Derby della Capitale – közvetlen közelről • SportTV

Derby della Capitale – közvetlen közelről

2023. 11. 12. 10:02    
Olvasási idő: 3 perc

Az európai vb-selejtezők zárása miatt a 12. forduló egész második felét egy napon, vasárnap bonyolítják le. Az öt találkozó mindegyikét közvetítjük, hármat két csatornánkon, kettőt az AMC Mikro alkalmazásban. Két találkozó kiemelkedik a programból: az Inter hazai meccse, amellyel visszaszerezné az éllovas szerepét és a sokak szerint legemocionálisabb itáliai rangadó, a Derby della Capitale, a két római óriás csatája.

A világ-és Európa-bajnok, BL-győztes Pedro (jobbra) akár kulcsszerepet is játszhat a Derby della Capitalén (Fotó: Getty Images)

A játéknap a bajnokkal kezdődik, a Napoli fogadja az Empolit. Az előző idény pazar Napolija és a

mostani javuló együttes közt a különbséget Osimhen teljesítménye jelenti. Az idény elején nemcsak formahanyatlás jellemezte, hanem ezzel fegyelmi problémái is voltak, összetűzött az új edzővel, Rudi Garcíával. A múlt héten már szóba került esetleges visszatérése, de Salernóban is csak a lelátóról nézte végig a meccset és az Union elleni BL-csatára sem nevezték.  Bár egyes források szerint az Empoli ellen már visszatérhetne, a legfrissebb jelentések arról szólnak, hogy biztonsági okokból mégsem játszik, sőt a cserepadra leültetése is kérdéses. Az idénybeli első számú cserecsatár, Simeone sincs csúcsformában, ezért alighanem ismét Raspadori kezd a középcsatár helyén. A nyolc napon belüli három meccs miatt García frissíthet csapatán, Mário Rui újra visszakerülhet balhátvédbe, valamint Elmasz és Politano válthatja  Zielinskit és Hirving Lozanót.
A hazaiaknál Parisi letöltötte egymeccses eltiltását Firenzében, így ott is változhat a balhátvéd személye. Zanetti a középpályán a sárga lapok halmozódása miatt két helyen is változtathat, Akpa Akpro és Bandinelli kikerül a csapatból.  A novemberben megsérülő Destróra továbbra sem szamíthat a toszkán együttes, amely egyre nagyobb bajban van, ha most sem szerez pontot, továbbra is ott ragad az utolsó előtti, kieső helyen.

A Fiorentinának a Bologna ellen kell visszatérnie a góllövés útjára, hiszen legutóbbi három meccsét úgy vesztette el a bajnokságban, hogy gólt sem szerzett. Sőt, a Konferencialigában is csak egyszer talált be Belgrádban, miközben két héttel előtte féltucattal terhelte meg a Csukaricski kapuját. Az egyetlen gólt is büntetőből szerezte Nzola, vagyis Italianónak továbbra is a támadójáték hatékonyságának növelése a legnagyobb gondja. Kayodé, Dodo, Castrovilli és Mandragora ezt a meccset is kénytelen sérülés miatt kihagyni, Lucas Beltrán bevethetősége az utolsó orvosi vizsgálatok eredményeitől függ. A Rossoblu viszont már 11 mérkőzéses veretlen sorozattal vághat neki a küzdelemnek, és újabb sérültje sincs Thiago Mottának, mivel El Azzuzi, Suomaoro és Karlsson már régebben a hiányzólistán szerepel. Az esélyek erősen a döntetlen felé mutatnak, de gólzáporra aligha lehet számítani…

Az Udinese–Atalanta meccsen egyértelműen a vendégek az esélyesek, akik egy esetleges kisebb Napoli-botással akár be is foghatják pontszámban a bajnokot. Hazai siker esetén a friuliak akár meg is előzhetik a szombaton pontot vesztő Sassuolót a 15. helyen.

