A legnagyobb faszagyerek bevállalta a lehetetlent • SportTV

A legnagyobb faszagyerek bevállalta a lehetetlent

2020. 07. 09. 15:15    
Olvasási idő: 2 perc
UFC

Jorge Masvidal tavaly hivatalosan is a UFC legnagyobb faszagyereke lett, most pedig bevállalta a lehetetlen, egyhetes határidővel nekimegy Kamaru Usmannak, a váltósúly világbajnokának.

Önmagában merőben szokatlan (de talán a nem normális kifejezés is illik ide…), ha valaki egyhetes határidőre vállal be címmeccset, na de miért csodálkozunk ezen, amikor Jorge Masvidal egész pályája olyan, hogy néha csak keressük az állunkat a csodálkozástól. Önmagában a Gamebred becenév árulkodó, hiszen ezt a kifejezést Masvidal bevallása szerint arra a vadállatra szokták használni, akit győzelemre/helytállásra nevelnek. Márpedig neki bőven volt mikor és hol helytállnia.

Pontosabban már az édesapjának is. A Kubában születzett Jorge Masvidal Senior ugyanis 1971-ben egy traktorgumin menekült el a hazájából, és hét napig hánykolódott a tengeren, mielőtt megérkezett volna Miamiba. Az építőiparban kapott munkát, de 1989-ben drogügyletek miatt börtönbe csukták, és csak 18 évvel később szabadulhatott, akkor is feltételesen. Amikor hűvösre került, Jorge Junior mindössze 4 éves volt, és csaknem egy évtizedig úgy tudta, az apja a seregben szolgál. Az édesanyja nem akarta megmondani neki a valóságot

Aztán 13 évesen egy stiklije és az azzal járó iskolai elbocsátó szép üzenet miatt szóváltásba keveredett a mamával, aki a vitát az „Úgy végzed, mint az apád!” felkiáltással zárta le. A srác meg visszakérdezett, hogy mire is gondol, hiszen a papa éppen katonáskodik. Így derült ki, hogy az apa a hűvösön ül, és a fiú ekkortól járt rendszeresen beszélőre.

Az apja adott neki tanácsokat azt követően is, amikor 14 éves korában az osztálytársai – néha korházi „látogatást” érően – rendszeresen megverték, illetve később is, amikor 2007-ben kijött a börtönből. Jorge Jr. akkor már négy éve harcolt, a papa pedig a hűvösön, felvételről nézte a mérkőzéseit. Aztán három hónappal később, az Yves Edwards elleni K. O.-ja volt az első, amit már élőben, a helyszínen élt át együtt meg az apa-fiú páros.

A fiatalabb Masvidal bevállalós és kalandvágyó volt, hiszen mielőtt megérkezett volna a UFC-be, harcolt a Shark Fightsban, a World Victory Roadben, a Bellatorban és a Strikeforce-ban is. Aztán 2013-tól már csak a UFC-ben, de igazából csak 2019-ben lett sztár belőle. Addig egy gálán volt csak az első számú attrakció az ő meccse (2015-ben ki is kapott azon Benson Hendersontól), tavaly viszont háromból kétszer is. Úgy, hogy előtte a Demian Maiától és a Stephen Thompsontól elszenvedett vereségét követően egy évet kihagyott! A visszatérő éve eléggé látványosra sikeredett: Darren Tillt a második menetben mészárolta le (de maradt benne energia, mert a színfalak mögött még a neki beszóló Leon Edwardsot is megverte), majd Ben Askrent a UFC történetének leggyorsabb K. O.-jával, mindössze öt másodperc alatt mészárolta le.

Ezt követte a legnagyobb faszagyerek (legyünk finomak…) címéért kiírt, a szimbolikus BMF-övért zajló, Nate Diaz elleni ütközet. Ennek „csak” T. K. O. lett a vége, három menet után.

Most pedig jöhet az első címmérkőzése, a UFC súlycsoportoktól függetlenül egyik legnagyobb ászával, Kamaru Usmannal. Egyszer már összemérték az erejüket, kevéssel az idei Super Bowl előtt, verbálisan. Akkor még nem volt bunyó, magyar idő szerint vasárnap hajnalban, Abu Dzabiban viszont elkerülhetetlen lesz.

A Sport TV vasárnap hajnali 4-től élőben közvetíti a UFC 251-et.