Spanyol–olasz El-csúcsderbi Németországban • SportTV

Spanyol–olasz El-csúcsderbi Németországban

Sport TV avatar Sport TV 2020. 08. 06. 07:18    
Olvasási idő: 3 perc

Az El-nyolcaddöntő folytatásának második napja „struktúrájában” nagy hasonlóságot mutat az elsővel. Itt is lesz egy egymérkőzéses spanyol-olasz derbi, kiszámíthatatlan esélyekkel, egy nyíltnak tűnő és két „egyesélyesnek” látszó visszavágó. Mi természetesen Latin-Európa legjobb formában lévő csapataiból kettő egymás elleni rangadóját választottuk teljes meccsnek, a Sevilla–Roma rangadót.

Bár eurokupában most játszanak először felkészülési mérkőzéen már összecsapott néhányszor a Sevilla és a Roma. Legutóbb négy nap híján három éve találkoztak Sevillában, a hazaiak akkoe 2–1-re nyertek. A képen Concha és a világbajnok Steven Nzonzi igyekszik féken tartani a római gólvágót, Edin Dzekót (Fotó: Getty Images)

SEVILLA–ROMA

A Sevilla a LaLiga egyik legjobb formában lévő csapataként csillogott az idén. (Azért nem „a” legjobb, mert a Real Madrid mégiscsak 9 meccses győzelmi sorozattal nyerte el a vírusszünet után a bajnoki trófeát.) Az andalúz csapat viszont február 9-én Vigóban szenvedett legutóbb tétmeccsen vereséget, azóta 16 mérkőzést vívott meg anélkül, hogy vesztesen kellett volna levonulnia a pályáról, Igaz, ebből több volt a döntetlen, mint a győzelem (9­–7), és a nyolcaddöntőt is csak en-Nesziri egyetlen kolozsvári góljának köszönheti – a CFR elleni idegenbeli 1–1 után otthon elég volt a 0–0 is a továbblépéshez.
A Romának nincs ekkor a veretlen szériája, „csak” hétmecsses június 7. óta. Ám ebből a 7-ből 6-ot megnyert, megverve többek közt a záró fordulóban a már bajnok Juventust is Torinóban, az egyetlen pontveszteségét pedig a második Inter otthonában „szenvedte” el egy vérbő 2–2-vel. Ez a csodahajrá azonban csupán az 5. helyre volt elég a végelszámolásnál, a csapat végül csak 8 pontra tudta megközelíteni az utolsó BL-helyet elfoglaló városi rivális Laziót. Többre nem futotta a pocsék ősz miatt. A nem elhanyagolható különbség tehát adva van: míg a Sevilla bajnoki 4. helyével ősztől BL-főtáblás, a Roma csak akkor érhet oda, ha megnyeri az Európa-ligát. (A szabály időben első számú kedvezményzettje egyébként éppen a Sevilla volt, 2015-ös El sikerének köszönhette, hogy ötödik spanyol csapatként indulhatott a 2015–16. évi BL-ben, amely aztán spanyol házidöntővel ért véget.)
A „mini motivációs előny” tehát az olaszoké, a spanyol klubot pedig az viheti előre, hogy az időben első, jelen státusában második európai sorozat rekordereként tovább növelje az előnyét az örökrangsor élén. Öt sikeréhez a legközelebb ugyanis a Barcelona és az Inter áll 3-3 VVK- , illetve UEFA-kupagyőzelemmel. Más kérdés, hogy a legutóbbi sevillai El-győztes gárdából csak a veterán Jesús Navas maradt meg utolsó mohikánnak, a többieknek ez lehetne az első kupasikere, akárcsak az edző Julen Lopeteguinak, aki ezzel a 2018-as vb előtti kapitányi menesztés és a villámgyors  Real-kudarc után ez jelenthetné a „comebacket”, vagy inkább az igazi belépőt az európai edzőelitbe.
A párharc statisztikai érdekessége – a létrejötte. Korábban az eurokupákban a Sevilla 12 meccset vívott olasz, a Roma 34-et spanyol csapat ellen – viszont ez lesz az első csatájuk egymással…
Akárhogy is, igazi latin csúcsderbi várható Duisburgban, amely akár még hosszabbításba, sőt 11-es párbajba is torkollhat.

