Az Arminia egypontnyira a bajnoki címtől • SportTV

Az Arminia egypontnyira a bajnoki címtől

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 18. 10:31    
Olvasási idő: 3 perc

Az elmaradt 2. Bundesliga-meccset pótló hétfői találkozó két résztvevője csütörtökön is fellép a 32. forduló záróakkordjaként. A Bielefeldnek hazai pályán egy döntetlen is elég, hogy ne csak „simán”, hanem bajnokként jusson vissza az élvonalba, 11 esztendő után. A drezdai Dynamónak meg az utolsó szalmaszálak egyikét kínálja a kieli kirándulás, a három ponttal még nem hunynának ki a bentmaradási reményei.

Fabian Klos (balról) és Andreas Voglsammer eddig együtt 30 gólla járultak hozzá a közel lévő bajnoki cím megszerzéséhez. Őszzel előbbi kettő, utóbbi egy gólla járult hozzá a csapat darmsradti 3–1-es győzelméhez (Fotó: Getty Images)

KIEL–DRESDEN

A 2. Bundesligának az öröktáblázatán a pillanatnyilag 47. helyezett Dynamo Dresden (365 pont)  a 60. Holstein Kiel (281) otthonában lép fel. A drezdai gárda egy esetleges győzelemmel megelőzhetné az előtte álló Ulmot, ám ez legfeljebb csak a statisztikusokat érdekli. A drezdai szurkolókat sokkal inkább az, hogy a sárga-feketék abban az esetben pontszámban utolérnék a 17. helyezett Wehen Wiesbadent és egy pontra megközelítenék az osztályozós helyen tartózkodó Karlsruhét. Mivel az utolsó fix bennmaradó helyen lévő Nürnbergnek három ponttal többje van, gyakorlatilag az utolsó három helyezett harcol az osztályozóért. A KSC-nek az addigra már bizonnyal bajnok Bielefeld ellen otthon és a Fürth ellen idegenben lesz még meccse, a Wiesbaden Darmstadtba utazik, majd a St. Paulit fogadja, a Dynamo pedig egy sandhauseni túra után az Osnabrück ellen otthon fejezi be a bajnoki idényt. Azaz mindhármuknak az összes ellenfele „semleges” övezetben van, a feljutás lehetősége és a kieséstől való félelem sem motiválja (vagy elégedett a már megszerzett  titulussal).
Amúgy ezzel ugyanígy van a Kiel, a Dynamo csütörtök esti ellenfele is. Kérdés, az alighanem holtfáradt drezdaiaknak  – 19 nap leforgása alatt ez lesz a 7. fellépésük – maradt-e, marad-e még mozgósítani való energiájuk, hogy viszonylagos sikerrel fejezzék be ezt a roppant erőltetett menetet. A rövid egymás elleni história alapján még a kieli pontszerzéssel is sorozat szakadhatna meg: a másodosztályban mind az öt eddigi csatájukat az északiak nyerték meg, a Drezda eddigi egyetlen gólját az őszi meccsen szerezte – de az sem volt elég a pontszerzéshez.

Kapcsolódó

Kiel–Dresden örökmérleg

Összesen: 17 mérkőzés, 10 Kiel-győzelem, 2 döntetlen, 5 Dynamo-siker/ 25–18-as gólkülönbség. Ebből a 2. Bundesligában:  5–5–0–0/ 14–1
Kielben: 8–6–1–1 / 13–4. Kielben a 2. Bundesligában: 2–2–0–0/ 6–0
Az őszi idény mérkőzésén: Dynamo–Kiel 1–2. G.: Ballas, ill. Iyoha, S. Özcan (2019. 11. 30.)
A legeredményesebbek (az összes mérkőzésen): Marvin Duksch 3, ill. Justin Eilers 3 góllal

BIELEFELD–DARMSTADT

A Julian Börnert éppen visszahúzó, 11-es számú Tobias Kempe már 11 tétmeccsen lépett fel az Arminia ellen (5–1–5-ös személyes mérleggel), eddigi egyetlen gólját a két csapat decemberi mérkőzésén szerezte (Fotó:  Getty Images)

A 115 esztendeje Bielefelder FC Arminia néven alapított klub csapatai eddig 6 bajnoki címet nyertek a részben amatőr, csak 2008 óta egyosztályos harmadik, illetve az 1974 óta létező 2. Bundesligában. Ebből kettő az Oberligának, illetve Regionalligának nevezett, egy a  3. Liga (korábban Bundesliga3)  nevű bajnokságból származik, három (1978, 1980, 1999) a másodosztályból. Azaz 21 esztendő után ünnepelhet újabb bajnoki címet, melyhez mindössze annyi kell, hogy csütörtökön kora este legalább egy pontot otthon tartson az 5. helyezett Darmstadt ellen, amelynek a negyedik Heidenheimtől 6 pont a lemaradása.
Uwe Neuhaus edző learathatja tehát kiváló munkája gyümölcsét.  2018 decemberében a 14. helyen vette át a csapatot a korábban játékosként luxemburgi válogatott Jeff Saibenétől, az idény végén a 7. helyre jött fel vele, ebben a futballévben pedig alighanem bajnokként vezetheti fel a Bundesligába, amelyből 11 esztendeje drámai körülmények közt búcsúzott. (Az utolsó fordulónak osztályozós helyen vágott neki, de hazai pályán csak remizett, két vetélytársa, a Karlsruhe és a Cottbus nyert, így a Bielefeld végül utolsóként esett ki.) Azóta megjárta a harmadosztályt is, 2015-ben – legutóbbi bajnoki elsőségével – ­ jutott vissza a másodvonalba, amelynek most alighanem legjobbjává koronázzák. Remek névsorba kerülhet a sikeredző. Három eddigi Bundesliga2-es (akkor még így hívták a ma már hivatalosan 2. Bundesligát) elsőségét olyan kiváló trénerek vezetésével érte el a klub, mint Karl-Heinz Feldkamp, Hans-Dieter Tippenhauer (aki egyébként idény közben vette át a csapatot) és Thomas von Heesen. Utóbbi persze a HSV-ből válogatott játékosként ismert inkább, de edzőként ekkor és még két további periódusban is vezette az Arminia szakmai munkáját. (A volt kiváló játékosok közül egyébként jó néhányan edzősködtek Bielefeldben, csak egy röpke névsor, a teljesség igénye nélkül: Horst Köppel, Michael Frontzeck, Christian Ziege,  Ewald Lienen, Norbert Maier.)
Az persze a jövő zenéje, tartósan meg tud-e ragadni az élvonalban majd a csapat, amely 1979-től (akkor egy még nagyobb edzőlegenda, Otto Rehhagel ült a kipadon) 2009-ig nem kevesebb mint hat alkalommal búcsúzott az idény végén a Bundesligától, amelynek szerzett pontok szerinti öröktáblázatán a 23. helyen áll, 544 mérkőzésen szerzett 598 ponttal (a pontszámokat persze a hárompontos rendszerrel számolták át, amely csak 1994 óta érvényes).

Kapcsolódó

Bielefeld–Darmstadt örökmérleg

Összesen: 21 mérkőzés, 10 Bielefeld-győzelem, 4 döntetlen, 7 Darmstadt-siker/ 34–33-as gólkülönbség. Ebből a 2. Bundesligában:  11–6–1–4/ 16–17
Bielefeldben: 10–6–2–2/ 16–7. Bielefeldben a 2. Bundesligában: 5–4–0–1/ 5–1
Az őszi idény mérkőzésén: Darmstadt–Bielefeld 1–3. G.: Kempe, ill. Klos (2), Voglsammer (2019. 12. 1.)
A legeredményesebbek (az összes mérkőzésen): Fabian Klos 6, ill. Uwe Kuhl 3 góllal

A portugál futball hívei sem maradnak csütörtökön késő este mérkőzés nélkül. A 3. helyre hajtó lisszaboni Sporting mérkőzését közvetítjük a Tondela ellen. A favorit hazaiakat figyelmeztetheti, hogy a múlt héten a Tobdela a méásik fővárosi nagycsapat, a Benfica otthonából is elvitt egy bajnoki pontot…

2. BUNDESLIGA, 32. forduló. Sport1 18:30 Holstein Kiel–SG Dynamo Dresden (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:30 DSC Arminia Bielefeld­–SV Darmstadt 98  (kommentátor: Bartha Zoltán). Liga NOS, 27. forduló. Sport2 22:15  Sporting Clube de Portugal–CD Tondela (kommentátor: Gyulai Miklós)