A milánói óriások újra a színen • SportTV

A milánói óriások újra a színen

2023. 12. 09. 14:59    
Olvasási idő: 3 perc

A két milánói gigász egyaránt szombaton játszik – az utolsó BL-forduló következik a jövő héten ¬ – , ugyanezen okból a Lazio a harmadik, amely a játéknapon szerepel, Veronában lép fel a Bentegodi-stadionban.

Christian Piulisictól gólt és/vagy gólpasszt várnak a rossoneri tifosói (Fotó: Getty Images)

Délután elsőnek a Lazio próbálja meg fokozni a bajnoki ritmust. Házigazdája, a Verona négyhónapos nyeretlen periódusnak szeretne véget vetni a Serie A-ban, a sasok viszont három legutóbbi tértmeccsük megnyerése után négyesre akarják növelni a sorozatot.  A három sikert három különböző sorozatban érte el Sarri legénysége, amelynek kezd rendbe rázódni a védekezés is – legutóbbi négy tétmeccsén összesen egy gólt kapott, háromszor érintetlen maradt a hálója. Baroni mesternek továbbra is nélkülöznie kell Dawidowiczot (combsérülés), Isak Hient és Saponarát (izom), valamint Magnanit (láb), de mind a négyen már közel vannak a visszetéréshez. Bgonge és Djuric szerezte a csapat gólkait a legutóbbi két meccsen, most is bennül a hazai szurkolók fő bizodalma az eredményességet illetően.
A fővárosiaknál Patric és Luis Alberto szereplése kétséges, utóbbinak nagyobb az esélye a játékra,  Tomagnoli és Isaksen viszont biztos nem lehet ott a pályán.

Kora este a Milan lép fel Bergamóban az Atalanta ellen. Mind a La Deának, mind a rossonerinek égetően szüksége van a pontokra. A vörös-feketék legutóbbi nyolc mérkőzésükből mindössze kettőt tudtak megnyerni, a Frosinone elleni 3–1 enyhítette a hatalmas nyomást Pioli edzőre (is). Pulisic is feliratkozott a góllistára, első 12 Serie A-meccsén 4 gólig és két asszisztig jutott az amerikai támadó, de a két bajnoki siker közti hazai BL-vereség alkalmával nem sikerült gólhoz segítenie csapatát (1–3 a Dortmund ellen). Gasperinivel a kispadon az Atalanta 7 hazai meccséből csak egyet tudott megnyerni a Milan ellen, az viszont sokkoló volt: 2019 decemberében a fekete-kékek 5–0-ra verték töbkre a milánóiakat a lombard „minirangadón”.   Továbbra is védőihiánnyal küzd a Milan, hat hátvésjábnől Simon Kjaer van a legközelebb a  visszatéréshez, de ő sem kezdhet. Ygy továbbra is Theo Hernández játszik kényszermegoldásként a védelem közepén, Florenzi és Tomori között.  Leao már újrakezdte az edzéseket, de még mindig Chukwueze a csatártrió harmadik embere, Giroud és Pulisic mellett.

Az Atalantának eközben megvannak a maga problémái a védekezésben, hiszen Berat Djimsiti, Rafael Toloi és Jose Luis Palomino várhatóan kihagyja a hétvégi Milan látogatását. A középpályás, Marten De Roon kaphat  vendéglátók védőtriójában. A sztárcsatár, Gianluca Scamacca közelelitőizom- sérülése miatt nem léphet pályára, így a kölcsönbe kapott Charles De Ketelaere vezetheti a La Dea élvonalát nevelőegyesülete ellen. Mario Pasalic, aki a középpályás szerepéért harcol három gólt szerzett négy bajnoki során, amelyet régi klubja ellen játszott a Gewiss Stadionban – a horvát válogatott játékos 2016–2017-ben 24 alkalommal szerepelt a Milan színeiben, kölcsönben.

