Latin kupaelődöntők: három nagy és egy kicsi • SportTV

Latin kupaelődöntők: három nagy és egy kicsi

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 12. 12:18    
Olvasási idő: 2 perc

A két latin futballhatalom azonos kupaszisztémát választott erre a kiírásra: a sorozat minden fázisa egymérkőzéses, kivéve az elődöntő oda-vissza párharcait. A sors úgy hozta, hogy míg a Coppa Italiában egy 7-szeres kupabirtokos mérkőzik egy ötszörössel, addig a Copa del Reyben a 23-szoros kupagyőztes ellenfele egy, a története során csak negyedszer idáig eljutó csapat lesz.

Antonio Conte idén már egyszer győzelemre vezette az Intert a Napoli ellen, Igaz, az Nápolyban történt, most meg a San Siróban csapnak össze, ahol még a kupában egyik csapat sem győzte le a másikat – mivel eddigi egyetlen meccsük döntetlenre végződött... (Fotó: Getty Images)

INTER–­NAPOLI

Gyakorlatilag egy félidény alatt látható: az Inter nagy vásárt csinált Antonio Conte  szerződtetésével. Az együttes a Mourinho-éra óta először harcban áll scudettóért az „örökös bajnok” Juvével, az utolsó fordulóig versenyben volt a továbbjutásért BL-csoportjában és a Coppa Italiában is eljutott az elődöntőig. (Az olasz kupatrófea egyébként hiányzik a mester gyűjteményéből: játékosként 10, edzőként 8 címet gyűjtött be eddig, de ez nem szerepel közöttük.)
Az Inter a legutóbbi bajnokin pazar fordítást mutatott be a derby della Madonninán a Milan ellen (0–­2-ről 4–2-re), a Napoli viszont biztató januári megindulás után otthon kapott ki a Leccétől 3–2-re. Ezzel csupán 11. a bajnoki táblázaton, 24 ponttal (!) gyűjtött kevesebbet a listavezető Internél. A két együttes január 6-án találkozott a Serie A-ban, a milánóiak Nápolyban is nyerni tudtak 3–­1-re Lukaku két és Lautaro Martínez góljával, a hazaiak találatát Milik érte el.
A két csapatnak ez lesz a 157. hivatalos tétmérkőzése, egyben 8. kupatalálkozója. Az eddigi hétből az első éppen egy döntő volt, 1978-ban (az Inter 2–1-re győzött), majd 19 évre rá az elődöntőben csak a 11-es döntöttek (kétszer 1–­1 után), akkor a Napoli javára. Az elmúlt évtizedben négyszer is összeakadtak, mind a négyszer egymérkőzéses negyeddöntőben, mind a négyszer Nápolyban. 2011-ben az Inter rúgta jobban a 11-eseket, 0–­0-s 120 perc után,  2012-ben és 2015-ben az égszínkékek győztek 1–0-ra és 2–0-ra, míg legutóbb 2016-ban újra a milánóiak kerekedtek felül, az utolsó 16 percben szerzett két góllal.  Azaz Milánóban 23 esztendő után találkoznak, mindössze másodszor a kupahistória során.
Az Inter-játékosoknak elsősorban Dries Mertensre kell figyelniük, aki könnyen meglehet, hogy ősztől már az ő színeikben rúgja a labdát. A belga a nápolyiak örökranglistájának második legjobb gólszerzője, Marek Hamsík (121) után két, Diego Maradona (115) előtt 4 góllal. (Az egy meccsre számított gólátlag alapján egy negyedik játékos, Edinson Cavani a legjobb, 0.75-ös rátával.)  Igaz, ebből a rengeteg gólból eddig csupán kettőt lőtt az Internek, 9 meccsen, Godínéknak ügyelniük kell arra, be most ne nőjön tovább ez a mennyiség…

BILBAO–GRANADA

Raúl García ünnepli 11-esből szerzett vezető gólját decemberben a San Mamésben a Granada ellen (Fotó: Getty Images)

Míg a hazai Athletic eddig nem kevesebb mint 53. alkalommal szerepel a nemzeti kupa elődöntőjében, a Granadának ez 1945, 1959 és 1969 után csupán negyedszer sikerült. Ezek közül a középsőt zárták sikerrel, de a döntőben a madridi Bernabéuban kikaptak a Barcelonától 4:1-re egy két magyar szereplős meccsen. Az andalúzok trénere akkor ugyanis Kalmár Jenő volt, a  Barcában pedig duplázott a pár évvel korábban a Honvédban még tanítványa, Kocsis Sándor…

Amúgy a két együttesnek ez lesz a 48. tétmeccse, de csupán az első kupatalálkozója. A legutóbbi bajnokin december 1-jén ugyancsak a San Mamésben találkoztak, akkor Raúl García 11-es és Yuri akcióból született góljával 2–0-ra győztek a baszkok, akik egyébként a bajnokságban csupán eggyel szereztek több pontot és egy hellyel állnak jobban (9., ill. 10.) a LaLigában vendégüknél.

 

COPPA ITALIA, elődöntő, első mérkőzés. Sport1 20:45 FC Internazionale–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs); COPA DEL REY, elődöntő, első mérkőzés.  Sport2  21:00 Athletic Club de Bilbao–Granada Club de Futból  (kommentátor: Méhes Gábor)