Melyikük lép egyet a féltucat felé? • SportTV

Melyikük lép egyet a féltucat felé?

2020. 08. 16. 12:20    
Olvasási idő: 3 perc

Két ötszörös európai kupagyőztes feszül egymásnak az Európa-liga vasárnap esti németországi elődöntőjének első mérkőzésén. A Manchester United háromszoros BEK-/BL-győztes, a KEK egyszeres nyertese és az El 2017-es birtokosa, a spanyol Sevilla a harmadiok számú kupaküzdelem rekordere, kétszer nyerte el UEFA-kupa, háromszor Európa-liga néven a trófeát.

Luis Ocampos a duisburgi negyeddöntőben a hajrában befejeli a Wolves kapujába a Sevilla győztes góljét. Angol ellenfelet angol követ az ndalúzoknak a vasárnap esti elődöntőben is (Fotó: Getty Images)

A két együttes eddig egyetlen kiírásban, a 2017–18-as BL-idény nyolcaddöntőjében csapott össze egymással. Az akkori oda-vissza párharc manchesteri mérkőzését a spanyolok nyerték meg Wissam Ben Yedder duplájával, a hazai gólt Romelu Lukaku szerezte, aki ma már az El-elődöntő másik találkozóján érdekelt olasz Interben lapátolja a gólokat. Az andalúziai visszavágón gól nélküli döntetlen született, ezzel az akkor Unai Emery által vezérelt együttes jutott be a legjobb nyolc közé, ám a következő körben hasonló „tükörkoreográfiával” (otthon 2–1-re kikapva, idegenben gól nélkül végezve) kiesett a Bayern Münchentől.
Tovább kutakodva a kontinentális kupák históriájában a spanyol együttes 16 találkozót vívott angol klubokkal, pozitív mérleggel (7–5–4), ezek közül a semleges pályán lejátszott mindkettőn diadalmaskodott (Liverpool elleni 3–1-es El-döntő Bázelben ot éve, a Wolves elleni negyeddöntő öt napja). A ManU „spanyol mérlege” viszont 56 összecsapás után negatív (13–22–21). Semleges helyszínen egyébként négy meccsből csak egyetlenegyet tudott megnyerni spanyol csapat ellen, az 1991-es KEK-döntőt Rotterdamban 2–1-re a Barcelonát legyőzve.

Az idei El-kiírásban a Sevilla a csoportkörben megnyerte az A-jelű négyes küzdelmeit, az első öt meccs három pontja után 1–0-ra kikapott idegenben az APOEL Nicosiától, amelyet így is 5 ponttal megelőzve jutott tovább. A 32 között csak egyetlen idegenben szerzett góllal múlta felül a CFR Clujt, Kolozsvárt En-Nesziri a 82. percben egyenlített, a  Ramón Sánchez Pizjuánban elég volt a „szokásos” 0–­0 is.  A nyolcaddöntő eredeti meccseit elsodorta a Covid-járvány – már a németországi egymeccses rendszerben győzött Julen Lopetegui együttese 2–0-ra az AS Roma, majd 1–0-ra a Wolverhampton Wandereres ellen, mindkét találkozót Duisburgban rendezték. A United az L-csoportot nyerte meg, 4 ponttal megelőzve az alkmaari AZ-t, a 32 között 5–0, 1–1-gyel múlta felül az FC Brugest, majd 5–0, 2–1-gyel a Linzer ASK-t (a két mérkőzés közé négy nap híján öt hónapos szakadékok „nyitott” a koronavírus). A németországi folytatásban a negyeddöntőt Bruno Fernandes hosszabbításban szerzett 11-es góljával nyerte meg Ole Gunnar Solskjaer csapata.

A legutóbbi négy El-elődöntőjéből három meccsen kapott gól nélkül győzött a Sevilla, a négy párharcból háromszor tovább is jutott a döntőbe, csupán a honfitárs Valenciától esett ki 2014-ben idegenben szerzett kevesebb góljával (0­–2, 3–1). Az MU kétszer elődöntőzött ebben a kupasorozatban, illetve jogelődjében. Az El-ben 2017-ben 1–0, 1–1-gyel felülmúlta a spanyol Celta Vigót, az egykori VVK-ban pedig 1965-ben számunkra mindig emlékezetes hárommeccses párharcban, 3:2, 0:1, 1:2-vel alulmaradt a Ferencvárossal szemben. (Ezt az UEFA nem tünteti fel hivatalos eredménylistáin, mert nem ő volt a sorozat lebonyolítója…)
Az andalúzok játékoskeretében négy olyan futballista is akad, aki korábban Angliában légióskodott:  Jesús Navas, Fernando, Suso és Luuk de Jong. A Man United nevezett játékosai közül sokan játszottak a LaLigában, a spanyolokon (De Gea, Mata) kívül Bailly, Andreas Pereira és Ighalo is. Nem mellesleg Jesús Navas és Mata csapattársak voltak a világ- és az Európa-bajnok (2010, 2012) spanyol válogatottban.

Bruno Fernandes ünnepli kiírásbeli 7. gólját, amelyet büntetőből szerzett, s amellyel a hosszabbításban az elódöntőbe lőtte a Manchester Unitedet (Fotó: Getty Images)

A két csapat játékosai közt található az El jelen kiírásának első számú gólkirályjelöltje, Bruno Fernandes is, a portugál középpályás 5 gólt szerzett ősszel a Sporting CP-ben, kettőt az idei folytatásban az MU-ban, mindkettőt büntetőből. Csak a kupasorozat Európa-liga néven rendezett részében a Sevilla a csapatgólrekorder, 124 találattal, holtversenyben a Villarreallal és a Salzburggal. A győzelmek számát tekintve viszont rangelső, 40 sikerrel, eggyel megelőzve a Salzburgot.

A két csapat keretében összesen 9 olyan játékos található, akik pályára léptek győztes UEFA-kupa-, ill. El-döntőn. A spanyolok közül az argentin Éver Banega és Escudero  a 2016-os, Liverpool elleni finálé, Jesús Navas a 2005-ös és a 2006-os UEFA-kupa-döntő után kapott aranyérmet a nyakában, a ManU-ból Romero, Pogba, Mata, Lingard, Rashford és  Martial is játszott az Ajax ellen 2–0-ra megnyert 2017-es végküzdelemben.

Ha netán a 11-esek döntenének, a kupahistória számai a Sevillának kedveznek, hat párbajából 5-öt megnyert – kettőt kupadöntőben! – , csak egyet vesztett el, a United három ilyen „szétlövéséből” kettőt elbukott (az első szintén örökké emlékezetes számunkra: a Videoton ellen 4-5 az 1985-ös UEFA-kupa-negyeddöntőben), az egyetlen megnyert viszont a legértékesebb serleget érte (6-5 a Chelsea elleni BL-fináléban 2008-ban a Luzsnyiki műfüvén).
A találkozót a német Felix Brych vezeti, aki a Sevillának az Európa-ligában két sikeres meccsén bíráskodott eddig (a 2014-es torinói El-döntőn a Benfica ellen – 0–0, 11-esekkel 4-2 – és  egy évre rá a Fiorentina elleni 3–0-ás sevillai elődöntőn), a Unitednek pedig az Anderlecht elleni brüsszeli 1–1-es negyeddöntőjén működött közre. Ezen kívül a BL-ben a Sevillának egy döntetlen, az MU-nak egy nyertes és két ikszes találkozóján fújta a sípot.

Afféle futball-kedvcsinálóul kora este mutatunk egy felkészülési mérkőzést is az 1997-es BL-győztes Borusssia Dortmund és az 1974-es KEK-döntős Austria Wien mai csapatai között.
Sport2 18:00 BV Borussia Dortmund–SK Austria Wien felkészülési mérkőzés (kommentátor: Petur András);
Sport 1 20:00 az El-elődöntő felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Mészáros Ábel); Sport1 21:00 Sevilla FC–Manchester United FC El-elődöntő (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Mészáros Ábel)