Szuper Serie A-szombat, az elmúlt tucatnyi év összes bajnokával • SportTV

Szuper Serie A-szombat, az elmúlt tucatnyi év összes bajnokával

2023. 09. 16. 01:46    
Olvasási idő: 3 perc

Két hét után igazi csúcsparádéval tér vissza a Serie A. Ugyan „csak” három meccset rendeznek, de a mennyiségben óriási minőség foglaltatik, az elmúlt 12 év összes bajnoka, a Juventus, az Inter, a Milan és a Napoli is pályára lép ezen a játéknapon

Olivier Giroud és Lautaro Martínez. Vajon melyik világbajnok center viszi győzelemre csapatát a Serie A 301. Derby della Madonnnináján? (Fotó: Getty Images)

A Juve veretlen még, a Lazio katasztrofálisan rajtolt, de két vereség után a bajnokcsapat idegenbeli legyőzésével tette kissé helyre a renoméját. A hazaiak sorait kissé szétzilálhatja a Pogba-eset, a végre-valahára egészségesnek tűnő világbajnok doppingtesztje pozitív lett, súlyos eltiltás várhat rá, de ha mégsem, újra hosszabb ideig nem számíthat játékára Allegri mester. Pozitívabb hír, hogy Chiesa legutóbbi fitneszproblémája megoldódóban, pedig a combhajlítóizmával bajlódott, ami miatt az Eb-győzelem után csaknem egy éven át nem volt harcképes. A csatár egyébként legutóbbi 8 meccsén 6 gólban volt közvetlenül érdekelve, annyiban, mint az azt megelőző 26 mérkőzésén összesen. Mindkét hazai kapus bevethető, Szczesny is felépült sérüléséből, tartalékja, Gatti is teljesen rendbejött a nemzetközi szünet alatt. Elvileg a már hosszabb ideje sérült De Sciglio az egyetlen fontos hiányzója a fekete-fehéreknek.
A Lazio is arra számít, hogy teljes gárdával utazhat Torinóba, bár Pedro kisebb sérülése még akadály lehet. Könnyen elképzelhető, hogy Sarri mester nem változtat nápolyi nyerő csapatán, bár sokan arra számítanak, hogy az Arsenaltól igazolt marokkói-francia Guendeuzi előbb-utóbb a kezdőcsapatban is helyet kap.

Ha hinni lehet a statisztikáknak, a Derby della Madonninán csak a hivatalos tétmeccseket beszámítva 238. összecsapására készül az Inter és a Milan (a mérleg 89–69–79 a nerazzurri javára), ezekből csak a Serie A-találkozókban most lépnek be a harmadik százba (200–76–59–65 az egyenleg). 2011. május 11. óta most először csapnak össze úgy, hogy egyenlő pontszámmal állnak a bajnoki táblázaton, azt a meccset 6–0-re (!) nyerte meg a Milan. Egyetlenegyszer fordult csak elő korábban, hogy az a pontegyenlőség a tabella tetején érte a két felet, 1962. február 4-én, akkor az Inter győzött 2:0-ra, s a Fiorentina volt a harmadik, amely azonos pontszámmal állt a két milánói óriással.
De vissza a jelenbe: ez az azonos pontszám most egyben a maximális is (9), a most ”hazainak” számító Inzaghi-csapat annyival áll jobban Pioli együttesénél, hogy még gólt sem kapott.
Nagy kérdés, a Milannak mekkora hátrányt jelent Tomori római kiállítása miatti eltiltása. Bár durva leegyszerűsítés, de sokan úgy vélik, a derbi most azon múlhat, a két ikonikus középcsatár mennyire lesz éles, illetve eredményes. Giroud betalált az Olimpicóban legutóbb, a három győztes bajnokin 4 gólt számlál. Játszott az írek elleni győztes Eb-selejtezőn, amelyen a 26. percben sérülés miatt le kellett cserélni, de a baj nem bizonyult súlyosnak, a derbin kezdhet. Érdekes, hogy éppen Marcus Thuram állt be a helyére, s szerezte a kékek második gólját, aki történetesen éppen az Inter egyik csatára. A másik fekete-kék támadó, Lautaro Martínez a világbajnok két vb-selejtezőjén összesen 82 percet játszott, a másodikon ebből csak ötöt. csereként, tehát elvileg nem lett túlterhelve. bár a kontinentális visszautazás fáradalmai kicsit megviselhették – ám ő is a kezdőben lép majd pályára, már csak azért is, mert neki még Giroud-nál is jobb a gólmutatója a bajnokságban: három meccs – öt gól. A másik dél-amerikai veterán csillag, a chilei Alexis Sánchez az Uruguay elleni 1–3-on még a cserepadon sem ült, de a több mit egy éve veretlen Kolumbia elleni hazai 0–0-t végigjátszotta. Ő és Arnautovic alighanem a kispadon várnak bevetésre a Lautaro, Thuram kettős esetleges helyetteseként.
Inzaghi könnyen meglehet, a Fiorentina ellen 4–0-s diadal kezdőjével lép a pályára, a Milannak Tomori eltiltása mellett azért is változtatnia kell, mert Kalulu megsérült, emiatt a Kjaer, Thiaw duó kerülhet a védelem közepére.

A nápolyi csodacsatárpárosból a nigériai Victor Osimhen játéka már az előző idényt idézi, a grúz Hvicsa Kvaracheliáé közelt sem. Ha mindketten jól játszanak a Luigi Ferrarisban, a bajnok közelebb kerülhet az Interhez és/vagy a Milanhoz a táblázaton (Fotó: Getty Images)

Genovában a bajnok Napoli szerepel az újonc Genoa vendégeként. A nápolyiak már nem kóvályoghatnak a bajnoki örömködben, mielőtt a fellegekben érezték volna magukat, a Lazio visszarángatta őket a földre. Ugyan azon a találkozón is megvoltak a helyzeteik – főleg az első félidőben – de azok kihasználása már nem emlékeztetett az előző idényre. Nagy öröm, hogy a két csatárász végül maradt, de míg Osimhen közelebb van a tavaszi formájához, a már „Kvaradona” becenévvel is illetett Kvarachelia egyáltalán nem mondhatja ugyanezt magáról. A grúz titán márciusi, Torino ellen 11-es gólja óta bizony nem tudott a kapuba találni.  Mivel a milánói derbi egyik vagy mindkét résztvevője pontokat veszt, ezáltal a Napoli közelebb férkőzhet hozzájuk a kiesőjelölt újonc legyőzésével. Alberto Gilardino csapata római bravúrral (Lazio ellen 1–0) indította az idényt, ám a Fiorentinától 4–1-re, a Torinótól 1–0-ra kikapott, s gyorsan a helyére került, a kiesés ellen küzdő csoportjába. Az első idénybeli hazai győzelemre vágyó elsősorban Mateo Reteguiban bíznak, az argentin, de az olasz válogatottban korábban bemutatkozó csatár  szerezte a csapat eddigi egyetlen bajnoki gólját.
A másik oldal csatárcsillaga Victor Osimhen mesterhármast ért el a Sao Tomé és Príncipe elleni Afrika-kupa-selejtezőn, azaz önbizalmában megerősödve tért vissza Itáliába. Ugyanakkor  Matteo Politanót a macedónok ellen félidőben le kellett cserélni. szerepése erősen kétséges a Luigi Ferrarisban, ahol a nápolyiak az elmúlt másfél évtizedben csupán egyetlen meccset veszítettek el.

SERIE A, 4. forduló. Sport2 14:45 Juventus FC–SS Lazio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport2 17:15 FC Internazionale–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Genoa CFC–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)