Gladbach, BVB: versenyfutás a dobogóért • SportTV

Gladbach, BVB: versenyfutás a dobogóért

2020. 05. 31. 10:17    
Olvasási idő: 3 perc

A Bayern szombati sima győzelmével véglegesen eldőlni látszik a Bundesliga bajnoki címének sorsa. A rekordbajnokot követő négyes azonban ádáz harcot folytat a virtuális dobogó két alsó fokának birtoklásáért. Ebből a hadjáratból két csatát is közvetítünk pünkösdvasárnap, előtte még mutatunk egy jó kis 2. Bundesliga-mérkőzést is.

Marco Reus a 81.percben egynlített novembertben Dortmundban. A legsérülékenyebb szupersztár azonban most nem állhat csapata rendelkezésére Paderbornban (Fotó: Getty Images)

HAMBURG–WIESBADEN

A HSV nagyon bánhatja a csütörtökön este 2–0-s vezetésről Stuttgartban hagyott három pontot, ám siránkozásra nincs idő. Máris itt az újabb feladat, amely azért a svábföldi kirándulásnál jóval könnyebbnek tetszik. Az ellenfél ugyanis a pillanatnyi utolsó előtti, azaz 17. helyezett Wiesbaden, a amely eddig potom 18 ponttal szerzett kevesebbet az egykori BEK-győztesnél.
Igen ám, de tudjuk, az idény vége felé közeledve minden ligában a kiesőjelöltek jóval nagyobb elánnal küzdenek, néha lelkeseséssel próbálják kiegyenlíteni a tudásbeli különbséget. S bár mindig minden mérkőzés új fejezetet jelent, az sem érdektelem, hogy a HSV jelenlegi egyik nagy riválisával, a Stuttgarttal mindketten megmérkőztek az újrakezdés óta. S míg a Hamburg három napja elvérzett a VfB ellen, addig a weheni alakulat hazai pályán 2–1-re le tudta győzni, méghozzá példátlanul izgalmas hajrában, egy 97. percben(!) értékesített büntetővel.
A párosítás nem tipikus másodosztályú, a két klub mindössze három eddigi találkozójából több volt a kupacsata, mint a bajnoki. A két DFB-kupameccset 2009-ben és 2019-ban megnyerte az esélyesebb HSV, novemberben azonban egy pontot otthon tudott tartani az SVWW, amely úgy tűnik, nagy hajrácsapat: azon a meccsen is a hosszabbításban, a 91. percben érte el a pontmentő találatot.

 

MÖNCHENGLADBACH–UNION

Marvin Friedrich és Lars Stindl  a Borussen Parkban is megküzdhet egymással (Fotó: Getty Images)

A gladbachi párosításnak is igencsak nyúlfarknyi a múltja. A két csapat eddig összesen két ízben lépett pályára egymás ellen, s bármilyen furcsa, a csikók első győzelmükre hajtanak az abszolút ligaújonc ellen. Az őszi 2–­2-es bajnokit megelőzően ugyanis mindössze egyetlen találkozón csaptak össze, 2001-ben a DFB-kupa elődöntőjében(!). Az „öreg erdészhez” címzett (Stadion am Alte Försterei) berlini stadionban a 90 perc alatt 2–2-re végeztek a csapatok, a hosszabbítás 30 perce nem hozott újabb gólt, a 11-es párbajt aztán 4–2-re meg tudták nyerni a hazaiak. (Az már más kérdés, hogy néhány kilométerrel nyugatabbra, az Olimpiai Stadionban rendezett finálét aztán 2–0-ra elveszítették a Schalke ellen.)

