A ringben keressük az állatok királyát! • SportTV

A ringben keressük az állatok királyát!

2020. 10. 31. 15:03    
Olvasási idő: 2 perc

Egy zseniális képességű bokszoló és egy fenegyerek találkozik egymással a londoni gála főmeccsén. Avagy szombat este kihagyhatatlan az Olekszandr Uszik-Dereck Chisora bokszmérkőzés!

„Ha az állatok királyát a méretek alapján választanák meg, akkor az elefánt lenne az, nem pedig az oroszlán” – válaszolta Olekszandr Uszik (17-0, 13 K. O.-T. K. O.) arra a felvetésre, hogy a szombati, londoni mérkőzésen riválisa, Dereck Chisora (32-9, 23) csaknem 20 kilóval nehezebben lép majd szorítóba. A mérlegelési „versenyt” végül kilogrammban 115,6-98,4-re megnyerő, zimbabwei születésű Chisora nem is hagyta válasz nélkül a felvetést: „Egy elefánt egyedül megtámadhat egy oroszláncsordát, és megúszhatja. Nem hagyhatom, hogy egy európai meséljen azokról az állatokról, amiket Afrikában gondozunk. Az emberek azt hiszik, az oroszlán a dzsungel királya, de nem az. Az oroszlánok csak csordában hatalmasak. Ha valamelyikük egyedül meglát egy elefántbikát, azonnal elmenekül.”

Már csak ebből a szópárbajból is látszik, vidám szombat este vár ránk, de azért még a mázsálás után is adódtak mókás jelenetek. Chisora kicsit halloweenezett, majd bizonyos szintig „felült” Uszik provokációjának (már ha kellett ez egyáltalán neki), és elkezdett dumálni:

„Folyton azt mondogatta: »Háború, háború, háború!«. Pontosan ezt akartam elérni. Lehetett volna egy kicsit több is belőle, de így is bőven jó volt” – mesélte erről Uszik. Nyilván Chisora imázsába ez bőven belefért, ahogyan a szombat reggeli ébresztő is:

Uszikról viszont az a hír járta, nem megy neki igazán az angol, ehhez képest „slágfertig” volt akkor is, midőn Eddie Hearn promoter megkérdezte tőle: „Megvan benned az erő, hogy megállítsd Chisorát?”. Az ukrán bunyós röviden így válaszolt: „Kérdezd meg Tony Bellew-t!” Az említett Bellew pár méterre állt tőle, két éve pedig egy ringben volt vele, de annak a „párbeszédnek” a nyolcadik menetben nagyon csúnya vége lett a brit bunyósra nézve:

És a papírforma alapján valami hasonló „néz ki” Chisorának is, még akkor is, ha ő természetes nehézsúlyú, ebben a kategóriában kipróbált harcos (korábbi riválisai között ott volt Vitalij Klicsko, Tyson Fury, Kubrat Pulev és Dillian Whyte is), sokadik virágzását éli, de az alapképességeket illetően Uszik nagyságrendekkel jobb nála. Még akkor is, ha az IBF, a WBA és a WBO nehézsúlyú világbajnoka, Anthony Joshua (akivel a mostani csata győztese könnyen szembe találhatja magát legközelebb) szerint túl sok időt töltött el az amatőrök között, és így túlságosan is rögzült benne az „üss, de ne kapj ütést” harcmodor. Ettől még az olimpiai bajnoki cím, na meg a profiként megnyert cirkálósúlyú World Boxing Super Series, valamint a négy nagy szervezet övének egyszerre való begyűjtése, majd megvédése mind-mind jelzésértékű. Már csak ezekre alapozva is okkal mondja Uszik, hogy Evander Holyfield, valamint David Haye (aki most speciel Chisora sarkában ücsörög majd) után ő lehet a harmadik bokszoló, aki a cirkálósúlyt követően nehézsúlyban is világbajnok lesz.

„Most teszem le végképp a névjegyem a nehézsúlyban” – mondta Uszik. Őt eddig sem zavarta, hogy otthon vagy idegenben kell bokszolnia (bár a pandémiával Londonban együtt járó zárt kapuk miatt a közönségtől ezúttal nem kell tartania), hiszen korábban Nagy-Britannia (Bellew) mellett Németországban (Marco Huck), Lettországban (Mairis Breidis) és Oroszországban (Murat Gasszijev) is kiütött egykori vagy akkor éppen regnáló világbajnokot.

A Sport1-en 21 órától élőben közvetítjük az Olekszandr Uszik-Dereck Chisora mérkőzéssel fémjelzett gálát.