Kupavasárnap, négy magyar csapattal • SportTV

Kupavasárnap, négy magyar csapattal

Sport TV avatar Sport TV 2020. 03. 01. 11:17    
Olvasási idő: 5 perc

Három sorozatból négy magyar csapat mérkőzésével jelentkezünk a márciusi első kézilabda-kupavasárnapon. A női BL-ben szereplő két együttesünk az utolsó előtti középdöntős mérkőzést játssza, az EHF-kupameccsek közül a Tatabánya a második kört kezdi meg, míg a női címvédő Siófok a negyeddöntő első mérkőzésén lép fel Törökországban. S miután megmutattuk mind a négyük összecsapását – természetesen élőben – következik majd a szintén élő kézilabda-talkshow, a Harmadik Félidő.

Legutóbb február 1-jén két góllal bizonyult jobbnak az Audi ETO a Buducsnosztnál (Fotó: ehfcl.com)

KASTAMONU–SIÓFOK

A Siófok címvédőként nem csupán magáért játszik Törökországban, hanem egy kicsit a magyar női kézilabdázás becsületéért is. A Kastamonu Belediyesi GSK ugyanis ebben a kiírásban mintegy a magyarok mumusaként lépett fel. A selejtező harmadik körében ugyanis kiverte a Váci NKSE-t, mivel a 7 gólos hazai sikere után csak öttel kapott ki a Duna-parti városban. A csoportkörben az A-csoportban aztán azonos pontszámmal végzett a DVSC Schaefflerrel a 2-3. helyen egyaránt 6 ponttal. Kettejük közt az egymás elleni eredmény döntött, s mivel idegenben a debreceni csapat egy góllal győzött, reménnyel várta a hazai visszavágót. Mindhiába: a Kastamonu 32–32 után az utolsó három percben két gólt dobott, amellyel nemcsak a meccset nyerte meg, hanem végül meg is előzte a DVSC-t, és bejutott a negyeddöntőbe.

A címvédő SKC azonban eddig parádézott a kupasorozatban, összesen 8 mérkőzést vívott, ebből ötöt megnyert, kétszer ikszelt (oda-vissza a csoportkörben a BL-ből az EHF-kupába „visszaeső” kaproncai  csapattal), valamint egyszer veszített, a selejtező visszavágóján a Nantes ellen otthon, igaz, a nyolcgólos előnyéből így is maradt összesítésben három.

Idézzük a Siófok kezdőjének és eddig a sorozatban 16 gólt szerző jobbszélsőjének mondandóját a klub honlapjáról!

Tor Odvar Moen: „Egy igazán hosszú hétvége ez a mostani. A pénteki nap teljes egészében az utazás jegyében telt. A mai napot laza átmozgató edzéssel kezdtük, most pedig a pihenésé a főszerep. Délután a mérkőzés helyszínén mozgunk egyet, majd videóelemzéssel zárjuk a napot. Igyekszünk ráhangolódni a mérkőzésre, melyet egy pillanatra sem szabad félvállról vennünk. Ellenfelünk komoly játékerőt képvisel, kemény, és harcos csapat azok alapján, amit láttam. De tudjuk, hogy mit kell tennünk ellenük. Mivel egy oda-visszavágós párharcról beszélünk, így a legfontosabb a tanulás, az ellenfél kiismerése. Egy olyan eredményt kell elérnünk, mely megalapozza a hazai mérkőzést, és a továbbjutást. Úgy látom, hogy nagyon motivált a társaság.

Such Nelli: „Van egy napunk a pihenésre és a regenerálódásra, hiszen ez a 16 órás utazás fárasztó volt. Ellenben ugyanez vár majd ellenfelünkre is a visszavágó előtt. A DVSC elleni mérkőzésüket megnézve jó csapat benyomását keltették, nehéz dolgunk lesz. Úgy érzem, hogy jó állapotban vagyunk, és tovább tudunk menni azon az úton, melyen elindultunk. Minden a helyén van, jó a légkör és a hangulat. Várjuk a mérkőzést, és természetesen már most idegenben nyerni szeretnénk. Ez a hét több szempontból is fontos, hiszen szerződést hosszabbítottam a klubbal, aminek nagyon örülök. Várom az előttünk álló időszakot.”

