A téli álomból ébredező Bundesliga III. - Esélyeskék • SportTV

A téli álomból ébredező Bundesliga III. – Esélyeskék

2020. 01. 17. 13:48    
Olvasási idő: 4 perc

És akkor a tavaszi rajt előtt azt is megmondjuk, mi várható a Dortmund, Mönchengladbach, Schalke hármastól!

A topfavoritok után foglalkozzunk három olyan csapattal, amely akár meg is nyerheti a Bundesligát.

Dortmund

Az utolsó héten elhullajtott 5 pont miatt a BVB talán már nem is igazán sorolható ide, bár Michael Zorcék a nyári erősítések után télen is húztak egy nagyot: a norvég szupertini Erling Braut Haaland 20 milliós ügylet keretében került Dortmundba. A transzfer anyagi és egyéb hátterében óriási szerepet játszott a fix kivásárlási ár, ami miatt Haaland családja (a korábbi Leeds United-játékos Alf Inge Haaland az apuka) és ügynöke, Mino Raiola, akik így szinte az összes kártyát a kezükben tartották és versenyeztethették a kérőket (Juventus, Manchester United, Leipzig) A végén az üzlet a heti 130 ezer fontos fizetéssel együtt majd’ százmillióba kerülhet Watzkééknek, akik bevallottan nyári mulasztásukat, egy csatár szerződtetésének kihagyását (lévén, Paco Alcácer izmai másfél év után sem igazán bírják a sorozatterhelést) igyekeznek korrigálni, busás áron. A Dortmund mellett Raiola jó kapcsolata (bár Mkhitarjan távozásánál székeket tört a szuperügynök), a fizetési igények kielégítése (a Lipcse itt bukott el) szólt, valamint az, hogy a BVB fiatal játékosoknak nyújtott komoly karrierépítési lehetőségei nyújthatnak megfelelő szintű ugródeszkát (a Juve és a United inkább következő állomás lehet) a pályafutását roppant céltudatossággal épitő norvégnak. Haaland játékát és a Dortmundba való illeszkedést a Spielverlagerung oldalain elemeztem, mivel sérülten jött az edzőtáborba, és Favre a hírek szerint egyelőre inkább amolyan csodacsereként számít rá, a tavasszal talán 6-8 bajnoki gólra lehet hivatott.

Érdemes még néhány szót ejteni a dortmundi távozókról, akik közül Julian Weigl húszmillió euró ellenében ligát igen, de magyarországi sportcsatornát nem váltott, hiszen a Benfica meccseit is a Sport TV-n nézhetjük. Bár Götze (Hertha?) és Dahoud (szintén) neve is több helyütt felvetődött, egyelőre marad, míg Jacob Bruun Larsennek lehet, sikerül megegyeznie a Frankfurttal. A spanyolországi edzőtábor nyertesei közül Giovanni Reynát – Claudio Reyna 17 éves fiáról van szó – érdemes kiemelni, a 2002. novemberi születésű amerikai már biztosan a felnőttkeret tagja, sőt Favre a csütörtöki sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy az Augsburg elleni keretben is ott lesz.
A mérkőzést szombaton 15:30-tól láthatják a Sport2-őn!

Gladbach – csend után hirtelen védőgondok

Amikor az őszi nyitó fordulóban (főleg az első 45 percben) nem túl izgalmas, gól nélküli döntetlent játszott egymással Marco Rose és David Wagner csapata, kevesen gondolták, hogy a német bajnokság két meglepetéscsapatát láthattuk. Pedig ez történt, az azóta eltelt 16 játéknapon 29 (Schalke) és 34 pontot szerzett a két együttes, igaz, olykor-olykor a szerencse mellettük is állt. Az őszi szezon végére eléggé elfáradó „Csikók” már sem a kupában, sem az EL-ben nincsenek versenyben, így el is kezdtek egyfajta kereszűkítést a kevés lehetőséget kapó fiataljaikkal: Jordan Beyer Hamburgba, Andreas Poulsen az Austria Wienbe, Julio Villalba pedig az Altachba ment kölcsönbe. A két fiatal védő kölcsönadása után azonban rossz híreket kaptak Ginterék, hiszen pár nap alatt Ramy Bensebaini (izomsérülés) és Nico Elvedi (hátfájás) is kidőlt, így a Schalke ellen középen a rutinos Tobias Strobl vagy Tony Jantschke, míg a bal oldalon Oscar Wendt kezdhet, egyikőjükben sincs akkora tempó, mint a hiányzókban. Ugyanakkor Max Eberlék remek munkát végeztek a nyáron is és az ősszel is, hiszen a csapat gerincét alkotók közül egyedül Denis Zakariával (2022-ig) nem sikerült még hosszabbítani (a Sommer, Bénes, Neuhaus trióval igen), de őket ismerve és a hírek szerint ez is meglesz.

