Téli Bundesliga-transzferkeringő Szalaival és társaival • SportTV

Téli Bundesliga-transzferkeringő Szalaival és társaival

2019. 01. 07. 17:14    
Olvasási idő: 3 perc

Lenne logika Szalai Ádám Stuttgartba igazolásában, ahogyan abban is, hogy Sallai Rolandnak a tavasszal még egy riválissal kelljen megküzdenie a csapatba kerülésért.

Az edzőtáborok már javában zajlanak, de január első hetei elsősorban az átigazolásokról és a pletykákról szólnak, így ebben a posztban ezekből szemezgetnénk. Christian Pulisic és a Chelsea jóvoltából igazi átigazolási bombával kezdődött a 2019-es év, de a Bundesliga többi együttese sem tétlenkedik, így Szalai Ádám, illetve Sallai Roland is reflektorfénybe került.

Isztambul vagy Stuttgart: hol köt ki Szalai Ádám?

Az utóbbi napokban igencsak megélénkült az érdeklődés Szalai Ádám iránt, előbb a Galatasaray, majd a VfB Stuttgart is bejelentkezett. Egyik sem újkeletű, a törökök már három éve is próbálkoztak, míg a „svábok” utánpótáláscsapatainál korábban három évet töltött el a magyar támadó. A bajnokságban csak az ötödik helyen szerénykedő (bár a Besiktas vagy a Fenerbahce csapatához képest kvázi szárnyaló) Galatasaray nem igazán elégedett a korábbi leverkuseni és hoffenheimi támadó, Eren Derdiyok hét bajnoki góljával. A helyzet olyannyira súlyos, hogy megbízható források szerint Derdiyok (és a beteget jelentő, majd az Instagramra tengerpartos képeket posztolgató védő, Serdar Aziz is) akár már a télen távozhat, ugyanakkor a törökök állítólag már a szintén jelentős nemzetközi rutinnal bíró Fernando Llorentével is megegyeztek. Így talán Szalai klubváltása inkább Németországon belül képzelhető el, főleg, miután Michael Reschke sportigazgató kifejezetten szívesen látná a 31 éves magyar támadót, aki így alig 125 km-re költözne csak el. Talán nem kell különösebben magyarázni, hogy a 12 gól  és a 16.18 XG mutatókkal is tökutolsó Stuttgartnak miért van szüksége támadókra, hiszen a házi gólkirály Mario Gomez (5 gól) egy 600 perces gólcsendet tört meg a Hertha elleni duplájával. A gyatra támadójátékot egyelőre Alexander Esswein, akit csak „Essiás”-ként üdvözöltek nevük elhallgatását kérő stuttgarti drukkerek, leigazolása hívatott fellendíteni, de szó van még két gladbachi kiszemeltről: a szélső Patrick Herrmannt nem engedik, míg a még mindig csak 26 éves, a 2013-14-es nürnbergi 17 gólos szezonjából élő, roppant sérülékeny Josip Drmic inkább amolyan ügynöki fogásnak tűnik (Drmic ügynöke a legendás Volker Struth-féle SporsTotal, amelyik történetesen a fél Stuttgartot is képviseli).

Miért távozhat Szalai?

Szalai Hoffenheimnél betöltött szerepéről érdemes még picit beszélni, hiszen a fantasztikus idénykezdés után joggal reménykedhetett az idén nyáron lejáró szerződésének meghosszabbításában. Bár 912 lejátszott bajnoki perccel 4.21 várható góllal (4 gól mellett) és 3.11 lövéssel (90 percre vetítve) eddigi legsikeresebb hoffenheimi idényén van túl, október vége óta eredménytelen, pedig még majd’ négyszáz BL-, illetve Német Kupa-percet is maga mögött tudhat. A BL-ből kiesett TSG amúgy is szűkíti a keretét, és az ősz végére a rendkívül aktív (4.77 kapura lövés kilencven percenként) és kicsit kombinatívabb, gyorsabb Ishak Belfodil többször kapott lehetőséget a magyar csatár helyett. Ha ehhez hozzávesszük a szintén négygólos, de a mezőnymunkában, letámadásban és dinamikában kiemelkedő brazil Joelinton ugrásszerű fejlődését, akkor érthetőbb, miért teremhet kevés babér a nyáron ingyen elvihető Szalai számára. Így jogos, hogy a TSG megragadja az utolsó esélyt, és 1-2 millió eurót megpróbál érte bezsebelni. A nagy vesztes sajnos a hoffenheimi közönség, amely december végén több mint hétezer drukker megkérdezése után Szalait 59%-os szavazataránnyal választotta az elmúlt évtized legjobb TSG-futballistájának bizonyos Roberto Firmino előtt!