A MÁSIK HÁROM PÁRHARC

Kai Havertz, a német futball egyik ifjú klasszisa győzelemre vezérelte csapatát az Ibrox Parkban márciusban (Fotó: Getty Images)

A duisburgi csatával egy időben lép fel a skót Rangers a BayArenában a Leverkusen vendégeként. Nehéz azt hinni, hogy egy német csapat idegenbeli 3–1 után kiengedi a kezéből a továbbjutást, a Bayerrel ez még sosem fordult elő. A Rangers eddigi 19 németországi fellépéséből egyetlen egyszer tudott nyerni ­ ki nem találnák, ki ellen… Természetesen a Bayer a helyes megoldás, az Ibrox-beli 1–­1 után Leverkusenben nyert 2–1-re a Gers, s jutott az UEFA-kupa harmadik fordulójába.

Az esti két párosítás egyikében egy másik német csapat is szerepel, ám ellentétes előjellel a Bayerhez képest. A tavalyi elődöntős Frankfurt ugyanis otthonából egy 3–0-s vereséget cipel a St. Jakob Parkba az FC Basel otthonába, a számunkra kellemetlen emlékű stadionba (FTC, KEK-döntő, 1975…). Nem sokkal van több esélye, mint szerdán a LASK-nak Manchesterben, s persze az az Eintracht messze van a tavalyitól, a Basel pedig 6 hazai eurokupa-meccséből 5-öt nyert meg, s csak egyet vesztett el, igaz, azzal ki is esett a BL-selejtező harmadik körében.

Pedro Neto 32. európai kupameccsén harmadik gólját szerezve egyenlített a Karaiszkakisz Stadionban március 12-én, a már zárt kapuk mögött lejátszott első mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

Ha két lefutott és két nyílt csatáról beszéltünk, az utóbbi kategóriába tartozik a Wolves–Olympiakosz párosítás, amelynek első találkozója 1–1-re végződött. A gólváltás a második félidő első felében 13 perc alatt történt meg, el-Arabi találatára Pedro Neto válaszolt. Utóbbi a keret nem kevesebb mint 8 portugáljának egyike. Nuno Espírito Santo kiváló honfitársakkal vette körül magát. A koncepció hasonlít a brazilokra épített Sahtaréra. Ha nem tudnák, az ukrán együttes már bejutott a negyeddöntőbe. Azért a Wolves sem teljesen sérthetetlen, ezt éppen egy portugál együttes, a Braga bizonyította be a Molineux-ban. (Egy másik fájdalmas helyszín a Fradinak, de erre csak az idősebbek emlékeznek, két év híján egy fél évszázaddal ezelőttről…). A pireuszi csapat amúgy 16 albioni fellépéséből összesen kétszer tudott nyerni (mindkétszer az Arsenal ellen), egy remit ért el. A másik 13 fellépését nem úszta meg vereség nélkül.
Détári egykori csapata egyébként a hazai fronton tovább növelte előnyét a bajnoki örökranglista élén, a három év után, 18 pont különbséggel elért bajnoki cím a 45. volt már a klub históriájában. Csak összevetésként: a Wolves 3-szoros angol bajnok, legutóbbi címét 1959-ben szerezte, amikor az Olympiakosz még csak 15-szörös görög aranyérmesnek mondhatta magát. Ez persze a múlt, a WW a jelenben most azt bizonyíthatja, hogy a Premier League 7. helyezettje ér annyit, pontosabban többet ér, mint a Szuper League szuverén bajnoka.

Kapcsolódó

Az El-nyolcaddöntő csütörtöki műsora

Bayer Leverkusen (német)–Rangers FC (skót) – első mérkőzés: 3–1
Sevilla FC (spanyol)–AS Roma (olasz) – egy mérkőzés
Wolverhampton Wanderers (angol)–Olympiakosz (görög) – e. m.: 1–1
FC Basel (svájci)–Eintracht Frankfurt (német) – e. m.: 3–0

Sport 1 18:00 az El-nyolcaddöntő 2. napjának felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel, Nyilasi Tibor); Sport1 18:45 Sevilla FC–AS Roma El-nyolcaddöntő (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel, Nyilasi Tibor); Sport1 23:00 a négy mérkőzés összefoglalója  (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Nyilasi Tibor)