Képletes scudettoátadás a Stadio Maradonában? • SportTV

Képletes scudettoátadás a Stadio Maradonában?

2023. 12. 03. 09:56    
Olvasási idő: 5 perc

Az ilyenkor szokásos öt mérkőzés szerepel a Serie A 14. fordulójának vasárnapi játéknapján. Fellép ugyan Bologna, a Fiorentin és a Roma is, de a fő attrakció a nap záró találkozója lesz: a címvédő és a listavezető (leendő bajnok?) összecsapása…

Napoli–Inter a Maradonában: vajon itt is igaz lesz-e az "előttem az utódom" mondás?

A Lecce–Bologna mérkőzésen a „startbajnok”, az idény első néhány fordulójában kiválóan repesztő sárga-pirosak és az elmúlt egytucat játéknapon egyetlenegyszer vesztő piros-kékek csatáznak egymással. Mivel a vendégek pozitív sorozata jóval hosszabbra nyúlt, ők már európai kupahelyen állnak (5. – 21 pont), addig a vendéglátó – amely szeptember 22., az 5. forduló óta nem nyert – csak a 13. (15 pont). Ennél nagyobb különbség csak a „hadra foghatósági számokban” van köztük – fordítva. Mahókg  Lecvce egyetlen jelentős hiányzója Kaba, miközben  Ramadani és Almqvist visszatérhet az együttesbe, addig a bolognaiak nem kevesebb mint hat játékost nélkülöznek (Suomaoro, Karlsson, Orsolini, Corazza, Bonifazi, El-Azzuzi) sérülés miatt, igaz, itt is akad két visszatérő Lucumi és Freuler személyébe, A bukik többsége vendégsikerre voksol, oda a legalacsonyabb a nyerési szorzó.
A délután derekán mutatjuk a Fradi legközelebbi Ekl-ellenfelét, a Fiorentinát, amely a múlt héten, a Milan elleni öt meccsből a negyedik vereséget szenvedte el, a Salernitana ellen, a déliek mint minden évben, most is a kiesőzónában próbálnak a bentmaradásig evickélni. A violák azonban a Konferencialigában jól mennek, csütörtökön vert helyzetből fordítottak a Genk ellen. Az első félidő derekán Martínez Quarta egyenlített, Nicolás González meg a 82. percben 11-esből szerezte meg a győztes gólt.
A vendégek a múlt szombaton aratták első győzelmüket a bajnoki idényben, éppúgy 0–1-ről fordítottak 2–1-re, mint a violák az európai porondon, Kasztanosz és az örökifjú Candreva góljai révén verték meg a Laziót.  A siker ellenére a vendégek sereghajtók maradtak 8 ponttal, házigazdájuk 20-szal a 8. A firenzeiek mind a 8 hazai tétre menő találkozójukat megnyerték a párosításban, mindössze hat gólt kapva. Viszont a legutóbbi öt bajnokijukból négyen nem szereztek gólt, ami aggaszthatja híveiket.
Italiano mester újra számíthat Mandragorára, aki csütörtökön nem játszott az Ekl-meccsen. Bonaventura kései erőnléti teszten vesz részt, Catrovilli és Dodo továbbra is sérült.
A Granata legutóbbi két bajnokiján veretlen, 2-2 gólt szerezve. Idegenben egyetlen pontot sem szereztek Firenzében, most az első ilyenre hajtanak. Ochoa igazoltan hiányzik a vendégek közül, Tchouana és Gyömbér bevethetőségéről az orvosok döntenek. Meglehet, Filippo Inzaghi egyetlen helyen sem változtat – hátha az első győzelemre rögtön következik a második.

Az Udinese–Verona találkozón a hazai roppant gyenge sorozatnak vetnének véget: minden tétmérkőzést beszámítva az elmúlt 12 meccsen nem sikerült győzniük. Múlt vasárnap is kikaptak 3–1-re a Romától. Ezt megelőzően az ellenfél, Gabriele Cioffi csapata november 4-én megverte az élcsapatok egyikét, a Milant, két héttel azelőtt, hogy döntetlent játszott volna az Atalantával.
A friuliak megpróbálják megvetni a lábukat, visszatérve abba a stadionba, amelyben legutóbbi az elmúlt 7 mérkőzésen nem tudtak győzni, az összes tétmeccset figyelve. Baroni együttese az elmúlt egytucat meccsen nem nyert, 9 vereség, 3 remi megosztásban a Rona elleni augusztusi 1–0-s siker óta. A Verona 13 meccsen elért 9 ponttal az utolsó előtti, két ponttal és három hellyel vendéglátója mögött. Igazi kieséselkerülő összcsapásra van kilátás…

A kora esti csata egy nehezen kiszámítható együttes, a Sassuolo és a pocsék start után emelkedő, ám egyszer-egyszer megbotló hagyományos nagycsapat, a Roma ütközete. Utóbbi az elmúlt három meccsan 7 pontot szerzett, azzal egészen az 5. helyig rakétázott előre a táblázaton. Közben csütörtökön a genfi döntetlennel már biztosan folytathatja az El-ben, ám a csoportgyőzelemhez kellene az utolsó kör győzelme mellett a konkurens Sparta botlása is. Mourinho változtathat a Genfben ikszelő csapatán, a kupakapus Svilar megtette a magáét, ám alighanem ismét Rui Patricio áll a kapufák közé. A hosszú ideje hiányzó Abraham és Kumbulla továbbra is épülget keresztszalag-sérüléséből Smalling még mindig ínhüvelygyulladással küszködik, rajtuk kívül Mourinhónak teljes a kerete. Bár Dybala és Lukaku helye nehezen megkérdőjelezhető, Belotti igazi  Sassuolo-specialista, 14 meccsen 9-szer talált a Reggio Emiliai-ak kapujába, többször mint bármelyik más csapatéba.  Matías Vina a Roma kölcsönjátékosaként lép pályára a Sassuolóban, Viti kisebb sérülése miatt, amelyet az Empoli elleni meccsen szenvedett el. Dionisi kedvenc 4–3-2-1-es játékrendszerében Thorstvedt marad a játékmester, Pinamontit támogatva a támadójátékban, aki csak egyszer talált be a Roma kapujába. Miutéán a múlt héten ismét betalált a 11-es pontról, a neroverdi talizmánja, Domenico Berardi értékesítette a legtöbb büntetőt t az öt európai topbajnokságban, tízszer talált be, egyetlen hiba nélkül.

