Luka Doncic visszatér Madridba • SportTV

Luka Doncic visszatér Madridba

2023. 08. 31. 13:25    
Olvasási idő: 2 perc

Immár szokásos program a párizsi NBA-alapszakaszmeccs minden szezonban, azonban a 2023-24-es kiírás előtt egy különleges csatára is sor kerül majd. Madridban játszik a Dallas Mavericks az Euroliga-győztes Real Madrid ellen, és ez Luka Doncic szempontjából extrán különleges lesz.

Luka Doncic 2018-ban friss Euroliga-győztesként. (Fotó: Getty Images)

Azt már eddig is tudtuk, hogy január 11-én Párizsba érkezik a Brooklyn Nets és a Cleveland Cavaliers, hogy megvívják a szokásos európai NBA-meccset, az is ismert tény volt, hogy a Dallas Mavericks és a Minnesota Timberwolves október 5-én és 7-én is előszezon-meccset vív majd Abu-Dzabiban. Az azonban tegnap lett bejelentve, hogy a Mavericks az Egyesült Arab Emírségekből nem Texas felé veszi az irányt, hanem előtte Spanyolországban összecsap majd október 10-én Európa jelenlegi legjobb csapatával, a Real Madriddal.

Luka Doncic a spanyol szupercsapat nevelése. A spanyol fővárosban lett profi játékos, amikor 2015-ben, mindössze 16 évesen debütált a nagyok között. 2018-ban Euroligát nyert a Királyi Gárdával, és 19 évesen őt lett az Euroliga-szezon és az Euroliga négyesdöntő MVP-je is. Így ment el az NBA-draftra, ahol az Atlanta Hawks választotta kis, és azonnal a Dallas Maverickshez cserélték Trae Youngért és egy későbbi elsőkörösért, amely joggal Cam Reddisht választotta ki a Hawks. Ami azóta Donciccsaltörtént, azt már jól ismerjük.

Doncic sosem felejtette el, honnan jött, rendszeresen tweetelt a közösségi médiában arról, hogy egy-egy Real-meccsen szurkol egykori csapatának, beszélt is róla, hogy követi az Euroliga-meccseket, de 2023-ban Rudy Fernandez fel is hívta, amikor a madridiak Hanga Ádámmal a soraikban Litvániában megnyerték ismét a legrangosabb európai trófeát. Szóval megvan a kapcsolat.

Nagy dolog, hogy az NBA egyik legfényesebb európai csillagát és annak csapatát rá lehetett venni erre az utazásokkal teli előszezonra, de vélhetően Doncic is boldog, hogy újra Madridban játszhat majd a WiZink Centerben. Érdekesség, hogy a Dallas másik nagy sztárjának, Kyrie Irvingnek is szép emlékei vannak erről az arénáról, mivel 2014-ben itt lett világbajnok az amerikai csapattal, és ott kapta meg a torna legjobbjának járó MVP-trófeát is.

A Real Madrid kerete bivalyerős volt már előző szezonban is, nem véletlen, hogy meglett az Euroliga-győzelem. Hanga Ádám – ebből a szempontból most – sajnos már a Crvena Zvezdához igazolt, így nem látjuk majd Doncic ellen, de a többiek szinte kivétel nélkül mind NBA-szintű játékosok. A jelenlegi keretből Facundo Campazzo, Rudy Fernandez, Mario Hezonja, Edy Tavares, Dzanan Musa, Gabriel Deck, Sergio Rodriguez, Guerschon Yabusele és Vincent Poirier is pályára lépett az NBA-ben, míg Sergio Llull ki lett ugyan választva a drafton, de hiába könyörgött neki 10 évig a Houston Rockets, nem ment át a tengerentúlra.

Jó meccs lesz biztosan, de mielőtt elájulnánk egy esetleges Real Madrid-győzelem miatt, jegyezzük meg, hogy a spanyolok már élesek lesznek, hiszen addigra részt vesznek a Spanyol Szuperkupán, továbbá lejátszanak négy spanyol bajnokit, illetve az Euroliga első fordulóját is. A Mavericks viszont Abu-Dzabiból jön a bemutatómeccsekről, és az NBA-ben csak október végén indul a szezon.