Az Internek ugyancsak fel van adva a lecke, hiszen egymást követő második héten kell visszaelőznie ez őt győzelemmel „túlugró” Juvét. Ehhez jó ellenfel lehet az Udinese, bár a friuliaknak is nagyon kellenének a pontok, hiiszen mindössze két egységgal van többjük, mint a már kiesé helyen veszteglő Hellasnak.  Természetesen minden a nerazzurri mellett szól., a történelem, a pillanatnyi forma, a különféle sorozatok, de hát az esélyt – hétről hétre – valóságos pontokra kell váltani.
A hazaiak védőgondjai növekedtek De Vrij és Dumfries sérülésével, így Cesar Augustónak továbbra is kémyszerhátvédet kell játszania., mivel Pavard továbbra sem bevethető. A vádlifájdalmakkal köszködő Bastoniniak vissza kell térnie a keretbe, különben ifistákar jkell lüóltetni a cserepadra Inzaghinak.  Elöl viszont prímán néz ki a csapat, a nyáron szerdődtetett Thuram 11 gólban volt közvetlen részes (5 gól, 6 assziszt), ez a lejobb újoncév-mutató a nagy Diego Milito óta, aki a tripletta idényében 13 meccsen 15 találatig jjtott. A múlt vasárnapi Verona elleni bravúr miatt Lorenzo Lucca négy bajnoki gólig jutott ebben a szezonban, így az ex-Ajax-csatár kezdhet aklistavezető ellen. Florian Thauvinnak és Isaac Successnak kisebb sérüléseket kell leküzdenie, hogy a kispadon szerepelhessen. A szlovén középhátvéd, Jaka Bijol lábtörése miatt januárig kiszállt a játékból, míg a hosszan kimaradó Gerard Deulofeu, Enzo Ebosse és Brenner továbbra is elérhetetlen. Mindeközben a középpályán Roberto Pereyra kapitány roppant fontos szerepet játszik, a szerb válogatott Lazar Szamardzsics pedig azzal a klubbal száll szembe, amelyhez az év elején csatlakozott.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 12. 9.)

VERONA–LAZIO

A Lazio a két együttes legutóbbi 23 mérkőzéséből 16-ot megnyert a Verona 6 sikerével szemben, 5 döntetlen mellett.  + Hét meccsen elszenvedett 6 meccset követően a Hellas veretlen maradt legutóbbi négy találkozóján.  + Ciro Immobile 15 bajnokin 13-szor talált be a Verona kapujába, csak a Sampdoria ellen szerzett több gólt (16) a Serie A-ban. Ugyanakkor augusztus óta nem szerzett mezőnygólt az idényben, csak 11-esből talált a kapuba.

 ATALANTA–MILAN

Legutóbbi 42 meccsükből a Milan 18-at nyert meg, az Atalanta meg 11-et, a többi döntetlenül végződött.  +  Az Atalanta összesen 124 tétmérkőzésükből 44-szer remzett a Milannal, ez több mint amennyit bármelyik más olasz klub ellen elért.  + A  két tapasztalt edző 24-szer meccselt egymással, Stefano Pioli együttese 11-szer nyert, Gian Piero Gasperinié 7-szer, hatszor ikszeltek egymással.

INTER–UDINESE

Az Inter legutóbbi 55 mérkőzésül több mint felét megnyerte (28), a másik 27-ből a friuliak 14-szer győztek, 13 végződött remire.  + Legutóbbi 11 meccsükből az Udinese csak egyetlenegyet nyert meg, tavaly szeptemberben otthon 3–1-re. + Simone Inzaghi edzőként  meccsei 78.5%-át megnyerte az Udinese ellen, 14-vől 11-szer győzött aktuális csapatával (Lazio, Inter), s csak kétszer kapott ki.

 

SERIE A, 15. forduló. Sport1 14:45 Hellas Verona–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter);  Sport1 17:45 Atalanta BC–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter);  Sport1 20:30 FC Internazionale–Udinese Calcio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter)