A Nationalelf kimászna a gödörből • SportTV

A Nationalelf kimászna a gödörből

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 16. 08:46    
Olvasási idő: 3 perc

Mivel a sorsolás két „ázsiai európai”, azaz a legkeletibb UEFA-tagok országának válogatottjai számára is hazai pályát írt elő, a kedd hétköznap dacára is négy élő mérkőzést tudtunk programba iktatni a Nemzetek Ligájából. A nap csúcscsatája természetesen a jelenlegi világbajnok és az igen mélyre került előző világbajnok összecsapása lesz a Saint-Denis Stadionban.

KAZAHSZTÁN–ANDORRA (D-liga, 1. csoport)
A csoportot 3 meccs után 9 ponttal vezető grúzok igencsak meglógtak a másik három csapattól. Gyakorlatilag annak van közülük halvány reménye az üldözésre, amelyik megszerzi első győzelmét kedden.  A kazahok legutóbbi két mérkőzésükön ikszeltek idegenben – közte Andorrában 1–1-re szeptemberben – , most a csoport leggyengébbjének várt, de két meglepetéspontot összekaparó pireneusi miniállam ellen jó eséllyel lépnek pályára a három pont otthon tartásáért.
A két együttesnek egyébként nem a mostani NL-meccs volt az első összecsapása, a 2010-es vb-re selejtező csoportban is együtt szerepeltek, akkor a kazahok idegenben  3–1-re, otthon (akkor Almatiban) 3–0-ra győztek.

 ÖRMÉNYORSZÁG–MACEDÓNIA (D-liga, 4. csoport)

Az örmények három napja önálló futball-létük legfájdalmasabb vereségét szenvedték el a Gibraltár elleni hazai 0–0-gyel. Most ugyanabban a stadionban, a jereváni Vazgen Szargszjan anvan Hanrapetakan Merzadastban (joggal pályázhat a világ leghosszabb nevű stadionja címre, bár a madagaszkáriak mindegyikét nem ismerjük…) kellene kiköszürülniük a nagy csorbát. A feladat nem kicsiny, ellenfélként ugyanis az eddig százszázalékos macedón válogatott érkezik az örmény fővárosba. A már lassan három éve Ivan Angelovszki kapitányságával szereplő együttes tavaly niusa, a spanyolok elleni 1–2-es vb-selejtező óta 10 mérkőzéses veretlen sorozatot épített (5 győzelem, 4 döntetlen). Első számú csillaga a csapatkapitány, válogatottsági gólrekorder (33 gól) Goran Pandev. A Genoa támadója 98-adszor léphet pályára a nemzeti csapatban, azaz még ebben a selejtező sorozatban behozhatja a kerek 100-zal szereplési rekorder Gocse Szedloszkit is.

FRANCIAORSZÁG–NÉMETORSZÁG (A-liga, 1. csoport)

Ismét ünnepelheti világbajnokait a Saint-Denis publikuma (Fotó: Getty Images)

A portugálok az olaszok chorzówi győzelmével, a spanyolok hétfő estui sevillai vereségükkel packázták el azt a lehetőséget, hogy már a harmadik meccs után, a negyediktől függetlenül megszerezzék az NL elődöntőjébe jutást jelentő csoportgyőzelmet. A „meccslabda” most a franciáké: ha hazai pályán legyőzik az ideiglenes (?) mélyponton lévő németeket, már behozhatatlanul megnyerik az A-liga első csoportját. Az önbizalomtól duzzadó világbajnok  minden mérkőzést figyelembe véve és csak a tétmeccseket tekintve is 14-14 meccses veretlenségi szériában van. A németek viszont fennállásuk során még sosem játszottak le három tétmérkőzést sorozatban úgy, hogy gólt sem szereztek közben. Márpedig a „kazanyi szégyen” (0–2 Dél-Korea ellen), a hazai NL-rajt (0–0 a franciákkal) és a méretes amszterdami zakó (1–2 a hollandoktól) olyan széria, amely még a vb-kudarc után pozíciójában megerősített Joachim Löw állásába is kerülhet – már ha folytatódik. (A közben felkészülési meccsen a peruiak elleni 2–1 nem több mint kicsinyke szépségtapasz.) Ráadásul a francia győzelem, a gallok csoportelsősége emellett azt is jelentené, hogy a németek közvetlenül a B-ligába kiesés közvetlen közelébe sodródnak.  Azt a szégyent pedig már aligha élné túl a győzelmek abszolút számát, a százalékos teljesítményt és a megszerzett érmek mennyiségét tekintve is örök ranglistavezető Nationalelf-kapitány…

ÍRORSZÁG–WALES (B-liga, 4. csoport)
Öt héttel ezelőtt a cardiffi csoportrajton Bale és társai a földbe döngölték a zöld sziget fiait, akik csupán a 0–4 után szerzett becsületgólnak örülhettek. Az írek azóta – három nappal ezelőtt – otthon elcsíptek egy pontot a dánok ellen, s most megpróbálnak revánsot venni a szeptemberi kudarcért. Ha sikerülne, a B-éliga legszorosabb csoportállása jöhetne létre, amelyben a három együttes egy ponton belül állna, a döntést a novemberi hatnapos etap két mérkőzésére hagyva.
A két csapat örökmérlege szinte teljes egyensúlyba került a cardiffi eredménnyel. Jelenleg 16 mérkőzésnél tartanak, 6-6 győzelemmel 4 döntetlen mellett,  az írek eggyel több gólt (18–17) szereztek eddig. A vendégek esélyeit kissé gyengíti, hogy  frontemberük, Gareth Bale ágyékhúzódás miatt lemondott a mérkőzésről és már vissza is utazott a spanyol fővárosba, hogy minél előbb felépülve a Real Madrid rendelkezésére állhasson.

 

BAJNOKOK LIGÁJA-csoportmérkőzések. Sport1 15:45 Kazahsztán–Andorra (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 18:00 Azerbajdzsán–Málta (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Franciaország–Németország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Hajdu Attila); Sport2 20:30 Írország–Wales (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba), Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel, kommentátor: Gyulai Miklós és Haraszti Ádám)

Kapcsolódó

AZ NL 12. VERSENYNAPJÁNAK PROGRAMJA

16:00   Kazahsztán–Andorra, D-liga, 1. csoport (Sport1 15:45)
18:00   Örményország–Macedónia, D-liga, 4. csoport (Sport1 18:00)
20:45   Franciország–Németország, A-liga, 1. csoport (Sport2 20:30)
20:45   Ukrajna–Csehország, B-liga, 1. csoport
20:45   Írország–Wales, B-liga, 4. csoport (Sport2 20:30)
20:45   Norvégia–Bulgária, C-liga, 4. csoport
20:45   Szlovénia–Ciprus, C-liga, 4. csoport
20:45   Lettország–Grúzia, D-liga, 1. csoport
20:45   Gibraltár–Liechtenstein, D-liga, 4. csoport