 Walter Mazzarri ismét Napoli-edzőként vezényelhet egyik excsapata, az Inter ellen (Fotó: Getty Images)

Nagyon korai végleges következtetéseket levonni egy 14. fordulós rangadóból, de jelképes is lehet a Napoli–Inter derbi vasárnap este. A nápolyiak hátránya már most 8 pontos a listavezető milánóiak mögött, ez vendéggyőzelem esetén 11-re nőhet, azaz csaknem behozhatatlannak tekinthető. Ha azonban Mazzarri legénysége otthon tartja a három pontot, még nem teljesen reménytelen egy esetleges nagy üldözőversenyben való részvétele. A múlt heti két döntetlennel az Inter lépett előre egy kicsit és egy nagyobbat. A Derby d’Italia 1–1-ével megtartotta kétpontos előnyét a Serie A-ban, a lisszaboni 0–3 utáni 3–3-mal őedig újabb önbizalomlöketet szerzett, ami sokat segíthet a legutóbbi BL-menetelés megismétlésében. Mazzarri együttese megnyerte az új edző második csatáját, ugyanakkor a Reallal már nem bologult, a rekorgyőztes simán megverte a Partenopeit madridi stadionjában.
A múlt héten a Dacia Arenában elér 2–1-es siker stílusosan indította az újabb Mazzarri-érát, Elmas távoli lövésével nem maradt le visszavonhatatlanul a csapat az élmenőktől. Rövid és sikertelen szakaszt töltött a mester az Inter irányításával, miután 2013-ban  3 és fél éven átvezette a Napol szakmai munkáját, most vizaért a délolase metropolisba, hogy átvegye a menesztett Rudi García helyét a kispadon. A Rekedzpjének, CatloAncelottinak i megvolt  maga nápolyi regnálása, de Simeone és Angiissa találata kevés volt a második játékrészben megállíthatatlan spanyol rekordbajnok ellen, ám a kékek nyolcaddöntőbe jutását ez nem befolyásolta.
Mivel a Napoli ebben az évszázadban csak egyet vesztett el 17 hazai meccséből az Inter ellen, a história az ő oldalán áll. Ugyanakkor az Inter a két együttes legutóbbi 10 találkozója mindegyikén a kapuba talált, a legutónbbi 8-ból ötöt megnyert, igaz, egy kivétellel mindet Milánóban. A Benfica elleni lisszaboni thrillert követően, amelyben 0–3-ról felállva mentett pontot, az idény 17 tétmérkőzéséből egyetlenegyet vesztett el, a Sassuolo elleni bajnoki otthon, még szeptember végén. A csapat legutóbbi 11 idegenbeli találkozójából 9-et megnyert, és meccsenként 2.4 gólt szerzett, a Stadio Maradonában (és San Paolóban) elért szerény eredménysora alapján nehéz lesz fenntartani ezeket a csodálatos házon kívüli mutatókat.
Mivel Piotr Zielinski megsérült Madridban, Mazzarrinak változtatnia kell a középpályán, de a múlt heti meccsgyőztes Ejif Elmasz készenlétben áll a pótlására. Mathias Oliveira térdsérülésével csatlakozott a bevethetetlenekhez Mário Rui mellé, ezért balhátvédben a mester az ex-Inter középső védőt, Juan Jesust kénytelen szerepeltetni. A teljes értékű visszatérő klasszis center, Osimhen váltja elöl  az egyik lisszaboni gólszerzőt, Giovanni Simeonét, a nigériai center (32) fel akarja venni a versenyt az Inter világbajnokával, Lautaro Martínezzel (34) a legtöbb kapuralövést regisztráló versenyben. Európa öt topbajnokságában csak Erling Haaland, Karry Kane és Kyllian Mbappé áll jobban a kettősnél.
A Serie A gólkirályi címének idénybeli esélyese, Martínez (Osimhen a címvédő)  27 gólnál tart a 2023-as naptári évben, ennél többre a 21. században a klubban egy esztendőben csak Diego Milito (2012-ban 28) és Christian Vieri (2001-ben ugyancsak 28) volt képes. Eklül csak úhóg hemzsegnek a klasszisok, Thuram, a máét héten betaláló Arnautovic és Alexis Sánchez is rendelkezésre áll, Simone Inzaghinek két játékost a hátsó sorból kell nélkülöznie. Pavard (térdsérülés) és Bastoni (vádli) továbbra sem használható, így amesternak maradnia kell a Stefan de Vrij irányította védőhármasnál, a holland korábban szintén hosszabb iedig sérült volt, de most már teljesen terhelhető harcos, Darmian és Acerbi társaságában alkotja a hátsó triót az egyre jobb formát muató Yann Sommer előtt.

SERIE A, 14. forduló. Sport2 12:15 US Lecce–Bologna FC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 14:45 ACF Fiorentina–US Salernitana 1919 (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); AMC 15:00 (felv. Sport2 23:00) Udinese Calcio–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp Martin); Sport 17:45 Sassuolo Calcio–AS Roma (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:30 SSC Napoli–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)