Avatnak-e új világbajnokot Pontevedrában? • SportTV

Avatnak-e új világbajnokot Pontevedrában?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 28. 08:33    
Olvasási idő: < 1 perc

Spanyolországban 22. alkalommal gyűltek össze a világ legjobb juniorkorú férfi kézilabdázói, hogy eldöntsék, melyikük a legjobb. A már nem létező államokkal együtt az összesen 74 országból korábban 15 szerzett érmet. Tizenhatodikkánt ezen a tornán Hovátország csatlakozott hozzájuk, vasárnap este kiderül, a legfényesebb vagy a második legértékesebb medáliával lép fel az éremtáblázat 9. vagy holtversenyes 10. helyére.

Jonathan Mapu, a franciák kiválósága is sokat tehet hozzá, hogy országa sorrendben negyedik junior-világbajnoki érme 2015 után ismét arany színű legyen (Fotó: www.ihf.info)

Franciaország a vb-k históriájának negyedik leggyakoribb szereplője, 18. részvételénél csak a 21-edszer szereplő dánok és spanyolok, valamint a 20. alkalommal a mezőnyben található svédek játszottak többször. A kékek  egyszer (2015) a végső győzelmet is megszerezték, háromszor (1997, 2013, 2017) bronzzal térhettek haza.

Döntőbeli ellenfelük, Horvátország most hetedszer vb-résztvevő, és a két 4. helyezést (2007, 2013) lepipálva a mostani együttes végez először dobogós, éremszerző helyen. Hat éve egyébként ez a két csapat vívta a bronzmeccset, amelyet a franciák 32–27-re nyertek meg.

Az idei tornán Franciaország a csoportkörben két vereséget is összeszedett (Egyiptomtól és Svédországtól), ám az egyenes kiesésben a rendező spanyolokat egy, a kiváló dánokat három, Egyiptomot pedig a csoportkörben játszott meccs revánsaként az elődöntőben két góllal múlták felül. Horvátország a mi csoportunkat, a C-t százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg, majd Izlandot 13 (!), Tunéziát és Portugáliát 3-3 góllal verte meg (utóbbit a csoportkörben is felülmúlta két góllal), azaz 8 meccsből 8 győzelemmel jutott el a döntőbe. A két győztes elődöntő leggólerősebb játékosának Noah Gaudin, illetve Ivan Martinovic bizonyult 7, illetve 8 góllal, kettejük gólerejének esetleges különbsége akár a vb-címet is eldöntheti.

Férfi junior kézilabda-vb. Sport1 16:30  Franciaország–Horvátország döntő (kommentátor: Méhes Gábor, szakértő: Borsos Attila)