Újabb sokszoros kupagyőztesek a pályán • SportTV

Újabb sokszoros kupagyőztesek a pályán

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 13. 10:18    
Olvasási idő: 2 perc

A vasárnapi három Olasz Kupa-nyolcaddöntőből kettő kerül a képernyőre. Az azokon pályára lépő négy együttes közül három összesen 16 korábbi kupagyőzelemmel büszkélkedhet, csupán a Sassuolo nem szerezte még meg korábban a 72. alkalommal kiírt serleget.

Az októberi bajnokihoz hasonló mozgalmas jelenetekben most sem lesz hiány a torinói Olimpiai Stadionban (Fotó: Getty Images)

TORINO–FIORENTINA

A „Toro” 1936 és 1993 között 13 kupafinálé részese volt, ebből 5-ször győztesen került ki a küzdelemből. Ennél jobb a mostani vendég Fiorentina döntős győzelem-vereség mutatója: 1941 ás 2014 között 10 szereplés-6 győzelem. Igaz, a legutóbbi sikert 19 esztendeje érte el a firenzei alakulat.
A Serie A-ban félidőnél egymás táblázatszomszédja a két egylet, a torinóiak 9.-ek 27 ponttal, egy hellyel és egy ponttal megelőzve a firenzeieket. Utóbbiak kiemeltként most kapcsolódnak be a kupaküzdelmekbe, a Torino is csupán egyszer játszott: 2–0-ra legyőzte hazai pályán a harmadosztályú Südtirolt.
A két csapat közös múltja gazdag, 142 tétmérkőzést vívtak eddig egymással qz 1931-es első bajnokijuk óta, ebből azonban csupán egyetlenegyszer játszottak a Coppa Italia keretében. 2008 decemberében, ugyancsak a nyolcaddöntőben Firenzében 1–0-r nyert a Torino, Rolando Bianchi egyetlen találatával. A most folyó bajnokságban október 27-én mérkőztek meg, viszonylag korán kialakult az 1–1-es végeredmény: Marco Benassi 2. perces vezető találatát a 13. percben követte az egyenlítő találat, a kapus Alban Lafont öngólja.

NAPOLI–SASSUOLO

Az Olasz Kupa örök ranglistáján a Napoli, hármas holtversenyben a Torinóval és a Milannal ötödik. A legutóbbi két győzelme erre az évtizedre esik (2012, 2014), s mivel azóta csak a Juve nyerte el a trófeát, tulajdonképpen a nápolyi klub a zebrák előtti utolsó  kupagyőztes. Ellenfele csak néhány éve számít tényezőnek az olasz futballban, legjobb kupaszereplésének beállítása a mostani, 2015, 2017 és 2018 után negyedszer szerepel a nyolcaddöntőben. A bajnokságban a Napoli második (tetemes, 9 pontos hátránnyal a Juve mögött), 9 hellyel előzi meg a Sassuolót, amelynél 19 ponttal gyűjtött többet. Legutóbb október 7-én játszottak egymással, ugyancsak a San Paolóban, a hazaiak Unasz és Insigne góljával 2–0-ra nyertek. Ez volt a 11. tétmérkőzésük (valamennyi élvonalbeli bajnoki), ezekből a zöld-fehérek egyetlenegyet nyertek meg, Nápolyban  a hat mérkőzésen 4 hazai siker mellett 2 döntetlen született. Ez lesz tehát első kupameccsük, ebben a kiírásban a nápolyiak most kezdenek, a Sassuolo a selejtező 3. fordulójában a Ternanát 5–1-re, a 4.-ben a Cataniát 2–1-re győzte le, egyaránt hazai pályán.
Az égszínkékek a továbbjutás torony magas esélyesei, a vendégsiker a Coppa Italia idei kiírásának legnagyobb meglepetését jelentené.
(A nap harmadik mérkőzésén a 7-szeres kupagyőztes Inter fogadja a másodosztályú Beneventót.)

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő.  Sport2 14:45 Torino FC–ACF Fiorentina  (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 20:45 SSC Napoli–US Sassuolo Calcio (kommentátor: Méhes Gábor)