Az idény első „magyar rangadója” • SportTV

Az idény első „magyar rangadója”

2020. 09. 20. 11:59    
Olvasási idő: 2 perc

Három Bundesliga-klub összesen négy magyar válogatott játékost foglalkoztat. Egymás elleni meccseiket is méltán titulálhatjuk „magyar rangadónak”. Az első ilyenre a sorsolás jóvoltából már az első fordulóban sor kerül.

Gulácsival a kapuban kezdi ebben az évben is a Lipcse a Bundesliga-idényt (Fotó:

RB LEIPZIG–MAINZ

Hogy igazából magyar rangadó lesz-e a lipcsei mérkőzés, az leginkább Achim Beierlorzertől függ. A Mainz mestere a múlt heti kupafordulóban egy óra elteltével küldte a pályára Szalai Ádámot, aki bő negyedóra múltán vezető góllal hálálta meg a bizalmat. Ennek ellenére az előzetes összeállítás szerint ismét Mateta lesz a csúcsék, válogatott centerünk a cserék közt kezd a lelátón, vagy a kispadon. (Ez attól függ, lesznek-e nézők, s ez nagyjából az utolsó „pillanatokban”, a meccs napján derül ki.) Nagelsmann mester, a lipcseiek trénere mindkét magyar válogatottnak bizalmat szavaz, természetesen Gulácsi áll a kapuban, a háromvédős hátvédsorban pedig helyet kap ezúttal, március óta először kezdőként bajnokin Willi Orbán is.
A két együttes legutóbbi lipcsei meccse fájó emlék a vendégeknek: tavaly november 2-án a Leipzih 8–0-ra valósággal tönkreverte vendégét. Szalai is személyes részese volt a klubtörténeti „zakónak”: a 39. percben, 0–4 nél állt be csereként, persze ezzel nemigen tudott változtatni csaopata sanyarú helyzetén. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a mainzi visszavágó május 14-én, mát a vírusszünet után is 5–0-s lipcsei győzelemmel zárult, az előző idény 0–13-ja után van mitől tartania a mainózi együttesnek a Red Bull Arenában…

WOLFSBURG–LEVERKUSEN  

Charles Aranguiz (Leverkusen, balról)  és Maximilian Arnold küzd a labdáért a tavalyi wolfsburgi mérkőzésen. amelyet a vendég Bayer 2-0-ra nyert meg  (Fotó: Getty Images)

A Wolfsburg legutóbbi hat mérkőzését – felkészülési, kupa, El-selejtező – egyaránt megnyerte. Az albániai győztes El-selejtező (4–0) után Glasner edző néhány helyen változtat sikeres együttesén. A cseresorból Paulo Otavio, Joao Victor, Gerhardt és az exválogatott Ginczek is bekerülhet a kezdőbe.
A Leverkusennek csak egy tétmeccse volt, hiszen a nemzetközi kupában csak október közepén kezd, hiszen alanyi jogon BL-főtáblás. A kupameccset igen könnyedén nyerte meg, már a 12. percben 3–0-s vezetést szerzett a negyedosztályú Norderstedt ellen, amely pályaválasztási jogát feladva a BayArenában játszotta le a mérkőzést. Aztán a 6–0-s első félidő után a Bayer behúzta a féket, „csak” 7–0 lett a vége. A „kicsik” ellen háromcsatáros rendszerben játszatta együttesét Peter Bosz, kérdés, visszatér-e a bajnokin idegenben a gyakran használt 4-2-3-1-re. Ha nem, három poszton kérdéses a kezdő: Wendell, Alário és Amiri kerülhet a csapatba Sinkgraven, Schick és Demirbay helyére.

BUNDESLIGA, 2. forduló. Sport2 15:30 RasenBall Leipzig–1. FSV Mainz 05 (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 18:00  VfL Wolfsburg–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Faragó Richard)