A nap érzelmi csúcspontja természetesen a római rangadó, a Lazio–Roma csúcsösszecsapás.  A Derby della Capitalének mi is megadjuk a kellő tiszteletet, hiszen háromnegyed órás felvezetés után a helyszínről,  két, értő mellett érző kommentátorral közvetítjük a nagy meccset. Régebbi nézőink már tudják, két kommentátorunk melyik együttes felé elkötelezett, a kellő pártatlanságot ezért a személyi állomány megduplázásával biztosítjuk. (Aki meg új, alighanem az első egy-két mondat után megtudja, melyik együttesért dobog jobban Méhes Gábor és melyikért Szaniszló Csaba szíve…)
A „hazainak” számító Lazio kulkcsfontosságú győzelmet aratott a BL-ben a Feyenoord ellen, életben tartva továbbjutási reményeit. Az előző derbi győztes góljának szerzőjével, Zaccagnival viszont aligha számolhat Sarri mester, a csatátrió bal oldalán a tapasztalt Pedro kezdhet, Felipe Anderson és Immobile mellett. A sasok ikonikus Cirója már 4 derbigólt jegyez, ám a legutóbbit 2021 januárjában szerezte.  Az izomsérüléséből visszatérő Luis Alberto és a bokasérült Marusics akár a cserepadra le is ülhet, Casale viszont csak a válogatott szünet után állhat rendelkezésre.
A Romának kevesebb ideje maradt a felkészülésre – Mourinho poersze szóvá is tette – , mivel csütörtökön este még játszottak a farkasok Prágában, ahol a Slavia elleni 0–2-vel el is vesztették tökéletes mérlegüket, s át is kellett engedniük ezzel a csoportelsőséget legyőzőjüknek. Mounak egy-két helyen akkor is bele kell nyúlnia csapatába, ha ezt nem is tervezte eredetileg. A kapitány Pellegrini a cserepadra már leülhet. Spinazzolla is visszatérhet a derbire, Smalling azonban még nem. Paredes letöltötteá, ő ott lehet a sárga-pirosak középpályáján. Elöl összeállhat ismét a Dybala, Lukaku sztárpáros, a belga izompacsirta gólgép Rómába igazolása öt gólban volt közvetlenül részes. A kispadok külön csatájában a két ex Chelsea-tréner közül Maurizio Sarri áll jobban, öt eddigi csatájukból háromszor legyőzte csapatával Mourinho együttesét, egyszer kapott csak ki tőle, egy remi mellett.

Az Inter–Frosinone ütközet erősen egyesélyes, nagy meglepetés lenne, ha az újonc pontot tudna szerezni a San siróban a bajnoktól, amelytől eddig négyből négyszer vereséget szenvedett.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 11. 12.)

NAPOLI–EMPOLI

7 hazai győzelem, 1 döntetlen, 2 vendégsiker született a két klub 10 élvonalbeli campaniai csatáján, nyolcon ezek közül a hazai együttes legkevesebb két gólt szerzett. + Az Empoli nyolcat elvesztett az idény 11 mérkőzéséből – ez negatív rekord ennyi forduló alatt élvonalbeli históriájában. Ez a negyedik évad, amikor csak 7 pontot szerzett az első 11 meccsén  2003–04, 2016–17 és 2018–19 után, az előző három alkalommal mindannyiszor kiesett az idény végén. + A Napoli csillaga Hvicsa Kvarachelia 3-3 gólnál és gólpassznál jár az idényben, az első 11 játéknap után tavaly ugyanennyi asszisztja volt, de kettővel többször talált a kapuba újonc évadában.

 FIORENTINA–BOLOGNA

A Fiorentina szerzett gól nélkül elvesztette legutóbbi három bajnoki meccsét, s ha most sem talál be, először lesz négyes góltalan szériája 2020 novembere óta. Négy egymás után meccset meg 2019 decemberében vesztett el a Serie A-ban, s négyet szerzett gól nélkül 2019 májusában bukott el. + A A Bologna a legutóbbi 10 bajnokijából egyet sem vesztett el, ez a leghosszabb élő ilyen sorozat a ligában. Ha most sem kap ki, 11-re nő veretlen meccssorozata, első ízben 1974 januárja óta, amikor Bruno Pesaola volt az együttes edzője. + Joshua Zirkzee, a Bologna holland csatára az egyetlen támadó a ligában, aki legalább 15 gólhelyzetet alakított ki (17), legalább 15 fejelőpárbajt nyert meg (15), legalább 20-szor lőtt kapura (23) és legalább 30 labdaszerzése volt (33).

 UDINESE–ATALANTA

Az Atalanta veretlen legutóbbi 11 Udinese elleni meccsén (7 gy., 4 d.), amellyel az eémólt idényben mindkétszer döntetlenül végzett. Az udineiek legutóbbi győzelmüket 2017októberében aratták a bergamóiak fölött, 2–1-re nyertek De Paul 11-esével és Barak mezőnygóljával, Kurtic talált a kapuba a fehér-feketéktől. +  Az Atalanta első 11 meccséből négyet legutóbb 2018–19-ben vesztett el, sosem kapott ki ötször az első 12-ből Gasperini irányításával, legutóbb ez 2014–15-ben fordult elő, amikor Stefano Colantuono volt az edző. + Gianluca Scamacca – aki legutóbbi meccsét az Udinese ellen 2022 májusában játszotta még a Sassuolo mezében – 5 gólt szerzett eddig. A hárompontos győzelmi érában (1994–85 óta) csak három játékos szerzett első bergamói szezonjában legalább 6 gólt az első tucat meccsen az idényben (Luis Muriel 2019–20-ban, Denis 2011–12-ben és Filippo Inzaghi 1996–97-ben).

 LAZIO–ROMA

Ez lesz a 159. római derbi a Serie A-ban, az eddigiekből a Roma 56-ot nyert meg, a Lazio 42-t, és 60 döntetlen született. + A Derby della Capitale az a párosítás, amelyben a hárompontos győzelmi éra óta a legtöbb piros lapot mutatták fel a játékvezetők, 38-at az 58 találkozón. A legutóbbin három játékos, Ibánez, Crustante és Marusics jutott a kiállítás sorsára. + Csak Simone Inzaghi ellen (4) ellen vesztett José Mourinho többször menedzserként, mint Maurizio Sarri (3) ellen, a portugál zseni meccsei háromnegyedét (3/4) a toszká n trénerrel szemben, és azon szakvezetők ellen, akikkel legalább kétszer meccselt, az Interével szemben a legnagyobb a vereségi átlaga (80%).

 INTER–FROSINONE  

Az Inter megnyerte mind a négy bajnokiját a Frosinone ellen, 11 gólt elérve és csak egyet kapva (Cassata talált a nerazzurri kapujába 2019. április 14-én, hazai meccsen.  + A legutóbbi 19 bajnokiján az Inter 16-szor győzött, egyszer ikszelt, kétszer kapott ki, 2.6-es pontátlaggal (összesen 49 ponttal) , 11 alkalommal gólt sem kapva. Ebben az időszakban ennyi volt a megszerzett pontrekord, mögöttük a Juventus és a Milan 39-et szedett össze, amely 10-zel kevesebb az Interénél. + Lautaro Martínez – gólt szerzett azon az egy bajnokin, amelyet a Frosinone ellen játszott 2018. november 14-én a Meazzában – 12-szer talált be az idényben; a legutóbbi külföldi játékos, aki legalább 13 találatot jegyzett a Serie A-ban az első 12 fordulóban, a szintén argentin Gabriel Omar Batistuta volt 1994–95-ben.

  

 

 

 

 

 

 

 SERIE A, 12. forduló. Sport2 12:15 SSC Napoli–Empoli FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hrutka János); Sport2 14:45 ACF Fiorentina–Bologna FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hrutka János); AMC Mikro 15:00 (eredeti kommentárral), felv. Sport1 2:00 Udinese Calcio–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 17:15  SS Lazio–AS Roma (kommentátor: Méhes Gábor és Szaniszló Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és László Csaba); AMC Mikro 20:45  (felv. Sport1 23:00) FC Internazionale–Frosinone Calcio (kommentátor: Fülöp Marcell)