Jön az „utánpótlás”, rajtol a BDO-vb • SportTV

Jön az „utánpótlás”, rajtol a BDO-vb

2020. 01. 04. 13:14    
Olvasási idő: 2 perc

Szokásos kissé ”lesajnálni” az alapító dartsszervezet, a BDO eseményeit – abból „nőtt ki” a jelenlegi profi világszervezet, a PDC – , éám ne feledjüók: az egykori BDO-világbajnokok közül a profi szervezet vb-jén is győzni tudott később Phil Taylor, John Part és Raymond van Barneveld is. S hogy közelebb jöjjünk a jelenhez: a legutóbbi három BDO-vb-t megnyerő Glen Durrant első éve végén a negyeddöntőig jutott a nemrég befejeződött PDC-világbajnokságon is.

Jim Williams, a BDO-világrangsor 3. helyezettje, a vb 2. kiemeltje szombaton este kezdi meg szereplését az Ally Pally Indigo-termében (Fotó: dartsplanet.com)

A BDO tagadhatatlanul anyagi gondokkal küzd. Mi mást jelenthetne, a vb pénzdíjainak drasztikus megnyirbálása. December 30-án jelentette be a szervezet vezetősége, hogy a korábban meghirdetett 359 ezer fonttal szemben csak 150 ezer lesz a verseny összdíjazása, a férfi győztes „csak” 50 ezret kap a tervezett 100 helyet, a női nyertes csupán 8000-et kap. (A PDC-vb-n szenzációsan szereplő Fallon Sherrock le is mondta részvételét a versenyen…)

Nagy valószínűséggel az anyagi problémákkal függ össze a helyszínváltoztatás is. A kezdetektől, 1985-től egészen tavalyig a Lakerside Country Clubban rendezték a vb-t – ezért sokszor Lakerside-vb-ként is hivatkoztak rá – , most azonban átkerült az esemény a PDC-vb színhelyére, a londoni O2-csarnokba, az úgynevezett Indigo-terembe. (A Lakerside-ban korábban az amatőr BDO-versenyzők kedvezményesen tudtak tartózkodni kíséretükkel együtt. Most maguknak kell, teljes áron megoldaniuk a szállás-étkezést a méregdrága fővárosban…)

Ami a lebonyolítást illeti, a férfiversenyben 32-es tábla van, 40 indulóval, azaz nyolc selejtezőre kerül sor, amelyek két nyert szettig tartanak. A főtáblán  fordulónként nő a megnyerendő szettek száma, az első kört 3, a másodikat 4, a negyeddöntőt 5, az elődöntőt 6, a finálét 7 nyert legig játsszák.

A női verseny 16 indulós, Sherrock anyagi megfontolásból, a 14. kiemelt, szintén angol Trina Gulliver betegség miatt visszalépett, a helyüket az ausztrál  Corina Hammonddal és az angol Kristy Hutchinsonnal töltötték be. A női verseny egészen a döntőig meccsenként két, a finálé három nyert szettre megy.

Ugyancsak hagyomány a junior-vb-címmérkőzés is, ezt ebben az évben az angol Leighton Bennett vívja az ír Keane Barryvel.

Az első napon a délutáni és az esti programban is négy-négy mérkőzést rendeznek. Mi az estéről közvetítünk, fellép a női verseny 6. kiemeltje, Beau Greaves és a férfiverseny 2. rangsoroltja, a walesi Jim Williams is. (A férfiak No1-ja, a holland Wesley Harms csak hétfőn délután kezdi meg szereplését.) Érdekességént a pódiumra lép a harmadik párban Thibault Tricole is, aki az első francia szereplő a BDO-világbajnokságok históriájában.

Kapcsolódó

A BDO-vb első napjának ”tévés” műsora

Darren HEREWINI (ausztrál)–Simon STAINTON (angol) – férfi selejtező
Beau GREAVES (angol, 6. kiemelt)­–Tori KEWISH (ausztrál) ­– női 1. forduló
Thibault TRICOLE (francia)–Ross MONTGOMERY (skót) – férfi selejtező
Jim WILLIAMS (walesi, 2.)–Gary STONE (skót) – férfi 1. forduló

 

Sport2 20:00  BDO-dartsvilágbajnokság, London, 1. nap (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)