Bemelegítő győzelemre várva • SportTV

Bemelegítő győzelemre várva

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 16. 13:26    
Olvasási idő: < 1 perc

1977-ben, azaz 42 esztendeje indította útjára a Nemzetközi Kézilabda-szövetség az U21-es válogatottak számára kiírt világtornát, a junior-világbajnokságot. Az első alkalommal egy ma már nem létező államalakulat, a Szovjetunió csapata szerezte meg a győzelmet, a döntőben éppen a magyar válogatottat legyőzve (24–10). A mieink most is kijutottak – immáron 14. alkalommal – az ezúttal Spanyolországban, 24 csapattal rendezendő vb-re.

A szakértők minimum a rájátszásba várják a magyar csapatot, de lehet ennél sokkal több is a végén… (Fotó: mksz.hu)

Az 1977-es ezüst mellett még egy bronzot szerzett a magyar együttes, a 2005-ben hazai csarnokokban rendezett tornán, a 3. helyért vívott mérkőzésen egy kézilabda-világhatalom, Németország korosztályos csapata ellen diadalmaskodva (28–27). Az akkori csapatból Császár Gábor, Mikler Roland, Schuch Timuzsin és Zubai Szabolcs is sok-sok évig a felnőttválogatott erőssége volt vagy az ma is.

A mostani tornát Vigo és Pontevedra városában rendezik az amúgy címvédő spanyolok. A 24 induló együttest négy, egyenként hatcsapatos csoportba sorsolták, a csoportok 1-4. helyezettjei a kieséses playoffban folytatják, az 5-6-ak a 17-24. helyekért küzdenek meg.
A mieink a C jelű hatosba nyertek besorolást, amelynek meccseit általában a dallamos nevű pontevedrai Pavillon Municipal dos Deportes de Pontevedrában, prózai magyar fordításban a Városi Sportcsarnokban játsszák, egyetlen kivétellel.  Kivétel éppen a mieink ma esti nyitó meccse, Bahrein ellen, amelynek színhelye a vigói Complejo Deportivo de As Travesas lesz, a találkozót a Hizaki, Ikeucsi japán bírópáros fújja. Aligha okozhat gondot Gyurka János csapatának az ázsiai bíráskodás, a papírforma szerint a mieinknek sokgólos győzelemmel illene rajtolniuk a tavalyi junior Ázsia-bajnoki bronzérmes ellen.
A folytatásban azonban már egyre keményebb ellenfelek következnek: csütörtökön Koszovó, pénteken Horvátország (minden korosztályban „világmárka”), vasárnap Portugália, hétfőn Brazília lesz a soros rivális. (A magyar csapat minden mérkőzését a Sport1-en közvetítjük.)
A mieink feladatát az edző Gyurka János az MKSZ honlapján az alábbiakban fogalmazta meg: „A magyar kézilabda egyik legfontosabb feladata, hogy a felnőttcsapatok számára nemzetközi tapasztalattal és rutinnal rendelkező játékosokat képezzen. Csoportunk erős, de a játékosok nagyon keményen dolgoztak a felkészülési időszakban. A célunk természetesen minél jobb helyen végezni, de ahogy mondtam, kemény ellenfeleink vannak. Mivel ez a csapat nem vett részt két évvel ezelőtt az U19-es világbajnokságon, így kevés tapasztalattal rendelkezünk a nem európai együttesekkel szemben.”

Férfi junior kézilabda-vb. Sport1 19:45  Magyarország–Bahrein csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila)