NBA: Kire készüljön a Lakers a rájátszásban? • SportTV

NBA: Kire készüljön a Lakers a rájátszásban?

2020. 08. 08. 11:49    
Olvasási idő: 4 perc

Elképesztően izgalmasan alakul az NBA-buborékban a nyugati konferencia utolsó rájátszás-helyéért folytatott versenyfutás. Telnek a napok, de még mindig nem dőlt el, kiknek szurkolhatunk majd play-inben, azaz a nyolcadik helyért vívott selejtezőben. Mert az most már kizárt, hogy ne legyen selejtező, a kérdés csak az, ki vívja. Ez téma lesz az Alley-oopban is ma este 18 órától.

A Memphis és a Blazers már találkozott Orlandóban. (Fotók: Getty Images)

Kiemelt téma lesz ma este hattól az Alley-oopban is (Sport1), hogy a nyugati konferencián az előzetesen vártnál is szorosabb a versenyfutás az utolsó rájátszás-helyért. A Memphis, Portland, San Antonio, New Orleans, Phoenix, Sacramento hatos küzd. Mindnyájan játszottak legalább 4 meccset Orlandóban, de jóformán még semmi sem dőlt el. Mert a buborékban az a szabály, hogy a nyolcadik és kilencedik selejtezőt játszik egymással abban az esetben, ha győzelmi arányukban maximum négy meccs az előnye a nyolcadik helyen lévő csapatnak. Ez maximum két meccset jelent, a nyolcadiknak elég ezeken egyet nyerni, míg a kilencedik úgy előzhet, ha mindkettőn győz. A párharc győztese pedig a Los Angeles Lakers ellen készülhet.

Lehet bonyolultnak tűnik, de nem az. Azt már jóformán nem is kell számolgatni, hogy lesz-e ilyen minitorna, mert biztosan lesz, már csak azt kell megtudnunk, kik vívják.

A vicces az, hogy a szakértőknek nagyon határozott elképzelése volt az NBA újrakezdése előtt ezzel kapcsolatban, hogy keleten nem lesz, nyugaton lesz ilyen torna. A keleti helyzettel nem volt nehéz mellé lőni, hiszen a Washington Wizards egyébként is nagyon messze volt az üldözöttektől, és a legjobb játékosai mind kihagyták a buborékot. Ennek megfelelően elég szerény produkciót láttunk a fővárosiaktól, ők a buborék egyetlen nyeretlen csapata.

Ellenben nyugaton arról beszélt mindenki, hogy szinte csak a Grizzlies-Pelicans-Trail Blazers hármasnak van bármi esélye, és a Spurs-Suns-Kings triót el is lehet felejteni. A történet természetesen ennél sokkal bonyolultabb lett, ehhez kellett lennie az elmúlt hetekben meglepően rossz, és csodával határos jó teljesítmények is. Nézzünk rá erre a hat csapatra, hogyan állnak most! A felsorolásba belecsempésztük azokat a meccseket, amiket biztosan adunk az említett hat csapat részvételével.

Memphis Grizzlies (33-37):

Nagyon harmatos az egybként előnyből induló Grizzlies, de legalább négy vereség után végre sikerült nyernie az Oklahoma City Thunder ellen. A négy buktával jó szorosan magán tartotta a vetélytársakat (akik közül három is legyőzte, a Portland, a San Antonio és a New Orleans), ráadásul egyik legjobbját, Jaren Jacksont is elvesztette ezalatt. Jelenleg úgy áll a Grizzlies, hogy ha még egy győzelmet szerez, garantáltan játszik a play-inen, de bárhogyan is alakul, a formája alapján vélhetően nem ő lesz az esélyes. A három legjobb keleti csapat vár még rá a folytatásban, annyi szerencséje lehet, hogy igazából a Raptors, a Celtics és a Bucks számára sincs már oly nagy tétje ezeknek a meccseknek, mert sem előre, sem hátra nem tudnak mozdulni a tabellán.

Hátralévő meccsek: Toronto, Boston, Milwaukee

Toronto Raptors – Memphis Grizzlies: augusztus 9., vasárnap 20 óra, Sport1

Portland Trail Blazers (32-38; 1 meccs hátrány):

A Blazers annál is jobb, mint amilyennek előre vártuk, eddig 3-1-áll a buborékban, megcsípte a közvetlen rivális Memphist, illetve a Houstont és a Denvert is, két nyugati élcsapatot, csak a Bostonnal nem bírt. Nem lepődnénk meg, ha még előrébb lépne a csapat, de ha ez nem is jönne össze, holtbiztos, hogy play-in esetén a Blazersre fogadnánk, azután pedig a Lakers kötheti fel a nadrágját, mert ez a Portland nagyon nehéz ellenfél mindenki számára. Jusuf Nurkic és Zach Collins visszatérése nagyon sokat lendített a csapaton, amely így bebizonyítja, hogy sokkal jobb annál, minthogy a nyolcadik helyért viaskodjon. Ez a csapat szavazott a buborék jelenlegi formájában történő lebonyolítása ellen, és láss csodát, lehet épp ő nyer a legtöbbet majd ezzel.

