Szezonnyitó bajnokesélyessel • SportTV

Szezonnyitó bajnokesélyessel

2020. 01. 17. 07:04    
Olvasási idő: 2 perc

Rangos mérkőzéssel kezdődik a Bundesliga második félidénye. A naptári év első tálálkozóját z 6. helyezett Schalke és a 2. Mönchengladbach játssza. Előbbi győzelemmel ideiglenesen a 4. helyre léphetne előre, utóbbi ha három ponttal utazik haza Gelsenkirchenből, át is veszi a vezetést a német élvonal bajnoki táblázatán. Emellett nem hagyjuk magára a portugál bajnokságot sem, a címért versengő mindkét együttes mérkőzését közvetítjük, az egyiket élőben, a másikat felvételről.

Pillanatkép az augisztusi gladbachi csatáról: Jonjoe Kenny és Florian Neuhaus csatázik a labdáért (Fotó: Getty Images)

SCHALKE–MÖNCHENGLADBACH

A Gladbach idény közben már megszerezte ideiglenesen a vezetést, de a december 15-i wolfsburgi vereséggel (0–2) le kellett mondania róla. A Schalke többször is átvehette volna az éllovas szerepeét egy-egy győzelemmel, de egyszer sem sikerült, a decemberi hajrában egy hárommeccses nyeretlenségi sorozattal esett vissza sz ötödik pozícióig, amelyet pontazonossággal, csak kevésbé jó gólkülönbségével foglal el a Dortmund mögött.

Az S04 ugyan 4–0-megverte a  HSV-t az utolsó felkészülési mérkőzésen Hamburgban, ám tudjuk, ezek a találkozók igazából csak halvány jelzésnek jók, érdemi következtetéseket nem igen lehet levonni belőlük. A Gladbach egyébbént előbb 3–1-re kikapott a holland Heraclestől, a Freiburgot viszont 2–1-re legyőzte, ugyancsak tesztmérkőzésen.

A Schalkében McKennie már megkezdte a felzárkóztató szakaszt sérülése után, de még a kispadra sem ülhet le. Wagner edzőnek számos lehetősége van a támadóegység összetételének kijelölésére, Raman és Grigoritsch mellett, illetve helyett a Burgstaller, Kutucu, Matondo hármas tagjai is a két- vagy háromtagú csatársorba kerülhetnek.
A csikóknál Bensebaini izomsérülés miatt időlegesen kiesett, mindenképpen Wendt kezd a védelem bal oldalán. A középpályán a Neuinaus, Bénes, Hoffmann, Strobl kvartett küzd a kezdőbe kerülésért. Raffael mindenképpen a kispadon kezd, de Hermann-nak van esélye arra, hogy Rose mester megbontsa miatta a többnyire kiválóan teljesítő Thuram, Embolo, Pléa csatártriót.

Kapcsolódó

Schalke–Mönchengladbach örökmérleg

Összesen: 113 mérkőzés, 35 Schalke-győzelem, 34 döntetlen, 44 Mönchenglabach-siker / 151–187-as gólkülönbség. A Bundesligában: 93–27–28–38 / 109–152
Gelsenkirchenben: 57–26–19–12 / 96–68. Gelsenkirchenben a Bundesligában:  46–20–17–9 / 72–53.
Az őszi idényben: M’gladbach–Schalke 0–0. (2019. 8. 27.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Erwin Kremers (16 mérkőzés, 5 gól, 2 lap), ill. Jupp Heynckes (22–13–0)

SPORTING CP–BENFICA

A lisszaboni „örökrangadóra”, a Derby de Lisboára a listavezető sasok készülhetnek jobb előjelekkel. Folyamatosan őrzi négypontos előnyét legfőbb riválisával, a Portóval szemben.
A bajnoki címvédő november 5. (Lyon 1-3) óta 13 tétmérkőzésen (bajnoki, BL, kupa, Ligakupa) maradt veretlen. joggal bízhat sorozata meghosszabbításában. A Sporting ezzel szemben egyenetlenül szerepelt, bár nagy nehezen felzárkózott egy pontra a 3. Famalicao, az idény nagy felfedezettje mögé. Mindkét csapat az Európa-ligában is érdekelve van, az SCO továbbjutott a csoportjából, a Benfica meg visszaesett oda a BL-ből, mert a Lipcse és a Lyon mögött csak a 3. helyet szerezte meg.

A két csapat eddigi örökmérlege nem kevesebb mint 170 bajnoki mérkőzést tartalmaz. A Benfica jelentős fölényben van, 78 győzelmével szemben a Sportingnak csak 47 van, a sasok 291, a gyíkok 231 gólt szereztek. Legutóbb az SCP négy idénnyel ezelőtt, 2018 őszéb tudta legyőzni a Benficát . méghozzá az Estadio da Luzban, 3–0-ra. Azóta  két Benfoca-gőzelmer 4 döntetlen követett, majd tavasszal ismét a pirosak nyerte 4–2-re, a zöld fehérek otthonában.

Az „őszi” záró forduló nyitó mérkőzését, a Porto hazai meccsét a másik Sporting, a bragai ellen a derbi után, felvéltelről mutatjuk meg nézőinknek.

BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport2 20:30  FC Schalke 04–Boussia Mönhengladbach (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba). LIGA NOS, 17. forduló. Sport1 22:15  Sporting Clube de Portugal–SL Benfica (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2  0:30  FC Porto–Sporting Clube de Braga (felv., kommentátor: Faragó Richard)