A címvédő is színre lép 2020-ban • SportTV

A címvédő is színre lép 2020-ban

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 05. 11:45    
Olvasási idő: 2 perc

Túl vagyunk a női EHF-kupa csoportköre 1. fordulójának szombati versenynapján. Magyar szempontból felemás a mérleg: a DVSC Schaeffler bravúros egygólos győzelmet aratott Törökországban, az Érd NK viszont hazai pályán szenvedett – ugyancsak egygólos – vereséget dán ellenfelétől. A címvédő Siófok KC-re szintén dán csapat vár a B-csoportban, szintén hazai környezetben – reményeink szerint a végkifejlet azért másképp alakul. A meccset követően jelentkezik az idei első Harmadik Félidő is – a témák közt szerepel a női EHF-kupa-forduló részletes elemzése mellett már a jövő héten rajtoló férfi kézilabda Eb is, amit a Sport TV-nkövethetnek majd nyomon.

Hársfalvi Júlia is nyári szerzemény. Az ő jó játéka is kell a dánok elleni sikerhez (Fotó: europeancup. eurohandball.com)

A Siófok szeretett volna a BL-re nevezni, de végül a Győr mellett az FTC kapta meg a második magyar induló helyet. Így maradt az EHF-kupában, amelynek trófeáját szeretné megvédeni ebben azt idényben is. Évről évre nagy a játékosmozgás nyaranta a Balaton-parti csapatnál, tavaly kevesebb, de kiváló minőségű játékosfrissítés érkezett. Érkezett például az FTC korábbi klasszisa, Nerea Pena, a háromszor egymás után BL-t nyerő Győrből Tomori Zsuzsa, valamint a világbajnok Gnonsiane Niombla. Mindhárman roppant tapasztalt, trófeára vágyó játékosok, akik alkalmasak arra, hogy végig vezessék a csapatot a tavalyihoz hasonló úton. A siófoki védelem a legutóbbi döntőben is parádésan helytállt, mindössze 42 gólt kapott a két meccsen az Esbjergtől – ez lehet az esetleges idei siker fő összetevője is.
Nerea Pena hét ferencvárosi év után igazolt Siófokra, azzal a nem titkolt céllal, hogy trófeákat nyerjen az együttessel. „A győzelem sokat jelentene nekünk. Nagyon nehéz lesz, de mindent beleadunk” – nyilatkozta az SKC klubhonlapjának.

A gárda az egyik legnehezebb csoportba, a B-be nyert besorolást. Nyilvánvaló, hogy Tor Odvan Moen mester – aki egyébként nyárig irányítja az együttest – tanítványai nem kezdhetnek olyan hektikusan, mint a bajnokságban. „Úgy gondolom, a csoportunkban a Podravka, a Köbenhavn és a Siófok harcol majd a két továbbjutó helyért” – mondta Pena, aki szerepelt az ezüstöt hozó vb-n decemberben a spanyol nemzeti csapatban.

A Siófok a második csapat lehet az EHF-kupa históriájában, amely megvédi címét. Ez eddig csak egy másik magyar klubnak, a Debreceni VSC-nek sikerült az 1995–96-os idényben.

A norvég mester ekképpen vélekedett a meccs előtt az SKC honlapján: „Vasárnap nagyon gyors mérkőzést fognak látni. Ez a dán csapat szeret rohanni, így fel kell vennünk a futócipőt. Felkészülten és okosan kell játszanunk. Az elmúlt napokban volt két meccsünk, de most el kell érnünk egy magasabb szintet. Ez az összecsapás jóval magasabb fordulatszámú lesz, mint az MTK vagy a Szent István elleni volt. Most kellene igazán topon lennünk. Láttuk őket a bajnokságban és a kupában is játszani, nagyon jó formát mutattak. Kemény csata lesz, de hazai pályán győzelemmel szeretnénk kezdeni.”

Az ellenfél, a Köbenhavn Handbold fiatal csapat, mindössze hat éve alakult, de tavalyelőtt már megszerezte a dán bajnoki címet. Az elmúlt idényben így a BL-ben is bemutatkozhatott, tovább is lépett a későbbi ezüstérmes Rosztov mögött csoportjából, de a középdöntőben rosszabb egymás elleni eredményekkel a honfitárs Odense mögé szorult, és nem játszhatott negyeddöntőt. A bajnokságban a 4. helyet szerezte meg, ezért rajtolt „csak” az EHF-kupa selejtezőjében.

Mia Rej Bidstrup, a koppenhágaiak gólkirálynője. Őt kellene minél jobban semlegesítenie a siófoki védekezésnek (Fotó: siofokkc.hu)

Ebben az idényben a dán bajnokságban a 2. helyen áll 11 győzelem, 3 vereség mérleggel a százszázalékos Esbjerg mögött. Legutóbbi hat bajnokiját sorozatban megnyerte, az utolsót a szombaton Érden győztes Odense ellen 31–29-re, mellyel megelőzte legyőzött ellenfelét.

Az EHF-kupa selejtezőkörének 2. fordulójában satnya 22–30-cal kezdett Metzingenben, ám a visszavágón 34–23-ra (!) nyert, többek közt a gólzsák Mia Rej Bidstrup 10 góljának is köszönhetően. A 3. fordulójában a francia Nice ellen, kettős győzelemmel, 62–46-os összesítéssel jutott tovább. Bidstrup a négy selejtezőn összesen 31-szer talált be a kapuba.
A siófoki honlap megszólaltatta a balatoniak dán kiválóságát, Simone Böhmét is, aki szeret honfitársai ellen játszani: „A Köbenhavn nagyon erős csapat, tele dán, svéd és holland válogatott kézilabdázókkal. Naprakészen követem a dán bajnokságot, ahol nagyon jól szerepelnek, nemrég például az Odense ellen is diadalmaskodni tudtak. Ennek a párosításnak ismételten örülök, hiszen számomra nagy motivációt jelent dán csapatok ellen kézilabdázni. Nehéz mérkőzésekre számítok ellenük, a legjobb arcunkat kell majd mutatnunk. Persze ez igaz mindegyik mérkőzésre, hiszen az EHF-kupa mezőnye idén is nagyon erős.” 

NŐI KÉZILABDA EHF-KUPA, csoportkör, 1. forduló. Sport1 16:45 Siófok  KC–Köbenhavn Handbold (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Petur  András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 18:45  Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)