Hátralévő meccsek: Clippers, Philadelphia, Dallas, Brooklyn

Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers: augusztus 8., szombat 18 óra, Sport1 (az Alley-oop után közvetlenül)

San Antonio Spurs (30-38; 2 meccs hátrány):

Nagyon kellemes meglepetés, amit a Spurstől látunk. Ha valami csoda folytán megcsípné Gregg Popovich legénysége a rájátszás nyolcadik helyét, akkor egyrészt egyedüli NBA-rekorder lenne a csapat azzal, hogy zsinórban 23 rájátszásba jut be, másrészt természetesen csodát tenne. A Spurst ezúttal is temették, hiszen hátrányból indult, és LaMarcus Aldridge sincs ott a keretben, de úgy néz ki, őket soha sem szabad lebecsülni. A közvetlen riválisok közül a Grizzlies és a Kings skalpját már begyűjtötték a texasiak, és még a Pelicansszel is játszanak majd.

Hátralévő meccsek: New Orleans, Houston, Utah

New Orleans Pelicans (30-39; 2,5 meccs hátrány)

Nem tűnik meggyőzőnek a Pelicans, de a 2-3-as buborékban elért eredményével így is versenyben van még. Zion Williamsonnal sokak szerint valami nincs rendben, ugye ő később csatlakozott a társaihoz, volt perclimiten is, és mintha a mozgása sem lenne az igazi, de ennek ellenére, ha elég játékidőt kap, sok pontot dob. Picit megfejthetetlen az, ami történik, van olyan orvos, aki szerint a saját testével küzd Williamson. Viszont esélye még van a Palicansnak, csak épp kevesebb, mint a buborék nyitányán volt. Papíron a legkönnyebb ellenfelei a Pelicansnek lesznek, „csak” két riválist és egy nem túl acélos keleti csapatot kell legyőzni, hogy előrébb lépjen, de valahogy ez mégsem tűnik könnyűnek.

Hátralévő meccsek: San Antonio, Sacramento, Orlando

Phoenix Suns (30-39, 2,5 meccs hátrány)

A buborék elsőszámú meglepetése – és egyetlen veretlen csapata – a Phoenix Suns. 4-0-val állnak a Bookerék, és tényleg csak maguknak köszönhetik, hogy ilyen előkelő helyen vannak. Pedig a Suns volt az, akit sokak szerint meg sem kellett volna hívni a buborékba, mert szinte lehetetlen küldetésre készül, és láss csodát! 2,5 mérkőzés a hátránya az arizonaiaknak, Devin Booker csodálatos, és mivel a Clippers vagy a Mavericks ellen is nyerni tudott például, tulajdonképpen a jelenlegi formájában bárki ellen lehet esélye a Sunsnak. A Kawhi Leonard és Paul George őrzéséből dobott meccsnyerő buzzer-beatert ugye nem feledjük? Ez volt az első igazán felejthetetlen pillanata a buboréknak.

Hátralévő meccsek: Miami, Oklahoma City, Philadelphia, Dallas

Sacramento Kings (29-40; 3,5 meccs hátrány)

A Kings papíron még versenyben van, de valójában velük már nem érdemes számolni, a csillagoknak nagyon együtt kell állnia ahhoz, hogy ők selejtezhessenek. Meg kell nyerni minden meccset, de az ellenfeleknek is sokat kell hibázni, ami vélhetően nem fog összejönni. De’Aaron Fox a buborék egyik legjobbja, Bogdan Bogdanovicnak is volt jó meccse, de úgy tűnik, ebben a fiatal Kingsben most ennyi van. Talán jövőre, egy egészséges Marvin Bagley-vel többre lesznek képesek. Azt pedig majd meglátjuk, meddig fogja Bjelica hordani Fox haját…

Hátralévő meccsek: Houston, New Orleans, Lakers

Ma este az Alley-oopban bővebben is beszélünk majd a nyugati nyolcadik helyről és a lehetséges play-inről. De szóba kerül a Los Angeles Lakers, bár meglepő módon negatív értelemben, nem pozitívban, illetve jelentkezik a buborék híradó is. Rögtön a műsor után érkezik a Los Angeles Clippers és a Portland Trail Blazers meccse is, ami a fentebb leírtak tükrében nagyon fontos találkozó lesz. Vasárnap pedig Toronto – Memphis meccsel készülünk.