A világbajnok csúcserőpróbája • SportTV

A világbajnok csúcserőpróbája

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 08. 09:48    
Olvasási idő: 3 perc

Az NL négyes döntője jócskán „besűrítette” az Eb-selejtezősorozatot is, a máskor hat napra szétosztott meccsáradatot most összesen négy nap alatt játsszák le. Így szombatra nem kevesebb mint 13 találkozó került, ezekből 4+1-et közvetítünk (a „+1” a mieink azeri fellépése, felvételről). S persze a szokásos összefoglaló sem marad ki a műsorból.

Didier Deschamps mintha nem tűnne túl magabiztosnak a konyai ütközet előtt (Fotó: Getty Images)

HORVÁTORSZÁG–WALES  (E-csoport)

A horvátok csak győzelemmel tehetnének jóvá valamit a „budapesti blama” után. Ez esetben tovább bonyolódna az amúgy sem egyszerű helyzet a mieink csoportjában. Zlatan Dalics csapata már többször is megmutatta, mind mérkőzésen belül, mind több mérkőzést figyelembe véve hajlamos a kiegyensúlyozatlanságra, de képes egy-egy rosszabb teljesítmény után javítani. A vb-n több esetben is hátrányban jött vissza, az NL-csoportban egy hónappal a borzalmas elchei 0–6 után otthon meg tudta verni a spanyolokat. Ha a papírformának megfelelően Eszéken le tudja győzni az előző Eb-n elődöntős, ezt a szériát győzelemmel indító Walest, minden csapatnak lenne legalább egy veresége a csoportunkban! Ez az eredményalakulás meg is felelne a „történelmi trendnek”, déli szomszédaink eddig 4-ből háromszor legyőzték a briteket, oda-vissza a 2014-es vb-selejtezőkön és egyszer, még 2010-ben 2–0-ra felkészülései meccsen. Méghozzá Eszéken, talán ez is motiválhatta a házigazdák helyszínválasztását. Magyar szempontból a legjobb talán a döntetlen lenne, ez esetnem mindkét rivális pontokat vesztene. Persze, nekünk meg el kellene hozni mindhármat Bakuból! (Az azeri–magyar meccset éjféltől, felvételről láthatják a Sport1-en!)

FINNORSZÁG–BOSZNIA-HERCEGOVINA (J-csoport)

Mindkét csapat megnyerte NL-csoportját az ősszel, azaz kevésbé sikeres selejtezősorozat esetén a „pótvizsgán” még javíthatnak, ha szükséges. Markku Kanerva együttese egy itáliai vereséggel kezdte a mostani selejtezőket, ám után javított az Örményország elleni idegenbeli 2–0-val. A bosnyákok kétszer otthon játszottak. Előbb legyűrték otthon az örményeket, majd döntetlenre rontották a görögök elleni meccsüket, pedig már 2–0-ra vezettek az első negyedóra után. (Igaz, Pjanicot kiállították még 2–1-es állásnál a 65. percben.) Így egyik csapat sem hibátlan, történetük első egymás elleni összecsapásán a győztes versenyben maradhat az olaszokkal (és a görögökkel?)   a továbbjutó két hely valamelyikéért a J-csoportban.

TÖRÖKORSZÁG–FRANCIAORSZÁG (H-csoport)

Az ezúttal nem valamelyik ismert isztambuli stadionban, hanem Konyában sorra kerülő mérkőzésen valamelyik együttes (vagy mindkettő) elveszti százszázalékos rekordját. Eddig  a világbajnokok Moldovának és Izlandnak egyaránt 4 gólt rúgtak, előbbiektől idegenben kaptak egyet, utóbbiak ellen nem kaptak egyet sem. A törökök mindkét mérkőzésüket shutouttal zárták (2–0 Albániában, 4–0 Moldova ellen otthon) és mindkét csapat  nyert azóta egy, illetve két felkészülési meccset otthon. Kijelenthető tehát: kiváló formában vágnak neki a futballhistória ötödik egymás elleni mérkőzésének, amely egyben második tétmeccsük is lesz. Az eddigi egyetlent a Konföderációs Kupán vívták még  2003-ban, azon 3–2-es francia siker született. A másik három barátságoson szintén a kékek győztek, 1996-ban Párizsban ls 2000-ben Isztambulban egyformán 4–0-ra, 2009-ben Lyonban 1–0-ra. Azaz török válogatott török földön még sosem lőtt gólt a franciáknak, és a félholdas csapat egyszer sem kerülte el a vereséget mostani vendégei ellen. A már második szövetségi kapitányi periódusát töltő Senol Günes – ne feledjük, ő ült a kispadon a török futball történelmi csúcsát jelentő vb-bronz idején 2002-ben is! – vezetésével a hazaiak most mindkét történelmi sorozatot szeretnék megtörni.

GÖRÖGORSZÁG–OLASZORSZÁG (J-csoport)

Az olaszok Roberto Mancinivel két győztes mérkőzéssel kezdték a selejtezőket, de a finnek és főként a liechtensteiniek elleni két siker kötelezően beírandó volt már a sorsoláskor a győzelem rovarba. A görögök is persze nyertek a hercegségben, majd értékes pontot mentettek Zenicán.
A két együttes 11 eddigi találkozóján egyetlen görög siker született, az is már 47 esztendeje Athénban egy barátságos meccsen. Tétmeccset sem mostanság játszottak: az 1982-es (győztes) vb-re selejtezve az athéni 2–0 után az olaszok csak 1-1-re voltak képesek otthon a torinói Stadio Comunaléban.
Mancininek tehát ez lesz az első igazi vizsgája tétmérkőzésen a squadra azzurra élén. A nyomás hatalmas, a sajtó – szokás szerint – kritkus, felemlegetik a rengeteg kipróbált játékost, a nem túl sikeres NL-szereplést, de egy győzelmmel minden szép és jó lesz – egészen keddig, a bosnyákok elleni hazai mérkőzésig… (Idegenbeli győzelemig nem is kell olyan messze visszamenni: az NL-ben a lengyelek elleni chorzówi 1–0 volt a Mancini-csapat legutóbbi házon kívüli fellépése…)

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 8. NAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Horvátország–Wales (E-csoport, Sport1 14:45)
15:00   Izland–Albánia (H-csoport)
18:00   Észtország–Észak-Írország (C-csoport)
18:00   Azerbajdzsán–Magyarország (E-csoport, Sport1 0:00, felv.)
18:00   Moldova–Andorra (H-csoport)
18:00   Oroszország–San Marino (I-csoport)
18:00   Finnország–Bosznia-Hercegovina (J-csoport, Sport1 17:45)
18:00   Örményország–Liechtenstein (J-csoport)
20:45   Fehéroroszország–Németország (C-csoport)
20:45   Törökország–Franciaország (H-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Belgium–Kazahsztán (I-csoport)
20:45   Skócia–Ciprus (I-csoport)
20:45   Görögország–Olaszország (J-csoport, Sport2 20:30)

EB-SELEJTEZŐK, 8. játéknap. Sport1 14:45 Horvátország–Wales (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 17:45 Finnország–Bosznia-Hercegovina (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 20:30 Törökország–Franciaország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 Görögország–Olaszország (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 0:00 Azerbajdzsán–Magyarország (felv., kommentátor: Petur András)