonyilatkozatában.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, négyes döntő, Budapest, MVM Dome. Sport1 14:00 a nap felvezetése, Sport1 15:00 Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand (kommentátor: Méhes Gábor). Sport1 17:30 FTC-Rail Cargo Hungaria–Team Esbjerg (kommentátor: Bartha Zoltán, mindhárom műsorban műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila, Deli Rita és Tóth Tímea, riporter: Fülöp Marcell, Szél Tamás és Takács Rita)