Beszáll az első kiemelt és a címvédő is • SportTV

Beszáll az első kiemelt és a címvédő is

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 06. 08:55    
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn teljes játéknapot, azaz délutáni és esti versenyrészt is közvetítünk a BDO-világbajnokságról, a londoni O2-csarnok Indigo-terméből. Az első sessionben fellép a férfiverseny első kiemeltje, a másodikban a címvédő női világbajnok.

Wesley Harms első kiemeltként kezdi meg szereplését az O2 Indigo-termében (Fotó: bdodarts.com)

A délután a férfimezőny egyetlen kelet-európai játékosának meccsével kezdődik. (A nők között évek óta versenyez az orosz, de hosszú ideje Angliában élő Dobromiszlova.) A régiónkat képviselő román Gabriel Pascaru (ország első játékosa is egyben, aki vb-n fellép) az angol Justin Hooddal mérkőzik meg, aki szintén újonc, korábban szerepelt a World Mastersen is, ahol a 32-ig jutott.

A találkozót még a 32-be kerülésért játsszák, akárcsak az után következő utolsó selejtezőt, amelyre David Cameront és Nick Fullwellt szólítják a pódiumra. A kanadai rendszeres résztvevője a világbajnokságnak, már sorrendben hetedszer indul. Négyszer nem jutott túl a selejtező akadályán, tavalyelőtt az első, tavaly már a második forduló volt a végállomása, Kyle McKinstrytől kapott ki 4–3-ra. Angol ellenfele éppúgy ötvenéves, mint ő, BDO-vb-n újonc, pedig korábban járt a ŐDC világbajnokságán is. Igaz, nem ma volt, hanem 11 éve (!), a 2009-es torna első fordulójában Dudridge-tól szenvedett 3­2-es svéd ellenfele lesz, Andreas Harryson.  A holland sorrendben 9-edszer indul, rögtön első két fellépése egészen az elődöntőig tartott. Mindkétszer Tony O’Shea ütötte el a döntőbe jutástól, aki aztán mindkétszer alul is maradt a döntőben. A holland azóta csupán egyszer jutott el a megyeddöntőig, 2016-ban, az elmúlt három évben a második körnél nem ment tovább. Ellenfele, Harryson már sikerrel megvívott egy selejtezőt, az ír John O’Shea-t (csak névrokona a 118-szoros válogatott futballistának) 3–2-re győzte le.

Az esti versenyszakaszt angol túlsúly jellemzi, a pódiumra lépő 8 versenyzőből hat is a hazai színeket képviseli Londonban. Az első Andy Hamilton, aki a szokásos út fordítottját járva előbb PDC-versenyző volt, 2005-től 2019-ig szerepelt minden vb-n, sőt 2012-ben a döntőig menetelt, amelyben Adrian Lewistól szenvedett vereséget (7–3). A BDO-vb-n tavaly indult először, akkor a selejtezőben 3–0-ra kikapott Dave Camerontól. Ellenfele az új-zélandi Darren Herewini lesz, aki a selejtezőben 3­–1-re megverte az angol Staintont.

Szuzuki Mikuru megkezdi „címvédő hadjáratát'” (Fotó: bdodarts.com)

Ezután következik az est, és az egész nap egyetlen női találkozója, amelyben a vb-címvédő Szuzuki Mikuru az angol Maria O’Biennel meccsel. A japán lány tavaly nem kiemeltként indulva végigverte az egész vb-mezőnyt, majd a világselejtezőt megnyerve indulhatott a nemrég véget érő PDC-vb-n is, amelyen az első fordulóban két szettet is nyert az angol James Richardson ellen. A meccs a tavalyi elődöntő „visszavágója” is, azt Szuzuki  2­–0-ra nyerte meg. Az a szereplés az angol hölgy csúcsteljesítménye is, korábban 2016-ban a World Mastersen jutott el szintén az elődöntőig.

A hátralévő két találkozó egyaránt angol házi ütközet lesz. Előbb Scott Waites küzd meg Martin Adamsszel, majd Adam Smith-Neale játszik Paul Hogan ellen.

Waites a második „legrangosabb” négyük közül, 7 major tornát nyert a BDO-viadalok közül, nem mellesleg kétszeres világbajnok is, 3013-ban Tony O’Shea-t verte meg nagyon, 7–­1-re a fináléban, három évre rá Jeff Smitht, ugyanennyire. (Ezzel ő a döntők 1978 óta íródó históriájának társcsúcstartója, az összesen három 7–1 közül kettő az övé. A harmadik ugyanilyet az ötszörös világbajnok legenda, Eric Bristow érte le David Whitecombe ellen 1984-ben, akit két évre rá 6–0-ra is megvert a végküzdelemben.) Waites egyébként tavaly is döntőzött, de alulmaradt az azóta a PDC-ben is sikereket arató Glen Durranttael szemben.
Ellenfele, Martin Adams még szebb múltú, már ami a vb-ket illeti. 2005 és 2015 között öt alkalommal is játszhatott a trófeáért, amelyet háromszor el is nyert. Ezzel Britow (5) és Van Barneveld (4) után három győzelemmel holtversenyben áll Lowe-val és Durranttel, csak a vesztes döntők száma tesz különbséget köztük (Lowe 5, Adams 3, Durrant 0). Nem mellesleg Adams a BDO-vb-k szereplési csúcstartója is, 1994-től 2018-ig kihagyás nélkül 25 világbajnokságon indult, a tavalyira nem sikerült (!) kvalifikálnia, idén szerepel tehát 26. alkalommal.

Az utolsó meccs két részese közül Smith-Neale 2018-ban megnyerte a World Masterst – a döntőben a „BDO-kiráy” Durrantet 6–4-re legyőzve – , Hogan pedig 1995 óta összesen tizedszer szerepel a mezőnyben, de közte volt egy öt- és egy hétéves kihagyása is. A legtovább, a negyeddöntőig  bemutatkozó évében, 1995-ben és 2006-ban jutott, utóbbiban a későbbi győztes Jelle Klaasen állta az útját egy döntő szettes, 5–4-es győzelemmel.

Kapcsolódó

A BDO-vb harmadik napjának teljes műsora

Délután

Gabriel PASCARU (román)–Justin HOOD (angol) – férfi selejtező
David CAMERON (kanadai)­–Nick FULLWELL (angol) ­– férfi selejtező
Wesley HARMS (holland, 1. kiemelt)–Andreas HARRYSON (svéd) – férfi 1. forduló

Este

Andy HAMILTON (angol)–Darren HEREWINI (új-zélandi) – férfi 1. forduló
SZUZUKI Mikuru (japán, 2.)–Maria O’BRIEN (angol) – női 1. forduló
Scott WAITES (angol, 16.)­–Martin ADAMS (angol) ­– férfi 1. forduló
Adam SMITH-NEALE (angol)–Paul HOGAN (angol) – férfi 1. forduló

 

Sport2 14:00 és 20:00 BDO-dartsvilágbajnokság, London, 3. nap (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)