FTC–ESBJERG

Klujber Katrin nemcsak a Fradi házi gólkirálya, hanem a BL góllistájának jelenlegi harmadik helyezettje is (Fotó: ehfcl.com)

Az már sajnos eldőlt, hogy a Fradi az elmúlt évekkel ellentétben nem jut tovább a középdöntő csoportból a negyeddöntőbe. Mi több, az A-jelű hatosból jelenleg a sereghajtó, de ez még nem végleges. Az ötödik Vipersszel szemben ugyanis két pont a hátránya, de a norvég együttes – a legutóbbi BL-kiírás 3. helyezettje – eggyel több mérkőzést játszott. Egymás elleni mérleggel a Vipers jobb, de ha a Fradi a két hátralévő két meccsén megszerzi mind a négy pontot, miközben a skandinávok csak egyet szereznek Bukarestben, az FTC-Rail Cargo Hungaria még megelőzheti a Kristiansandot. (Ugyanez a helyzet az FTC három pontja és a norvégok romániai veresége esetén is.)

Most vasárnap azonban egy másik északi ellenféllel szemben kell helytállnia az FTC-nek Érden. A feladat nem egyszerű: a dán csapat legutóbbi hat meccsén veretlen, ebből 5-öt megnyert a BL-ben – közte a Fradi elleni hazai 29–27-tel. A múlt héten a Vipers elleni 35–30-cat követően első ízben bejutott az elitliga negyeddöntőjébe.

A Fradi továbbra is bízhat Klujber Katrin gólképességében, aki 62 találatával a sorozat góllövőlistájának 3. helyén áll.

„Noha nincs már esélyünk továbbjutni, szeretnénk megmutatni a szurkolóinknak, hogy még mindig az a csapat vagyunk, amelyet szeretnek – fogalmazott Debreczeni-Klivinyi Kinga a klub honlapjának. – Az a dániai mérkőzésen is látszott, hogy közel vagyunk az Esbjerghez, ha ott okosabban játszunk, amikor előnyben voltunk, akkor meg is lehetett volna a győzelem.”

Remélhetőleg most a feltételes mód kijelentővé alakul, és a Fradi győzelemmel búcsúzik szurkolóitól Érden.

BUDUCSNOSZT–GYŐR

Az elmúlt három kiírás győztese a B-csoport listavezetőjeként kezdi meg a meccset Podgoricában. Hatvan játékperccel később akár már csoportgyőztes is lehet, függetlenül a záró forduló eredményeitől. Ha ugyanis győz, kétpontos előnyre tesz szert, s mivel az üldöző Brest elleni összevetésben jobb (döntetlen Győrött, győzelem Franciaországban), ez az előny már behozhatatlan lenne a bretagne-iak számára.
A magyar bajnok a már biztos továbbjutást jelentő bresti sikerrel 35 meccsesre növelte veretlen sorozatát a Bajnokok Ligájában.
A két együttes szerezte eddig a legtöbb győzelmet a BL történtében: az Audi ETO 159-nél, a Buducsnoszt 139-nél jár. A hazai gárda már nem lehet jobb, de rosszabb sem harmadiknál a csoportban. Jelen kiírás legeredményesebb játékosa, a jobbszélső Bojanka Radicsevics (84 gól) most a montenegrói bajnok mezét viseli, ám 2011 és 2013 között éppen az ETO-t erősítette.

A zöld-fehérek nyerték a két együttes öt legutóbbi mérkőzését a BL-ben, beleértve ebbe az ezt megelőző, januári győri 26–24-et is.

