Kupahistória: a Real a jobb elődöntős • SportTV

Kupahistória: a Real a jobb elődöntős

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 27. 12:29    
Olvasási idő: < 1 perc

Noha az örökmérlege a Barcának jobb a Copa del Reyben, ám csak a elődöntőket tekintve a Real Madrid van előnyben a kupa-Clásicókon. A hátrányos helyzetből induló katalánok csupán tovább szépítenének egy bravúros Bernabéu-beli továbbjutással...

A jelen és a múlt(?). Lucas Vázquez szerzett vezetést az első találkozón küzd meg Lionel Messivel, aki 26 gólt szerzett már a Real ellen, de ebben nincs egyetlen Copa del Rey-találat sem... (Fotó: Getty Images)

A tágabb értelemben vett Clásicók története éppen a kupában kezdődött. 1902. május 13-án, az FC Madrid (a Real első elnevezése) második hivatalos mérkőzése a mai értelemben vett tétmérkőzés volt: a madridi Hipódromóban a Copa del S.M. Alfonso XIII, azaz az első kupasorozat keretében fogadta az FC Barcelonát. (A sorozatban összesen négy csapat indult, az első meccs rögtön elődöntő volt.) A mérkőzést a vendégcsapat nyerte meg 3:1-re, a Realból Jhonson, a Barcából Steinberg (kétszer) és a klubalapító Joan Gamper talált be a kapuba. (Megjegyzendő: egyes források ezt a találkozók a „barátságos” mérkőzések kategóriájába sorolják, nem fogadva el kupatalálkozónak.)  A következő elődöntőjük 1906-ban négymeccsesre(!) sikeredett, az alappárharcban mindkét csapat nyert otthon, aztán   Madridban, a Real akkori pályáján, az O’Donnellben következett egy 6:6-os(!), majd egy 4:2-es rájátszásmérkőzés.  27 esztendőt kellett várni egy újabb elődöntőre – közben 1936-ban a döntőben is találkoztak, a Real 2:1-re nyert – , ekkor a barcelonai 1:3 után a királyi gárda otthon 11:1-re nyert, ez azóta is legnagyobb különbségű sikere a Clásicókon.  1954 hozta meg a második Barca-sikert, a madridi 1:1 után otthon 3:1-re győztek a katalánok.  Ezután következett a leghosszabb „elődöntős szünet”, legközelebb 39 évre rá, 1993-ban meccseltek a fináléért, a madridi 1–1 után  a katalán fővárosban 2–1-re nyert a Real, a győztes gólt Zamorano szerezte a 82. percben. Éppen húsz évre rá csaptak össze legutóbb elődöntőben, ugyancsak 1–1-es madridi előzmény után a Camp Nouban 3–1-re diadalmaskodott a Real, Cristiano kétszer talált a házigazdák kapujába.
Az elődöntőkben tehát inkább a Realnak áll tehát a zászló, de mint tudjuk, a kupavisszavágót a JELENBEN játsszák – minden lehetséges. A Clásicókra persze minden sorozatban és azok minden fázisában igaz ez a megállapítás.

COPA DEL REY, elődöntő, visszavágó. Sport1 20:15 Real Madrid CF–FC Barcelona (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Hegyi Iván, Puhl Sándor és Vincze Ottó)