Ki az elmúlt tíz év legjobb Hoffenheim-játékosa? – tette fel a kérdést a Heidelberg 24

Mit jelenthet Grifo kölcsönvétele Sallai Roland számára?

A másik jelentősebb hoffenheimi távozó a korábbi freiburgi sikerei színterére visszatérő Vincenzo Grifo, akit fél évre adtak kölcsön, hatszázezer euró ellenében. A köztudottan nem igazán kiemelkedő anyagi háttérrel rendelkező fekete-erdei együttes nem nagyon szokott jelentős pénzeket elkölteni, így Grifo féléves kölcsövétele mindenképp érdekes. De előbb nézzük, hogyan jutottunk el idáig:

A BL-kiesés miatt a sinsheimi klub tavaszi szezonja vélhetően kevésbe lesz sűrű, így Nagelsmann rotációja is ritkábban jön majd elő – egy Kicker-számítás szerint egy évvel ezelőtt 4.73-szor változtatott átlagosan a kezdőn, míg a tavaszi szakaszban csak 2.19-szer. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az idei őszi rotálás során átlagosan csak 3.6 volt az új arcok száma a kezdőben, továbbá, hogy Dennis Geiger, Lukas Rupp és Stefan Posch felépült akkor érthető a keretszűkítés. Ennek esett áldozatául a Hannover védelmét kölcsönben erősítendő, a hoffenheimi középső védő ranglista hetedik helyére (Bicakcic, Posch, Adams, Hübner, Vogt, Hoogma, szükség esetém Nordtveit) visszaeső Kevin Akpoguma, illetve az augsburgi kapusgondokat orvosolandó és játéklehetőséget kereső, remekül passzoló Gregor Kobel kapus is. A több poszton bevethető Steven Zuber iránt a Leeds United érdeklődik.

De térjünk vissza a 25 éves Grifóra, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a Freiburg feljutásában a 2015-16-os idényben, amikor is 31 második ligás meccsen 14 góllal és 15 gólpasszal járult hozzá az RB Lipcse megelőzéséhez! A Karlsruhében nevelkedett, egykoron még autószerelőként is dolgozó olasz srác (Roberto Mancini az ősszel az USA elleni barátságos meccsen 45 perc erejéig be is dobta), a következő szezonban megfejelte ezt a teljesítményét 11 élvonalbeli gólpasszal, ám azóta sem a Gladbachnál, sem a Hoffenheimnél nem tudott maradandót alkotni.

Grifo kölcsönvétele nem a legkedvezőbb hír a hónapok óta ágyéksérüléssel küszködő Sallai Roland számára. A Bundesligába berobbanó magyar szélső a hírek szerint nem is utazott el a Freiburg edzőtáborába, így szinte kizárt, hogy a 18. fordulóban pályára lép.  Magyar szempontból azonban pozitívum, hogy a hírek szerint nincs vételi opció a szerződésben, és Grifo minden bizonnyal a nyáron visszatér a Hoffenheimhez. A vezetőedző, az egyébként a német futball legautentikusabb figurájának tartott Christian Streich továbbra is nagyon bízik Sallaiban. Talán még az is lehet, hogy a remek szezont futó Gian-Luca Waldschmidttel, Nils Petersen mögött, összeáll a Sallai, Grifo páros, ami a szeptemberi bejegyzésünk ismeretében mindenképp izgalmas lenne!