Tét: az első magyar férfivilágbajnoki cím • SportTV

Tét: az első magyar férfivilágbajnoki cím

2023. 07. 02. 09:29    
Olvasási idő: 2 perc

Másodszor vív világbajnoki döntőt a magyar válogatott, negyedszer küzdhet éremért. Az eddigi csúcs egy ezüst volt, rögvest az első tornán, az azóta eltelt 46 esztendő alatt további két alkalommal volt a tét a bronzérem – a részletekről később… Az utolsó versenynapon négy meccs kerül a Sport1 képernyőjére, eldől a 7. hely, az 5 . majd a bronz- és az aranyérem sorsa.

A nagy fogadkozásnak csak-csak arany lesz a vége, legalábbis mi azt reméljük... (Fotó: mksz.hu)

Az első találkozón Feröer küzd meg Horvátországgal a hetedik helyért. A szigetországiakat éppen a szerbek állították meg a tornán négy nyert mérkőzést követően, Egyre fáradni látszanak, kérdés, az utolsó meccsre marad-e bennünk annyi szufla, amennyi elég lehet egy győzelemhez.
Az ötödik helyért a többre hivatott dánok játszanak a tavalyi Eb-n ezüstös portugálokkal. Mindkét csapat meggyőző volt szombaton, talán egy árnyalattal a skandinávok tűnnek állóképesebbnek.
A bronzcsatát két elődöntővesztes vívja, amelyek nem először találkoznak a tornán, Izland és Szerbia. Kilenc nappal ezelőtt a G-csoportban a Melina Merkuri-csarnokban találkoztak, az a csata a szigetországiak győzelmét hozta. Kérdés, milyen emlékeket hagyott a két csapatban, s mennyire motiváltak az akkor vesztes déli szomszédaink a visszavágásra.
A csattanó persze a vége, a világbajnoki finálé, amelyet a mieink vívnak a házigazda német együttessel. Szombaton a Sótonyi-csapat tagjai 7, a németek 10 góllal nyerték meg a maguk elődöntőjét, mindkét csapat százszázalékos teljesítményt nyújtott a tornán. Kicsit visszapillantva a múltra, a németek 2 arany-, 1-1 ezüst és bronzéremmel az örökrangsor 5. helyén állnak. Emellé még a jogelőd nyugatnémetek is egyszer másodikak voltak, még 1983-ban. A döntőjüket 16 góllal vesztették el a szovjetekkel szemben. A mieink meg 14-gyel a legelső vb-n Stockholmban 1977-ben. Az akkori magyar csapatból a kapus Hoffmann és Jegenyés lett sokszoros felnőtt válogatott, no meg Kovács Mihály és Lele Ambrus. Azon a tornán egyébként a mieink játszottak a nyugatnémetekkel a középdöntőben, kikaptak 16–12-re, de mivel mind a négy csapat (a másik kettő Spanyolország és Lengyelország volt) 1-1-1 győzelemmel, döntetlennel és vereséggel zárt, a négypontosok között a gólkülönbség döntött, amely a mieinké volt a legjobb, így ők játszhattak döntőt a szovjetekkel (10–24), a németek meg a svédek ellen szerezték meg az 5. helyet (21–19).
A magyar csapat ezután legközelebb a svájci vb-n 2001-ben jutott el az elődöntőig, akkor a bronzcsatát elvesztette a svédek ellen 37–26-ra. Négy évre rá a hazai rendezésű vb-n ugyancsak a harmadik helyért mérkőzhettek a mieink, akkor éppen a németeket győzték le az éremért, szoros csatában 28–27-re. (Nem mellesleg annak a csapatnak a kapusa Mikler Roland volt, a mai kapuvédő Mikler Krisztián bátyja, az együttesben pedig játszott szakértőnk, Császár Gábor is, a németeknél pedig olyan klasszisok szerepeltelk mint a későbbi riói olimpiai bronzérmes Silvio Heinevetter kapus vagy Uwe Gensheimer.)

Tizennyolc esztendővel az akkori éremcsata után most „eggyel feljebb”, az aranyért csaphat össze a német és magyar juniorválogatott. Akkor Nyíregyházán győztek a mieink, most Berlinben van adva a feladat. A tornán mutatottak alapjám bízhatunk benne, hogy Sótonyi László csapata megoldja ezt a legnehezebb feladatát is. S akkor a 2018-as női juniorvilágbajnoki cím után a férfi szakágnak is lesz egy vb-aranya a felnőttek utáni legmagasabb korosztályban!

FÉRFI KÉZILABDA JUNIOR-VB, Berlin. Sport1  9:45 Feröer–Horvátország a 7. helyért; Sport1 12:15 Dánia–Portugália az 5. helyért (mindkét mérkőzésen kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell); Sport1 15:15 Izland–Szerbia a 3. helyért; Sport1 17:45 Németország–Magyarország döntő (mindkét meccsen kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András – az összes mérkőzésen szakkommentátor és szakértő: Borsos Attila, Deli Rita és Kopornyik Zsolt)