A Gladbach győzelem esetén ismét BL-helyre léphet előre, igaz, a Lipcsére vár még a fordulózáró hétfő esti mérkőzés Kölnben, amelyen adott esetben akár vissza is előzhet. A hazai együttesből továbbra is hiányzik a vádliproblémákkal küszködő Embolo és az izomfájdalmakkal birkózó Johnson. Marco Rose mester a négyes védelmi fal visszaállításával kacérkodik, ami azért lenne furcsa, mert az Union ellen mégis csak inkább a támadójáték erősítése tetszik a fontosabbnak, különös tekintettel arra, hogy hét közben még a kiesőjelölt Werder kapujába sem sikerült betalálni. A vendég Union nincs nyerő formában, legutóbbi sikerét még a koronavírus támadása előtt, február 24-én érte el Frankfurtban. A kiesés réme már-már fenyegetni kezdi az újoncot: csak 3 ponttal előzi meg az utolsó bentmaradó helyet birtokló Mainzot, néggyel az osztályozós Düsseldorfot, ez az előny pedig egy-két forduló alatt könnyen elolvadhat.

Kapcsolódó

MÖNCHENGLADBACH–UNION örökmérleg

Összesen: 2 mérkőzés, 1 döntetlen, 1 Union-siker, 2–4-es gólkülönbség. A Bundesligában: 1–0–0–1 / 0–2
Mönchengladbachban: még nem játszottak. Mönchengladbachban a Bundesligában:
Az őszi mérkőzésen: Union–Mönchengladbach 2–0. G.: Ujah, S. Andersson (2019. 11. 23.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Arie van Lent (1 mérk.–2 gól–0 lap), ill. Bozsidar Djurkovics,  Steffen Menze, Anthony Ujah és Sebastian Andersson 1-1 gól

PADERBORN–DORTMUND

Streli Mamba kétszer is betalált idegenben a BVB kapujába az ősszel. Otthon sikerül-e akár csak egyszer is?  (Fotó: Getty Images)

A paderborni mérkőzésen ugyancsak egy újonc csap össze  egy éremesélyessel. Itt is csekély a korábbi meccsek száma, és itt is az egyik együttes még nyeretlen a másik ellen. Ez esetben azonban a győzelemre váró az outsider, és nem a favorit. Az SCP – amely hét esztendő alatt az élvonalból a harmadosztályig süllyedt, majd visszaverekedte magát a legjobbak közé – még sosem győzte le a BVB-t három bajnokijuk és két kupatalálkozójuk során.
Ősszel az idény legkülönösebb meccseinek egyikét játszották egymás ellen. A teljesen motiválatlannak tűnő dortmundiak a félidőig 3–0-s hátrányt szedtek össze, aztán a második játékrészben megrázták magukat. Sancho a 47. percben szépített, aztán a hajrában Witsel közelebb hozta a csapatot és Marco Reus ­– aki nemcsak vasárnap nem játszhat, hanem az idény hátralévó meccsein sem – a 91. percben megmentett egy pontocskát.
A bajnoki dobogóért folytatott küzdelemben fontos három pont megszerzése mellett ennek a furcsa meccsnek az emléke is ösztönözheti a fekete-sárgákat, hogy megmutassák, az csak egy kisiklás volt, sokkal jobb csapatuk van a házigazdájuknál.

Kapcsolódó

PADERBORN–DORTMUND örökmérleg

Összesen: 5 mérkőzés, 2 döntetlen, 3 Dortmund-siker, 8–19-es gólkülönbség. A Bundesligában: 3–0–2–1 / 5–8
Paderbornban: 2–0–1–1 /4–6. Paderbornban a Bundesligában: még nem játszottak
Az őszi mérkőzésen: Dortmund–Paderborn 3–3. G.: Sancho, Witsel, Reus, ill. Mamba (2), Holtmann
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Streli Mamba (1 mérkőzés–2 gól–0 lap), ill. Henrih Mhitarjan, Pierre-Erick Aubameyang és Marco Reus (2-2 gól)

2. BUNDESLIGA, 29. forduló. Sport1 13:30 Hamburger SV–SV Wiesbaden Wehen (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba). BUNDESLIGA, 29. forduló. Sport1 15:30 BV Borussia Mönchengladbach–1. FC Union Berlin (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 17:45 SC Paderborn–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor)