Két csúcsrangadó a Serie A-ból – csaknem hat órában • SportTV

Két csúcsrangadó a Serie A-ból – csaknem hat órában

2023. 10. 29. 09:17    
Olvasási idő: 5 perc

A Serie A 10. fordulójából mind a négy vasárnapi mérkőzést élőben közvetítjük, ez első kettőt az AMC Mikro alkalmazásban, a másik két rangadót illő tálalásban, kétszer háromnegyed órás felvezetéssel a Sport2-n.

A legutóbbi két győzelem hőse, Hvicsa Kvarachelia és Giacomo Raspadori a Milan ellen is kzlcsszerepet játszjóhat a Napoliban (Fotó: Getty I,ages)

Kora délután a nyeretlenek egyike, a Cagliari igyekszik megszerezni első 3 pontját egyazon meccsen, a az eddig jól teljesítő újonc Frosinone ellen. A szárdoknak egy biztos hiányzójuk van, Marko Rog, de a sokoldalú középpályás Nahitan Nández szereplése is bizonytalan egy kissé, kisebb izomprobléma után épült fel. Ranieri az egész idényben eddig kereste a megfelelő összetételt, továbbra is változtatásokra lehet számítani. Petagna, Somurodov és Lapadula is rendelkezik Serie A-tapasztalattal, mégis a maestro Luvombóban és az Inter-kölcsönjátékos Oristanio előnyt élvez a kezdőbe kerüléshez.
Eközben Marco Brescanini helyettesíti a Frosinone csapatkapitányát, Mazzitellit, akit múlt héten a hosszabbításban állítottak ki, ezért el van tiltva. Harrui láb-, Gelli izomsérülés miatt bevethetetlen. Miután Soule, a Juventus-állományból kölcsön kapott Soulé büntetőből betalált (igaz, ez csak a szépítésre volt elég Bolognában 0–2 után), ő lett a legfiatalabb játékos az öt európai topligában, aki legalább 3 gólt szerzett az idényben. Az argentin lehet a legfőbb támogatója az éknek, a marokkói Seddirának, aki nyári érkezése óta csupán egyszer talált a kapuba.

A Monza–Udinese meccsen elég sok hiányzót kellene mindkét oldalnak pótolnia. A lombard házigazda áll (sokkal) jobban a táblázaton, 11., de az előtte egy ponttal álló Lecce kikapott szombaton, így egyetlen pont megszerzésével a felsőházba léphet fel. Palladino mester nem számíthat a csatársztár Caprari, valamint Izzo és Cittadini szolgálataira sérülés miatt, Pau Gómez 2 évre (!) van eltiltva doppingvétségért, D’Ambrosiónak csak egy meccset kell kihagynia múlt heti kiállítása miatt. A másik oldalon „csak” sérülés a hiányzási ok, de a névsor igencsak tekintélyes: Ebosse, Ehizibue, Deulofeu, Brenner, Keinan Davis is sérült, Lovric sem lehet kezdő, így bármilyen gyengén szerepel az idény közben kirúgott Sottil helyére kerülő Cioffival is az együttes, változtatásokra alig van lehetőség a minőségi tartaléksor hiányában. Nagy meglepetés lenne a vendégsiker, de valamikor csak el kell kezdeni a győzelmek gyűjtögetését.

Az Inter–Roma rangadón a nerazzurrinak a vezetés visszaszerzése a tét, hiszen a Juve last minute győztes góljával pillanatnyilag egy ponttal megelőzte Simone Inzaghi együttesét. Mourinho visszatérése a San Siróba nem akkora sláger, mint tavaly októberben, amikor „udvariatlan” vendégnek bizonyult, hiszen elvitte együttesével mindhárom pontos, de az Inter-tifosók pozitívan fogadták egykor imádott sikertrénerüket. (Az Inzaghi fiúk aztán tavasszal visszavágtak,  májusban meg ők nyertek az Olimipcóban.)
Annál érdekesebb lesz, hogyan tér vissza a nem 13 éve, hanem ött hónapja még az Inter sz0neiért küzdő Romelu Lukaki visszatérése ellenfélként a San Siróba. A belga sztár Rómában is „Inter-eredményességgel” szerepel, hamar megmelegedett a sárga-pirosaknál is.
Noha a 24-5-ös összgólkülönség letaglózó és az Inter a válogatott szünet óta mindkét meccsét megnyerte (Torrinóban lés otthin a Salzburg ellen a BL-ben), ugyanez a Serie A-ban a legutóbbi két bajnokin nem sikerült, s Sassupolótól kikapott, a Bolognának pedig „odaajándékozott egy pontot, elbukva kettőt azzal, hogy 2–0-ról visszaengedte 2–2-re a találkozón az egyetemvárosiakat. Ez az öt pont sokat számíhat majd a végelszámoláskor, hiszen most már nemcsalók a Milannal és a Napolival, hanem a nemzetközi kupákban nem érdekelt, azaz az idény vége felé viszonylag egyre pihentebb Juvévával is számolnia kell a scudettóért folyó versenyfutásban. A közelmúlt statisztikai adatai Milánóban azért erősen a hazaiakat támogatják: legutóbbi 12 bajnokijukból 11-szer veretlenek maradtak a farkasokkal szemben, csak a már emlegetett tavaly októberi hazai találkozójukat bukták el (5 győzelem, 6 döntetlen).
Ugyanakkor a Roma a Lukaku érkezése óta megújulni látszik, miután az első hat meccsen csak egyszer nyert, a legutóbbi hármat azonban sorozatban győztesen fejezte be, nem mellesleg ez a csapat legjobb futása Mou múlt nyári kinevezése óta.
A két nyári szerzeménnyel, Cuadradóval (Achilles) és Arnautoviccsal (combsérülés) továbbra sem számolhat Inzaghi, de visszatérésük a vártnál gyorsabb lehet. Thuram, Dimarco és Barella a Salzburg ellen a kispadon kezdett, mindhárman visszatérhetnek a kezdőbe, Acerbi pedig bent maradhat a védőtrióban.  Elöl nyilván Lautaro a kulcsszereplő, akinek szezonrajtja eddig a klub legnagyobbjait idézi, ugyanakkor a Roma ellen sokkal kevésbé eredményes, mint más klubokkal szemben.
Lukaku fogadtatása tehát inkább fagyosnak ígérkezik, megjegyzendő viszont, hogy bár 9 gólt szerzett 9 legutóbbi idegenbeli meccsén, a Sam Siróban 13 legutóbbi találkozója közül tízszer nem sikerült a  kapuba találnia.
A Special One hét közben lecserélte kapusát és két szélsőhátvédjét, most visszateszi őket a kezdőbe, ám a meccset nem a kispadról nézi, hanem jóval távolabbról, mert az előző meccsen gúnyolta a monzai kispad elfoglalóit, kiállították, most tehát el van tiltva.
Lukaku első számú partnere, Dybala ismét csatlakozik a kapitány Pellegrinihez a pályán kívül, Kumbulla és Abraham mellett, így Belotti kezd Lukaku partnereként. Smalling már részt vett a csapatedzéseken is a héten, de kérdés, Mourinho megkockáztatja-e a kezdőbe állítását.

A Napoli–Milan meccsen a lassan rajtoló, de az utazósebességet már az ötödik játéknap körül felvevő bajnok megpróbál közvetlenül felzárkózni a virtuális dobogósok mögé. Ha megveri a rossonerit, egy pontra felzárkózik mögé. Rudi Garcia jövője Napoli-edzőként megkérdőjeleződött a válogatott szünet előtt elszenvedett két vereséggel, de a Verona és a BL-ben az Union Berlin ellen aratott győzelmek kissé helyrebillentették az ingadozni látszó kispadját. Rómeó és Júlia városában a formáját szintén lassan visszanyerő Hvicsa Kvarachelia volt a főszereplő szünet előtti és utáni duplájával, mag a bajnokok tornáján is sikerült megszerezni az aktuális három pontot Raspadori találatával. A hat pont elégséges alapnak tűnik az első kettőbe kerüléshez, ráadásul november elején a Maradonában fogadja a Partenopei a szívós, de egyelőre pont nélküli berlinieket. Garcia és Victor Osimhen hosszú távú jövője továbbra is találgatások tárgya, de most a rangadóra kell koncentrálni, amellyel a csapat közvetlenül a Milan nyomába érhet. A párharc legutóbbi két tétele fájdalmas emlék a nápolyiaknak, előbb egy súlyos 0–4, szintén hazai pályán a bajnokságban, majd 16 nap múlva 1–1-gyel kiesés a Bajnokok Ligájából a negyeddöntőben.
A Milan viszont öt napon belüli két vereség terhével utazik délre, ahol fél éve két fontos siker ünnepelhetett. A Juvétől a San Siróban, a PSG-től a  Parc de Princes-ben szevedett verségeet úgy, hogy négyszer került a kapujába a labda és ö maga gól nélkül maradt.  Ráadásul Malich Thiaw kiállítása miatt gyengült az amúgy sem a régi bombabiztos védelem, Piolinak főhet a feje, hogy lesz úrrá a kritikusba forduló helyzeten. A párisi vereség nemcsak a különbsége miatt volt fájdalmas, hanem a csapat ötödik szerzett gól nélküli találkozója volt a csúcsligában, amellyel a csoport sereghajtói helyzetébe zuhant, niutén a Dortmund bravúrgyőzelmet aratott Newcastle-ban.
Nápolyban Osimhen combizomhúzódása a vártnál lassabban halad, a helyettesítésére a párizsi gólszerző Raspadori mellett Simeonénak is van esélye. A középpálya kulcsembere Anguissa visszatérőben van ugyancsak combizomproblémái leküzdése után, Juan Jesus azonban továbbra sem bevethető, marad a védelem közepén a Rrahmani, Natan duó. Zielinski korábban négy gólt szerzett a Milan ellen, ráadásul kiváló előkészítő, az előző bajnokság rajtja óta 10 gólpasszt is adott a Serie A-ban, ennél többre csak a sztárcsatárok, Tafael Leao (11) és Kvarachelia (13) voltak képesek. A grúz támadó egyébként a szezon eleji formahanyatlás óta kezdi utolérni önmagát, 14 beadás és 7 gólhelyzuetet megelőző labdavezetés fűződik a nevéhez, ennél többet csak Ousmane Dembelé (Barca) produkált (22) ebben az összesítésben.
A Milan támadó sanszait erősíti a hír, hogy Okafor a PSG-meccs kihagyása után teljes értékű edzésmunkát végzett, Pioli akár a kezdőben is számolhat vele, Luka Jovics viszont nem utazhat Nápolyba. A vasárnapi időpont még kissé korai Loftus-Cheek visszatéréséhez, rajta kívül Chukwueze, Bennaszer, a tartalékkapus Sportiello és az eltiltott Thiaw is csak szurkolással segíthet esetleg a lelátóról.  Maignan kapus és Theo Hernández eltiltása is lejárt, ők biztosan pályára léphetnek a Stadio Diego Maradonában.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 10. 29.)

CAGLIARI–FROSINONE

A Cagliari az egyik a három nyeretlen csapat közül a ligában – a másik kettő az Udinese és a Salernitana –, a szárdoknak 3 döntetlenje és 6 veresége van; korábban háromszor maradtak nyeretlenek az első 10 fordulóban, 2005–06-ban, 1999–2000-ben és 1975–76-ban (az utóbb említett két évadban ki is estek). + A Frosinone játszatta a legtöbb 2000 után született játékost a Serie A-ban, 13-at, csak a Valencia (14), a Chelsea (15) és a Rennes (16) vetett be ennél több fiatalt az öt európai topligából a 2023–24-es idényben.  + Zito Luvombo előtt a legutóbbi Cagliari-játékos, aki legalább három gólt szerzett bemutatkozó idényében, Dely Valdés volt az 1993–94-es idényben (6), ha betalál a Frosinone kapujába, az angolai lesz az első játékos, aki első10 meccsén 4 gólt szerez a hárompontos győzelem bevezetése, 1994 óta.

MONZA–UDINESE

Az Udinese legutóbbi 19 lombardiai csapattal vívott mérkőzése közül egyetlenegyet nyert meg (7 d., 11 v.), éppen a Monza ellen 2022 augusztusában. +  A Monza a Milan mellett a másik csapat, amely az összes alsóházbeli ellenfelét legyőzte ebben az idényben (a Milan a másik). + Andrea Colpani mindkét Udinese elleni bajnokiján gólt szerzett (2022 augusztusában otthon és 2023 áprilisában idegenben), a Monza játékosa az egyik középpályás a ligában, akinek legalább 17 lövése volt és 17 helyzetet teremtett  (18 és 17 neki), a másik az Inter Hakan Calhanogluja.

 INTER–ROMA

A Roma legutóbbi 6 Inter elleni idegenbeli meccséből négyet nem vesztett el (1 gy., 3 d.), megnyerte az ezelőttit, két egymást követő meccset  2012-ben és 2013-ban nyert a nerazzurri ellen a San Siróban Zdenek Zeman, illetve Rudy Garcia edzőségével.  + Az Internek volt a forduló előtt a legjobb gólkülönbége az öt európai topbajnokságban a Bayernnel együtt (+19, 24 szerzett, 5 kapott góllal), ennél jobb differenciája 9 meccs után csak egyszer volt a Serie A  alapítása óta (20, 1933–34-ben), egyszer meg ugyanennyi (1960–61-ben).  + Lautaro Martínez már 11 gólnál jár az idényben, a klubnak csak két játékosa szerzett ennél többet az első 10 találkozón, Giuseppe Meazza (14-et 1933–34-ben és 12-t 1935–36-ban) és Antonio Valentin Angelillo (19-et 1958–59-ben). Ugyanakkor az argentin a Roma ellen csupán egy gólt jegyez 2022 április 23-án, a 3–1-es mérkőzésen a San Siróban talát a kapuba. 

 NAPOLI–MILAN

A Napoli csak hármat nyert meg legutóbbi 9 Milan elleni bajnokijából (3 d., 3 v.), a legutóbbit ráadásul 4–0-ra vesztette el áprilisban + Noha a Juve elleni meccset elvesztette a múlt héten, a Milan 7-et megnyert legutóbbi 9 bajnokijából, ám ha győz a Maradonában, 10-ből 8 diadallal ez már négy idényből harmadszor sikerül neki, éppen annyiszor, mint a  megelőző 83 évadban összesen. + Rafael Leao 7 gólban volt közvetlenül részes a legutóbbi nyolc olyan meccsen, amelyet az aktuális tabella első 5 helyezettjének valamelyike ellen játszott (5 gól, 2 assziszt), beleértve a Napoli elleni áprilisi duplát is – azt megelőzően összesen 4 gólt szerzett 19 meccsen a hasonló topcsapatok ellen.

SERIE A, 10. forduló. AMC Mikro 12:30 US Cagliari–Frosinone Calcio (felv. Sport1 23:00) (kommentátor: Gyulai Miklós); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 1:00)  AC Monza–Udinese Calcio (kommentátor: Gyulai Miklós);   Sport2 17:15 FC Internazionale–AS Roma (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és László Csaba);  Sport2 20:00 SSC Napoli–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Kéri András )