A mieink a házigazdával kezdenek • SportTV

A mieink a házigazdával kezdenek

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 06. 03:28    
Olvasási idő: 3 perc

Visszaköltözött korábbi városába a darts csapat-vb (hivatalos nevén: a World
 Cup of Darts), a négy évig otthont adó frankfurti Jégcsarnok után most ismét Hamburgban, a Barclaycard Arenában ad egymásnak randevút a világ 32 kétfős válogatottja. Az elért eredmények alapján Magyarország ismét meghívót kapott, Székely Pál és Végső János alkotta kettősünk a rendező Németország ellen kezdi (s reméljük, nem fejezi be rögtön...) az eseményt.

Noha ez már a 9. ilyen rendezvény lesz, eddig csupán két ország szerzett  győzelmet: a sportág két nagyhatalma, Anglia és Hollandia, amelyek 4-4 alkalommal bizonyultak a legjobbnak.
A címvédő a világelső Michael van Gerwen és először nem Van Barneveld, hanem helyette Jermaine Wattimena alkotta holland együttes, amely csak a negyedik kiemelt. (A kiemeléseket ugyanis a PDC világranglista helyezésszámainak összeadásával alakítják ki, így lett a címvédő csupán negyedik.) A németalföldiek  a Cristo Reyes, Toni Alcinas duóval felálló spanyolokkal mérkőznek meg az első körben. MVG szokáos önbizalmával bizonyos a címvédésben. „Jermaine-t illetően úgy gondolom, megérdemelte Raymond helyét. Szeretek rekordokat tartani, ez különleges csúcs lenne. Mintha Hollandia elárasztaná Angliát” – tréfálkozott a világelső, aki korábban Barneyval háromszor is megnyerte a vb-t.  (Az „egyéni csúcstartó” éppen Van Barneveld, ő a hollandok mind a négy győzelmekor csapattag volt és Taylor, aki meg mind a négy angolé. MVG tehát egy újabb sikerrel a két korszakos zsenit érné utol.)
Az első forduló kétnapos, 8-8 meccset rendeznek egy programban. Mindkét napra négy-négy kiemelt mérkőzését tették. Az elsőnek rangsorolt együttes Anglia, amelynek csapatát Rob Cross és Michael Smith alkotja. „Nem vártam, hogy képviselhetem az országomat, pályafutásom egyik legbüszkébb pillanata lesz. A jövőben is büszkén fogok visszaemlékezni erre, hiszen mindenkinek minden sportágban az a vágya, hogy az országát képviselhesse. Tavaly mindent megtettem, hogy ezt elérhessem” – nyilatkozta Smith. „Azt hiszem, jó esélyünk van egy sikeres szereplésre. Robnak remek Premier League-szezonja volt, nekem sem mindig ment rosszuk, a párosunk ígéretes lehet.”
A második kiemelt Skóciát a PL-szezont kihagyó, de most visszatérő Gary Anderson és Peter Wright képviseli, ők 2015-ben és tavaly is kettesben döntőbe jutottak, és „testvériesen” az angoloktól és a hollandoktól egyszer-egyszer kaptak ki. A harmadikként rangsorolt walesiek (Gerwyn Price, Jonny Clayton) Szingapúrral veszik fel a versenyt, a két Lim testvér, Paul és Harith tavalyelőtt hatalmas meglepetésre Skóciát ütötte ki a versenyből az első körben.
Simon Whitlock és Kyle Anderson sorozatban negyedszer lépnek pódiumra Ausztráliát képviselve. Whitlock  mondandója: „Minden verseny nagyon fontos, de ez nagyon különleges számomra” – mondta a korábbi háromszoros elődöntős. „A 2012-es vereség Paullal a döntőben (akkor Nicholsonnal indult – a szerk.)  a legfájdalmasabb emlékek egyike, de most javíthatunk Kyle-lal. Készen állunk egy nagy menetelésre, akár meg is nyerhetjük a versenyt.” Az északír párosnak, Daryl Gurneynek és Brendan Dolannak Dél-Afrika együttesét kellene legyűrnie. A belga Kim Huybrechtsnek és Dimitri Van den Berghnek ugyanúgy Hongkong lesz az ellenfele, mit tavaly. Egy éve Ausztria kiemeltként blamálta magát azzal, hogy kikapott Japántól – most ugyanabban az összetételben (Mensur Suljovic, Zoran Lehrbacher) javítanának Oroszország ellen. Tavalyi legyőzőjük a negyeddöntőig menetelt, most egy újonc, Gibraltár ellen kezdi meg a sorozatot. Kyan, amely az Egyesült Államok ellen rajtol, harmadszor indul, harmadszor más és más lesz a fix csapattag Liu Jüan-csün partnere.

Szléely „Penge” Pál tudására nagy szükség lesz Hamburgban… (Fotó: facebook.com/ szekelyblade)

A mieink a 2010-es rajton nem voltak ott (azt a versenyt még Angliában rendezték), de az egyéves szünet után 2012-ben újrainduló szérián sorozatban hetedszer is ott lehetnek a mezőnyben. Eddig két alkalommal sikerült túlélni az első fordulót, 2015-ben Svédország 5–2-es legyőzés után Skóciától 2–0-s vereség, egy évre rá a Thaiföld elleni 5–3-t követően Belgium ellen 0–2 következett. (Az első körben 5 legig tartó páros meccs, a másodikban két egyéni után, ha szükséges, egy páros meccs következik. Ugyanez a metódus az elődöntőben, a fináléban a korábbi tenisz Davis-kupához hasonló a rendszer – két egyéni után egy páros, majd a másik két egyéni váltott ellenféllel.) Idén a Székely, Végső duónak kemény ellenfél jutott, a házigazdáké. Jobbik játékosuk Max Hopp 26.  Világranglistán, az egyik Gary Anderson-helyettesként még a PL-ben is lehetőséget kapott a berlini fordulóban. A csapat másik tagja Martin Schindler az 52. Ugyanakkor Székely „Penge” Pali a 272., Végső János pedig egy „alacsonyabb rangú” listán a PDC-kártyáért folyó küzdelemben csupán a 144. Ezek a számok kijelölik az esélyeket is, de az elmúlt években több alkalommal is láttuk a papírormát a feóje tetejére állni. Hátha most éppen a mieink meccsén történik ez meg…

Kapcsolódó

Az első forduló mérkőzései

GIBRALTÁR (Dyson Pariody, Anthony Lopes)–JAPÁN (Aszada Szejgo, Muramacu Haroki)
ÉSZAK-ÍRORSZÁG (6. kiemelt; Daryl Gurney, Brendan Dolan)–DÉL-AFRIKA (Devon Petersen, Devon Bouwers)
ÚJ-ZÉLAND (Cody Harris Haupai Puha)–LITVÁNIA (Darius Labanauskas, Mindaugas Barauskas)
BELGIUM (7.; Kim Huybrechts, Dimitri Van den Bergh)–HONGKONG (Royder Lam, Kai Fan Leung)
BRAZÍLIA (Diogo Potela, Artur Valle)–SVÉDORSZÁG (Dennis Nilsson, Magnus Caris)
WALES (3.; Gerwyn Price, Jonny Clayton)–SZINGAPÚR (Paul Lim, Harith Lim)
MAGYARORSZÁG (Székely Pál, Végső János)–NÉMETORSZÁG (Max Hopp, Martin Schindler)
SKÓCIA (2.; Gary Anderson, Peter Wright)–DÁNIA (Per Laursen, Niels Heinsee)

DARTS  CSAPAT-VB, Hamburg. Sport2 19:00 1, nap, az első forduló mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)