Schalke – erős volt a gelsenkircheni tél

Érthető okokból a hirtelen BL-helyre esélyes Schalke volt az egyik legaktívabb csapat a téli átigazolási piacon.

A Michael Reschke vezette klub a korábbi sportigazgató, Christian Heidel (támadóposztra igazolt) „hibáit” igyekezett korrigálni, ha már egyszer Rudy, Mendyl és Teuchert is elment kölcsönbe még a nyáron. A Kölnbe visszatérő Mark Uthénál rosszabb másfél évet (38 meccs 4 gól) alig-alig tudnánk említeni – jó, ha nagyon muszáj akkor Franco di Santóval mindig lehet riogatni, ő az ilyen vitákban a mindent vivő aduász. Uth helyét a szintén ballábas, 1-2 éve szép számokat mutató, augsburgi Michael Gregoritsch veheti át, aki egyelőre kölcsönbe érkezik.  Érdekesség, hogy Uth Julian Nagelsmann alatt a hoffenheimi támadógépezetben a liga egyik legjobb góllövőjévé vált, míg a valamivel mélyebben játszó  Gregoritschnek  szintén 2017-18-ban volt egy 12 akciógólos idénye, 3.2 meccsenkénti lövési kísérlettel. A távolabbról való próbálkozás valamint a lövési hajlam jól jön majd annak a Schalkének, amely csak 22XG-t tudott felmutatni, és emellett csak 12.3 lövési kísérlete van meccsenként – mindkét mutató a 12. helyre elég. Bár Steven Skrzybski (Düsseldorf) és Fabian Reese személyében két támadót kölcsönadtak, egyikük sem sok vizet zavart (Reese 85 percet kapott), és így végre talán megnyílhat az út a 163 perc alatt 2 gólt is szerző Ahmed Kutucu előtt!

De a legnagyobb fogást Reschkéék a végére hagyták: a fél Bundesliga által üldözött Jean-Clair Todibót 1.5 millióért kölcsönvették, de ami ennél fontosabb, hogy 25 milliós opciós jogot is szereztek rá! A nemrég huszadik szülinapját betöltő Todibót hatalmas, Raphael Varane-szintű, tehetségnek tartják, a Barcelona anno tíz  Ligue 1-meccs után vette meg. A még mindig hiányzó Salif Sané, Benjamin Stambouli párost (március elején térhetnek vissza), valamint az ismét megsérülő Nasztaszicsot így már nemcsak a remekül játszó Ozan Kabak és egy kényszerből védőt játszó társnak – Weston McKennie vállsérülése miatt majd csak a 20. forduló környékén lesz bevethető – kell pótolnia hosszútávon. A Gladbach ellen lehet, hogy Nasztaszics kezd majd még, így az idény egyik meg nem énekelt hőse, Bastian Oczipka visszamehet balhátvédbe, az ősszel brillírozó Kenny marad jobbhátvédben. Mivel a Bayernbe a nyártól távozó Alexander Nübel a Mijat Gacinovic ellen elkövetett merénylete után az eltiltását tölti, kapusposzton Markus Schubert kezd. Wagner a sajtótájékozatón a támogatásáról biztosította Nübelt, ami Leon Goretzka tavalyi, szintén ingyen a Bayernbe igazolásos történetének, illetve a Nübel elleni szurkolói közhangulatnak az ismeretében bölcs döntésnek bizonyulhat.

Előttük a megszokott Mascarell, Serdar, Caligiuri, Harit féle négyesből (lehet, hogy rombusz alakzatban) a szerdai edzést kihagyó marokkói nem biztos, hogy vállalja a játékot, így bekerülhet akár Alessandro Schöpf vagy Rabbi Matondo is, míg Benito Raman mellett-mögött Gregoritsch rohamozhatja a Gladbach és Yann Sommer kapuját.

A meccset pénteken a Sport 2-őn 20:30-tól láthatják!