Fodor Csenge győzelmet vár Podgoricában (Fotó: gyorietokc.hu)

A győri klubhonlap szokásos video-miniinterjújának ezúttal Fodor Csenge volt a riportalanya. „Nem lenne jó elrontani ezt a csoportelsőséget. Egy nagyon nehéz és izzasztó mérkőzésen vagyunk túl. Szerintem ez nagyon sokat kivett belőlünk, de nagyon jó, hogy onnan (Brestből – a szerk.) is el tudtuk hozni a pontokat. S hát a Buducsnoszt is egy igen erős csapat, amely szintén a csoportunkban van, és ott bizony minden csapat meg szokott szenvedni, hiszen szinte a komplett montenegrói válogatott alkotja a csapatot. Így hát nem lesz könnyű dolgunk, kellően felkészülünk rájuk. Itthon már megmérkőztünk velük, nagyon küzdős meccs volt. Úgy gondolom, a hibáinkat kell kiküszöbölnünk, és kisebb hibaszázalékkal játszani, akkor nem lehet probléma” – fogalmazott a BL-sorozatban eddig 22 gólig jutó balszélső, aki ebből kettőt lőtt a már említett, éppen egy hónappal a vasárnapi meccs előtti győri találkozón.

PAUC–TATABÁNYA

Ancsin Gábor góljaira nagy szükség lesz Aix-en-Provance-ban is (Fotó: tatabanyahandball.com)

Sajátos kettősséget mutat a Tatabánya legutóbbi időkbeli eredménymérlege. Az összes tétmérkőzését tekintve legutóbbi hat mérkőzéséből mindössze egyet nyert meg, ugyanakkor ezzel az egy győzelemmel – és mellé két döntetlennel – veretlenül vezeti az EHF-kupa D-csoportjának táblázatát „félidőben”. A csoport szorosságára jellemző, hogy az első Tatabányának két ponttal van többje +1-es gólkülönbséggel az utolsó PAUC-nál, amelynek -2 a gólmutatója.  A hat eddig lejátszott találkozóból három végződött döntetlenre, a legnagyobb győzelem a kétszeres korábbi győztes Füchse Berlin kétgólos sikere volt Aix-en-Provance-ban.

A kék-fehérek jelenlegi remek helyezése a parádés hajráknak köszönhető. Döntetlen körül billegő meccset nyertek meg itthon (a hazai pályát Győr jelenti a Tatabányának) a La Rioja ellen, az utolsó két percet 2­–1-re megnyerve ikszeltek Berlinben, és az első félidőbeli 6, a szünetben 4 gólos hátrányukat behozva mentettek pontot a franciák ellen itthon. Mindezt úgy, hogy folyamatosan két-három kulcsjátékos hiányzott a soraikból sérülés miatt.

Juhász Ádámra és Milos Vujovicsra most sem számíthat Matics Vladan mester, a hét közbeni edzésen Szász Andrásnak is kifordult a bokája. Győri Mátyás azonban visszatérhet és a legutóbbi szegedi vesztes bajnokin kisebb sérülés miatt kimaradó Ilyés Ferenc és Balogh Zsolt is pályára léphet.

„Kitartok az első mérkőzésünk előtt elhangzott véleményem mellett, miszerint a PAUC a csoport legerősebb gárdája. A mi dolgunkat legfeljebb az »könnyítheti«, hogy nincs veszítenivalónk, mivel nem mi vagyunk a meccs esélyesei. Ezért mondtam azt a srácoknak, kézilabdázzanak bátran, felszabadultan, de fegyelmezetten, aztán majd meglátjuk, hogy az mire lesz elegendő. Persze annak örülök, hogy három meghatározó játékosom már bevethető állapotban van” – nyilatkozott a klubhonlapnak a vezetékneve becézésével többnyire Matkénak hívott mester. 

KÉZILABDA-KUPAMÉRKŐZÉSEK. NŐI EHF-kupa, negyeddöntő. Sport1 Kastamonu Belediyesi DSK–Siófoki KC (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila), NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, középdöntő, 5. játéknap. Sport1 14:45 FTC-Rail Cargo Hungaria–Team Esbjerg (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 16:45 RK Buducsnoszt Podgorica–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András). FÉRFI EHF-kupa, csoportkör, 4. forduló. Sport1 19:45 PAUC Handball–Grundfos Tatabánya KC (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András). Sport1 20:45 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)