„Magyar meccs” Mainzban • SportTV

„Magyar meccs” Mainzban

Sport TV avatar Sport TV 2020. 05. 24. 10:28    
Olvasási idő: 3 perc

Három mérkőzés maradt vasárnapra a reaktivált Bundesliga 27. fordulójából, mi mindhármat műsorunkra tűztük. A nap legrangosabb szereplője a Leipzig, amelynek mainzi mérkőzésén akár három magyar válogatott labdarúgó is pályára léphet.

Timo Werner bevágja a maga harmadik, csapata nyolcadik gólját a mainzi kapuba tavaly novemberben, Vajon vasárnap hányra növeli 10 eddigi találatát az FSV ellen? (Fotó: Getty Images)

SCHALKE–AUGSBURG

A Schalke játékosai már szinte el is felejtették a győzelem érzését és nem csak a kéthónapos vírusszünet miatt. Legutóbb február 4-én a kupanyolcaddöntőben győzték le a Herthát, bajnokin meg még régebben, a naptári év első játéknapján, január 17-én diadalmaskodtak a Mönchengladbach felett. A hosszú sorozat megtörésére az Augsburg elleni csata nyújt alkalmat. A mostani vendégek 18 tétmérkőzésből egyetlenegyszer tudták csak legyűrni a „sólymokat”, bajnokin pedig nyolc fellépésből csupán 2 pontot tudtak elcsenni Gelsenkirchenből.
Mindkét együttes elbukta „újrakezdő” meccsét a múlt héten, az S04 egész simán elvesztette a Revierderbit Dortmundban (0­–4), az Augsburg otthon kapott ki a Wolfsburgtól (1–2).
A Ruhr-derbi „járulékos” vesztesége Harit és Todibo sérülése, ők nem játszhatnak vasárnap kora délután. Kabak viszont játékra kész, Sandro Wagner bevetheti, ha akarja. Két játkos helye bizonytalan a kezdőben, Schöpf helyére Budzsellab, Gregoritschéra Burgstaller pályázik.
A vendégeknél is lesz minimum két változást, Suchy helyét Udokhai, Frammbergerét Lichtsteiner foglalja el. A tekintélyes sérültlista két legkorábbi visszatérője Gouweleeuw és az izlandi Finbogason lehet, őket a hétközi fordulóban, a Paderborn ellen már szerepeltetheti Heiko Herrlich.

Kapcsolódó

Schalke–Augsburg örökmérleg

Összesen: 18 mérkőzés, 10 Schalke-győzelem, 7 döntetlen, 1 Augsburg-siker / 30–15-ös gólkülönbség. A Bundesligában: 17–9–7–1 / 29­–15
Gelsenkirchenben: 8–6–2–0 / 18–6. Gelsenkirchenben a Bundesligában:  ugyanez
Az őszi mérkőzésen: Augsburg–Schalke 2–3. G.: Baier, Finnbogason, ill. Lichtsteiner (öngól), Kabak, Harit  (2019. 11. 3.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Klaas-Jan Huntelaar (11 mérkőzés–7 gól–2 lap), ill. Daniel Baier (16–3–5)

MAINZ–LEIPZIG

Gulácsi egyik nagy bravúrja a tavalyelőtt áprilisi mainzi mérkőzésen. Akkor két gólt is kapott, de a társak hármat rúgtak, így elvitték mind a három pontot (Fotó: Getty Images)

A nap meccse a Lipcse mainzi vendégjátéka, amely magyar szempontból cseppet sem érdektelen.  A leendő kezdőcsapatokat böngészve a három potenciális magyar válogatott játékos közül a kezdő sípszókor csak Gulácsi Péter lehet a pályán, a kapus kirobbanthatatlan együttese kezdőjéből. Willi Orbán már a múlt héten idegesen toporgott a lelátón – ahová ”kitelepítették” a kispadot, Az ő csapatba kerülését elősegítheti, hogy Nagelsmann ragaszkodik a háromvédős rendszerhez, amelyben a magyar válogatott védő jól érzi magát.
Szalai Ádámot a múlt héten a kezdőbe „jelölte” a kicker.online – erre csak cserént léphetett a játékba. Most a cserék közt van feltüntetve, lehet, hogy ezúttal meg kezdő lesz? Már csak azért is, mert támadójátékon van mit javítani Mainzban, lehet, hogy az ötsárgás eltiltása után visszatérő  Mateta csúcsék lesz, a korábbi két csatár, Quaison és Boetius a támadó középpályás sor két oldalára kerül. Csúcséket meg Ádám is jól tud játszani…
A lipcseieknél sem egyértelmű a támadó részleg összetétele, Nkunku ás Poulsen sem nyújtott felejthetetlen teljesítményt a múlt heti, Freiburg elleni váratlan hazai pontvesztés alkalmával, így a felgyógyult Schick kezdőbe kerülése sem elképzelhetetlen.
Bár a Mainz négy ponttal áll az osztályozós vonal alatti Düsseldorf előtt, a biztos meneküléshez kellenek a pontok. Akárcsak a lipcseieknek, akik ha nem nyernek, minimum 5, illetve 9 pontos hátrányba kerülnek a BVB-vel, illetve a Bayernnel szemben, azaz keresztet vethetnek amúgy is csekély bajnoki reményeikre. Az őszi fordított pályaválasztású meccsen a lipcseiek 8–0-ra (!) győztek, ez a különleges eredmény mindkét csapatnak adhat plusz motivációt vasárnap délutánra is.

Kapcsolódó

Mainz–Leipzig örökmérleg

Összesen: 7 mérkőzés, 1 Mainz-győzelem, 2 döntetlen, 4 Leipzig-siker / 12–23-as gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez
Mainzban: 3–1–1–1 / 8–6. Mainzban a Bundesligában:  ugyanez
Az őszi mérkőzésen: Leipzig–Mainz 8–0. G.: Werner (3), Sabitzer, Nkunku, Halstenberg, Y. Poulsen, Mukiele  (2019. 11. 2.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Karim Onisiwo (5 mérkőzés–2 gól–0 lap), ill. Timo Werner (7–10–0)

KÖLN–DÜSSELDORF

Erik Thommy éppen a most a csapatba visszatérő Ehizebue mellől szerzi meg csapata második gólját a novemberi düsseldorfi találkozón. A Köln azonban háromszor is betalált akkor… (Fotó: Getty Images)

A Köln február végi, március eleji szárnyalása – három győzelem sorozatban – eltávolította a Bundesliga első bajnokát a kiesőzónától, egy esetleges győzelemmel visszaelőzve a Herthát újra a táblázat első felébe léphetne előre. A Fortuna éppen az osztályozós helyet birtokolja, felfelé négy pont választja el a Mainztól, viszont csak kettővel előzi meg a már potenciális kieső Werdert.

Mindkét csapat hazai pályán ikszelt az újrakezdő fordulóban, a Köln a Mainzcal (2–2), a Düsseldorf a Paderbornnal (0–0) osztozott meg két ponton. Vagy fogalmazhatunk úgy is: nem szerzett meg további kettőt. Persze a Köln érezheti rosszabbul magát: 2–0 után hagyta felállni ellenfelét.
A hazai együttes visszatérhet a kényszerszünet előtti utolsó nyertes meccs védelméhez, azaz  Ehizebue és Schmitz elfoglalhatja helyét a védelmi négyes két szélén, és Jakobs is visszakerülhet a kezdőbe a középpályássor bal oldalán. A Fortunából hiányzik a hátvédsor „kemény embere”, Ayhan, aki már elérte a tíz sárga lapot, így másodszor is egymeccses eltiltását kénytelen tölteni, helyét a dán Mathias „Zanka” Jörgensen veszi át. A középpályán és a támadósorban is elképzelhető változás, előbbiben Sobottka helyett Morales vagy Bodzek léphet a pályára, a támadókettős egyik pozícióját pedig Skrzybski foglalhatja el Karamant vagy Thommyt felváltva.

Kapcsolódó

Köln–Düsseldorf örökmérleg

Összesen: 57 mérkőzés, 28 Köln-győzelem, 15 döntetlen, 14 Düsseldorf-siker / 111–75-ös gólkülönbség. A Bundesligában: 45–22–13–10 / 86–56
Kölnben: 27–16–7–4 / 55–24. Kölnben a Bundesligában:  22–12–6–4 /43–23
Az őszi mérkőzésen: Düsseldorf–Köln 2–0. G.: Hennings, Thommy  (2019. 11. 3.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Dieter Müller (19 mérkőzés–10 gól–1 lap), ill. Reiner Geye és Dieter Brei (5-5 gól)

BUNDESLIGA, 27. forduló. Sport1 13:15 FC Schalke 04–FC Augsburg (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 15:30 FSV Mainz 05–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 17:45 1. FC Köln–Fortuna ’95 Düsseldorf (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor)