Lépés a söprés vagy az egyenlítés felé • SportTV

Lépés a söprés vagy az egyenlítés felé

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 17. 10:39    
Olvasási idő: < 1 perc

A Gagarin-kupa-döntő első két mérkőzését egyaránt megnyerte a CSZKA Moszkva hazai pályán a keleti bajnok Avangard Omszk ellen. A harmadik találkozóra Szibériába utaztak a felek, ahol vagy az egykori szovjet-orosz rekordbajnok növeli hatalmasra az előnyét, vagy a helyi együttes csökkenti egygyőzelemnyire a hátrányát.

Ilja Szorokin bravűrjaira Omszkban is szüksége lesz az eklső Gagarin-kupa-győzelmére törő CSZKA-nak (Fotó: Getty Images)

Az Avangard a rájátszában 7 hazai meccséből az első hatot győztesen zárta, csak hetedikre botlott meg a főcsoportdöntőben a Szalavat Julajev ellen, amikor   2–2 után hosszabbításban az ufai csapatnak sikerült beütnie a győztes lt. (Más kérdés, hogy aztán idegenben az omszkiak lezárták a párharcot egy ugyancsak hosszabbításos, egyetlen gólos találkozón.)
Ami a CSZKA idegenbeli rájátszásmérlegét illeti, a főcsoportnegyeddöntőben kétszer is 3–1-re nyert a Vityaz ellen Podolszkban, így sikerült söpréssel továbblépnie. A konferencia-elődöntőben ugyancsak mindkettőt megnyerte a városi rivális Dinamo ellen (4–0, 2–1). A döntőben aztán mindhárom alkalommal kikapott Szentpétervárom az SZKA-tól (1–2 hosszabításban, 1–3, 2–3), ám mivel hazai pályán nem botlott, a pályaelőny segítségével elérte a finálét.
A döntő eddigi két mérkőzése egyaránt meggyőző, háromgólos CSZKA-sikerrel zárult, az első, 5–2-s találkozó után a másodikban Ilja Szorokin shutouttal zárt, az olimpiai bajnok kapus 27 védést mutatott be. Az első két harmadban az Avangard még tartottta magát, 53:10-nél aztán Okulov, 58:22-nél már az üres kapuba ez első meccs triplázója, Grigorenko, végül a még mindig üres kapuba 69:09-nél Andronov is betalált, így lett a nagyon szoros meccsből látszólag sima 3–0.
Tulajdonképpen ez a mérkőzés jelent némi kapaszkodót az omszkiaknak. Ha egyszer 11 ezer moszkvai szurkoló előtt idegenben a véghajráig meccsben tudtak maradni az exkatonacsapattal, vajon miért ne tudnák otthon legyőzni, ha már a playoffban három ellenféltől csupán egyetlen vereséget szenvedtek az Omszk Arénában…

Sport2 18:30 Avangard Omszk–HK CSZKA Moszkva  Gagarin-kupa-döntő, 3. mérkőzés  (kommentátor: Engyel István)