Dárdai 3 nagy "bayernes" pillanata • SportTV

Dárdai 3 nagy „bayernes” pillanata

2019. 02. 23. 14:37    
Olvasási idő: 2 perc

Dárdai Pál hajdan majdnem a Bayern München játékosa lett, aztán Berlinben maradt, és játékosként, majd edzőként is borsot tört a bajorok orra alá.

Dárdai Pál és a Bayern München története a Bundesligában többször is keresztezte egymást, sőt, (eddig) egyszer majdnem össze is fonódott. A magyar vezetőedző csapata és a címvédő szombaton a 23. fordulóban ismét találkozik, ezúttal a müncheni Allianz Arenában. Ennek alkalmából előszedtük a szerintünk három legfontosabb pillanatot, amikor Dárdai és a Bayern kapcsolatba került egymással.

1999

Dárdai Pál 1997 óta játszott a Herthában, és egyre jobb teljesítménye a nagyobb csapatok figyelmét is felkeltette. De arra azért nem mertünk gondolni, hogy az egykori kiváló kapus, Fazekas Árpád után ő legyen a Bayern München következő magyar játékosa. Pedig nem sokon múlt, 1999-ben Uli Hoeness, a bajorok akkori menedzsere, illetve Ottmar Hitzfeld, a gárda vezetőedzője külön-külön is megkereste, hogy ugyan már, legyen a rekordbajnok futballistája. Megvolt a szerződése, csak alá kellett volna írnia, végül azonban nemet mondott. Felírta ugyanis egy papírra a pluszokat a Bayernnel és a Herthával kapcsolatban, és a pozitív lehetőségek száma a berliniek felé billentette a mérleg nyelvét. „Nem bántam meg, már csak azért sem, mert soha nem szoktam visszafelé nézni” – jelentette ki később.

2001. december 2.

A magyar középpályás nem a legnagyobb gólvágók egyike volt, 286 Bundesliga-mérkőzésén 17 találatig jutott – egyet viszont a Bayernnek lőtt ezek közül. A 2001-2002-es idényben, még a téli szünet előtt találkozott a két csapat Berlinben, és a Hertha a Tretschok passzából eredményes Dárdai révén nyert 2-1-re. (Tretschok egyébként nagyot ment akkor, az első berlini gólt ő készítette elő.) A mai Bayern-Herthához kapcsolódó további érdekesség, hogy a bajorok – egyébként vezető – gólját Niko Kovac jegyezte, aki ezúttal történetesen a müncheniek padján ül majd.

2018. szeptember 28.

Edzői pályafutása egyik legnagyobb sikerét könyvelhette el Dárdai, ráadásul ő volt az első, aki csapást tudott mérni Niko Kovacra, már mint Bayern-edző. A 2-0-s végeredmény már az első félidőben kialakult, a Kalou által kiharcolt tizenegyest Ibisevic váltotta gólra, Duda pedig egy visszagurított labdát lőtt a léc alá. Mindkét gólnál Boateng felelőssége legalábbis felvethető.

A Sport2-n 15:15-től élőben közvetítjük a Bayern München-Hertha BSC bajnokit.