Most a németek készülnek revánsra • SportTV

Most a németek készülnek revánsra

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 09. 17:54    
Olvasási idő: 3 perc

A futballhistória egyik legmárkásabb összecsapásával hangolunk a csütörtökön kezdődő újabb hatnapos Eb-selejtező etapra. A párosítás presztízsértékéről annyit, hogy ez volt az sportág történetében az egyetlen olyan szereposztás, amely három világbajnoki döntőben is előfordult…

Ötéves emlékkép Düsseldorfból. 6-ossal az argnrinok mostani utolsó mohikánkója, Marcos Rojo, a Man United balbekkje (Fotó: Getty Images)

Akik nem annyira jártasak a labdarúgás történetében, azoknak ideírjuk a vb-döntő történeti triót. Németország és Argentína először 1986-ban Mexikóvárosban küzdött meg az aranylrt, gólgazdag mérkőzésen Maradona vezérletével 3–2-re nyert az albiceleste. Négy évre rá  Matthaus volt a vezércsillag és a Nationalelf győzött egy nem kevéssé vitatható 11-essel 1–0-ra a római Stadio Olimpicóban. S végül öt évvel ezelőtt, 2014-ban a riói Maracanában az egyik oldalon volt a világsztár (Leo Messi), a másikon a győzelem: Joggi Löw válogatottja ismét 1–0-ra győzött, a hosszabbításban elért Mario Götze-góllal.
A vb-k egyébként is sűrű alkalmai a két válogatott összecsapásának. 1958-ban a svédorszégi tornán játszottak először (3–1 az akkor címvédő nyugatnémeteknek), nyolc évre rá Angliában gól nélkül végeztek a csoportkörben, ezt követte az első két világbajnoki finálé, majd 2006-ban Németországbn egy 11-es párbajba torkolló negyeddöntő (1–1 után 4-2-re nyertek Schweinsteigerék), 2010-ben egy újabb negyeddöntő, 4–0-s német KO-val, s végül a legutóbbi vb-döntő.
Ám a riói finálé nem a legutóbbi volt a két válogatott párharcában: ugyanannak az évnek az őszén Düsseldorfban a gaúchók Messi nélkül felállva is 4–2-vel kenegettek némi gyógyírt fájó vb-sebeikre. (Amúgy a német vb-dominancia ellenére összesítésben a dél-amerikaiak a jobbak: 7 német győzelemmel szemben 10 argentin siker született eddig, 5 döntetlen mellett a 22 eddigi találkozón.)

Ami azt illeti, Messi most sem lesz ott, mert nem lehet. A nyári Copa América után keményen odamondogatott nemcsak a bíróknak, hanem a dél-amerikai szövetség vezetőinek is, kifejtvén, hogy  ők intézték úgy, a Copát senki más se nyerhesse el, csak a rendező brazil válogatott. A kemény odamondogatást kemény büntetés követte, három hónapra elmeszelte a Comnebol az ötszörös aranylabdást, 50 ezer dolláros pénzbírsággal súlyosítva (ez utóbbi, valljuk be, kissé mulatságos).

Tehát a legutóbbi csapást az argentinok mérték a Nationalelfre, most egy másik D-betűs Ruhr-vidéki város, Dortmund lesz a színhely, a Signal Iduna Parkban elvileg 70 ezernél is többen biztathatják a házigazdák, kérdés, a „tét nélküliség” és a hétköznapi időpont mennyit vesz le a nézőszámból.  Löw kapitánynak amúgy is van jó néhány sérültje (Ginter, Gündogan, Tah, Werner), emellett vasárnap igazi tétmeccs, az észtek elleni Eb-selejtező vár a csapatra, amelyen nagy lépést tehet a jövő évi Eb felé. Ezért sosem látott, s valószínűleg a jövőben sem látható összeálltásban lép pályára a Nationalmannschaft, többek közt Gnabry, Waldschmidt (az egyik abszolút újonc!), Brandt csatársorral.  A cserepadon ott ül majd három további újonc, Koch, Amiri és Serdar is, azaz lehet, hogy négy bemutatkozója is lesz szerda este a német nemzeti együttesnek.

Lautaro Martinez tizedik gólját szerezné belőni Dortmundban válogatottként  (Fotó: Getty Images)

A túloldalon a tervezett kezdőben nincs újonc, de a keretben van három „nullkilométeres” játékos, a kapus Emiliano Martínez (Arsenal), és a Sevilla középpályása, Lucas Ocampos, akinek nékány pazar megmozdulása volt vasárnap a Barca elleni rangadón is, valamint a csatár Nicolás Martínez (Stuttgart) Rajtuk kívül ott lehet még négy egyszeres válogatott, a másodkapus  Juan Musso (Udinese), a védő Leonardo Balerdi (Dortmund), a középpályás Mario Zaracho (Racing BA)  és a csatár Matías Vargas, akit láthattunk játszani a Fradi ellen is, sőt ő szerezte az Espanyol gólját a barcelonai El-találkozón.  Az igazi gólsztár azonban nem ő, hanem Lautaro Martínez. Az Inter centere 13 mérkőzésen eddig 9 gólt szerzett az albiceleste mezében, ezzel ő az együttes jelenlegi keretének házi gólkirálya. Elvégre nemcsak Messi, Di María sem tagja Lionel Scaloni keretének.
Hogy mekkorát változott a világ öt év alatt: a 2015-es düsseldorfi csatára nevezett 40 játékos közül most a hazaiaknáll Neuer (a kezdőben ter Stegen lesz ott, a Bayern kapuvédője az észtek ellen kezd majd), Reus (térdfájdalmai miatt csak kispados) és Rudy (ugyancsak a cserék közé van jelölve), a vendégek közül egyes-egyedül Marcos Rojo maradt meg.
A szereplők tehát vadonat újak, a párosítás patinája azonban kiváló attrakciót kíván meg a résztvevőktől!

Sport1 20:30  Németország–Argentína felkészülési mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)